Στον αέρα οι διαγωνισμοί για τις αντιπυρικές ζώνες σε Καλαμάτα, Κυπαρισσία και Σπάρτη

Στον αέρα οι διαγωνισμοί για τις αντιπυρικές  ζώνες σε Καλαμάτα, Κυπαρισσία και Σπάρτη

Προκηρύχθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ – Σε ποιες περιοχές θα γίνουν έργα

Άμεσα κινήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ οι διαδικασίες όσον αφορά στους ξεχωριστούς διαγωνισμούς για τη δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών σε δασικούς δρόμους της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, με προϋπολογισμό που συνολικά αγγίζει τα 15.000.000 ευρώ, και ήδη από χθες βρίσκονται «στον αέρα» και τρέχουν οι προθεσμίες για την υποβολή προσφορών.

Για την περιοχή μας προκηρύχθηκαν τρεις ξεχωριστοί διαγωνισμοί: ένας για την Καλαμάτα, αρμοδιότητας Δασαρχείου Καλαμάτας, ένας για την Τριφυλία, αρμοδιότητας Δασαρχείου Κυπαρισσίας και ένας για τη Σπάρτη, αρμοδιότητας Δασαρχείου Σπάρτης.

Ο διαγωνισμός είναι ηλεκτρονικός, μέσω του ΕΣΗΔΗΣ, λήγει στις 22 Απριλίου και προβλέπει παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία των ορεινών όγκων.

Το έργο χρηματοδοτείται με πόρους που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Από την υπογραφή, δε, της σύμβασης τα έργα πρέπει να εκτελεσθούν μέσα σε 20 μήνες.

Πυροπροστασία δασών και οικισμών

Κύριος στόχος του έργου είναι να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη πυροπροστασία τόσο των οικισμών όσο και των δασών και των δασικών εκτάσεων. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με την αύξηση της αυτασφάλειας των δασών απέναντι στις πυρκαγιές, μέσω των κατάλληλων δασοκομικών χειρισμών.

Για το σκοπό αυτό από το υπουργείο Περιβάλλοντος κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία νέων μικτών αντιπυρικών ζωνών ή η διεύρυνση υφιστάμενων, συνιστώμενες και συνδυαζόμενες αυτές τόσο από ψιλές αντιπυρικές ζώνες όσο και με ζώνες που περιλαμβάνουν καθαρισμούς και φυτεύσεις πλατύφυλλων ειδών, καθώς και με στεγασμένες αντιπυρικές ζώνες (συνολικά μικτές αντιπυρικές ζώνες), αποτελώντας αυτές μέρος προ κατασταλτικού σχεδίου, επιτυγχάνοντας τη διάσπαση της συνέχειας της δασικής βλάστησης, επιβραδύνοντας ή και αποτρέποντας κατά τόπους την εξάπλωση της πυρκαγιάς, συμβάλλοντας στην κατάσβεση αυτής.

Κάθε μία από τις ζώνες (ψιλή αντιπυρική ζώνη, ζώνη με αραιώσεις και φυτεύσεις, στεγασμένη ζώνη) αποτελεί μια επέμβαση με ιδιαίτερη συμβολή σε όλη τη διαδικασία μείωσης και καταστολής της πυρκαγιάς.

Οι στεγασμένες αντιπυρικές ζώνες αποτελούν τις ζώνες αυτές (πρώτου μετώπου), οι οποίες συμβάλλουν στην παρεμπόδιση της έρπουσας πυρκαγιάς με σκοπό την αποφυγή μετάδοσης αυτής στην κόμη του ανωρόφου.

Η αντιπυρική ζώνη με αραιώσεις και με φυτεύσεις πλατύφυλλων δένδρων αποτελεί τη ζώνη δευτέρου μετώπου με σκοπό τη συνέχιση της διάσπασης της πυρκαγιάς ως έρπουσας, αλλά και σε περίπτωση εξάπλωσης αυτής στον ανώροφο, συμβάλλει στην καθυστέρηση αυτής, παρεμβάλλοντας βλάστηση πλατύφυλλων δένδρων τα οποία παρουσιάζουν μικρότερη ευφλεκτότητα, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάπλωσης αυτής και ενίοτε στην αποτροπή αυτής.

Τέλος, με τις ψιλές αντιπυρικές ζώνες επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός μετώπου αντιπερισπασμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πυρκαγιάς και τελικά την κατάσβεσή της, καθ’ όσον σε αυτές θα μπορούν να κινηθούν τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα, να αναπτυχθούν οι επίγειες δυνάμεις και να αποτελέσουν ενδεχομένως και γραμμή χρησιμοποίησης αντιπύρ.

Αποτροπή εξάπλωσης των πυρκαγιών

Η εφαρμογή των αντιπυρικών ζωνών σχετίζεται άμεσα με τις επικρατούσες ανά περιοχή τοπογραφικές, εδαφολογικές και βλαστητικές συνθήκες, σε συνδυασμό με το λοιπό περιβάλλον και, ως εκ τούτου, θα εφαρμοσθούν αναλόγως.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση αποτελεί κυρίαρχο σκοπό είναι η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με σκοπό την αποτροπή εξάπλωσης των πυρκαγιών στο ευρύτερο οικοσύστημα, και η διακοπή εξάπλωσης αυτής σε οικισμούς που συνορεύουν με δάση για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, αλλά και για την ορθολογικότερη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, ήτοι ανθρώπινου δυναμικού που εμπλέκεται στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, αποφεύγοντας τη δέσμευση σημαντικού ποσοστού αυτού για την προστασία των οικισμών και κατανέμοντας αυτό στην κατάσβεση εντός του δασικού οικοσυστήματος.

Για την επιλογή θέσεων επεμβάσεων δημιουργίας μικτών αντιπυρικών ζωνών, ελήφθησαν υπόψη συγκεκριμένα στοιχεία, κριτήρια και παράμετροι για την ορθολογικότερη επιλογή θέσεων, ώστε, αφενός, να είναι εφικτή η εκτέλεση των επεμβάσεων και, αφετέρου, οι σχεδιαζόμενες επεμβάσεις να είναι αποτελεσματικές ώστε να επιτυγχάνεται ο επιδιωκόμενος σκοπός.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην τοπογραφία- ανάγλυφο, κλίσεις, βλάστηση- είδος, πυκνότητα, απόσταση από οικισμό, έδαφος, συχνότητα πυρκαγιών, εύρος δασικού οικοσυστήματός κ.λπ. Τα διαθέσιμα στοιχεία θα επανελεγχθούν και αξιολογηθούν κατά την εκπόνηση της μελέτης του έργου σε συνδυασμό με διενέργεια αυτοψιών και σε συνεννόηση με την αρμόδια δασική υπηρεσία, ώστε να προκύψουν αναλυτικά και στοχευμένα οι τελικές θέσεις επεμβάσεων, τα τελικά είδη αυτών και το τελικό πλάτος τους για την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη θωράκιση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και των οικισμών από τις δασικές πυρκαγιές.

Καλαμάτα

Για την περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Καλαμάτας, ο προϋπολογισμός του έργου είναι  6.573.247,43 ευρώ.

Προβλέπονται έργα αντιπυρικής προστασίας και συγκεκριμένα η δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών σε δασικούς δρόμους που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων και χωροθετούνται εντός των Δήμων Πύλου-Νέστορος, Μεσσήνης και Καλαμάτας.

Ειδικότερα, οι προτεινόμενοι δασικοί δρόμοι για τη δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών χωροθετούνται πλησίον του οικισμού Άγιος Βασίλειος της Δημοτικής Κοινότητας Πηγών και των οικισμών Αλαγονία και Μαχαλάς της Δημοτικής Κοινότητας Αλαγονίας, της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας, στα όρια με Δασαρχείο Σπάρτης, αλλά και σε δασικό δρόμο που χωροθετείται πλησίον του οικισμού Βλαχόπουλο της Δημοτικής Ενότητας Παπαφλέσσα, των οικισμών Κρεμμύδια και Βελανιδιά της Δημοτικής Ενότητας Χιλιοχωρίων, και του οικισμού Χατζής της Δημοτικής Ενότητας Βουφράδων.

Στην ευρύτερη περιοχή απαντώνται δενδρώδεις διαπλάσεις του κυρίαρχου είδους της Τραχείας και Μαύρης Πεύκης (Pinus brutia και Pinus nigra), ενώ συμμετέχουν επίσης θαμνώδη είδη αείφυλλων πλατύφυλλων των μεσογειακών δασών όπως είναι η αγριλιά (Olea oleaster), η μυρτιά (Myrtus communis), η πικροδάφνη (Nerium oleander), η κουμαριά (Arbutus unedo), το πουρνάρι ή πρίνος (Quercus coccifera), η λαδανιά ή αξίστης (Cistus creticus), το ρείκι δενδρώδες (Erica arborea), η Δάφνη του Απόλλωνα ή Βάγια (Laurus nobilis), το σπάρτο (Spartium junceum), η δρυς χνοώδης ή ρουπάκι (Quercus pubesteus), τα οποία προσδίδουν χαρακτηριστική φυσιογνωμία στο τοπίο της περιοχής.

Τα δασοπονικά αυτά είδη είναι από τα πιο εύφλεκτα είδη της χλωρίδας τόσο για την έναρξη μιας πυρκαγιάς όσο και για τη μετάδοσή της κατά το μεγαλύτερο ετήσιο χρονικό διάστημα (άνοιξη – καλοκαίρι – φθινόπωρο).

Κυπαρισσία

Για την περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Κυπαρισσίας, ο προϋπολογισμός των έργων είναι 1.009.487,68 ευρώ.

Τα έργα αντιπυρικής προστασίας χωροθετούνται εντός του Δήμου Τριφυλίας και ειδικότερα οι προτεινόμενοι δασικοί δρόμοι για τη δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών χωροθετούνται πλησίον των οικισμών Μύρου και Αλιμακίου της Δημοτικής Κοινότητας Μύρου, της Δημοτικής Ενότητας Κυπαρισσίας.

Στην ευρύτερη περιοχή απαντώνται διαπλάσεις με θαμνώδη είδη αειφύλλων πλατυφύλλων των μεσογειακών δασών, όπως πουρνάρι (Quercus coccifera), σχίνος (Pistacia lentiscus), φιλλυρέα (Phillyrea latifolia), κουμαριά (Arbutus unedo), κίστος (Cistus laurifolius), ρείκι (Erica arborea), τα οποία προσδίδουν χαρακτηριστική φυσιογνωμία στο τοπίο της περιοχής.

Και αυτά είναι από τα πιο εύφλεκτα είδη της χλωρίδας τόσο για την έναρξη μιας πυρκαγιάς όσο και για τη μετάδοσή της κατά το μεγαλύτερο ετήσιο χρονικό διάστημα (άνοιξη – καλοκαίρι – φθινόπωρο).

Σπάρτη

Τέλος στην περιοχή της Σπάρτης, αρμοδιότητας του εκεί Δασαρχείου, τα έργα είναι προϋπολογισμού 6.960.477,95 ευρώ.

Περιλαμβάνει έργα αντιπυρικής προστασίας σε δασικούς δρόμους που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων και χωροθετούνται εντός του Δήμου Σπάρτης και ειδικότερα οι προτεινόμενοι δασικοί δρόμοι για τη δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών χωροθετούνται πλησίον του οικισμού Βαμβακούς της Δημοτικής Κοινότητας Βαμβακούς, της Δημοτικής Ενότητας Οινούντος, του οικισμού Πολύδροσου, της Δημοτικής Κοινότητας Γκοριτσάς, του οικισμού Χρυσάφων, της Δημοτικής Κοινότητας Χρυσάφων, της Δημοτικής Ενότητας Θεραπνών, του οικισμού Καστορείου, της Δημοτικής Κοινότητας Καστορείου, της Δημοτικής Ενότητας Πελλάνας και του οικισμού Βασιλικής, της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικής, της Δημοτικής Ενότητας Φαρίδος.

Στην ευρύτερη περιοχή απαντώνται δάση κωνοφόρων με κυρίαρχα είδη την Κεφαλληνιακή Ελάτη (Abies cephalonica) και τη Μαύρη Πεύκη (Pinus nigra), είδη δρυός (Quercus sp.), ενώ συμμετέχουν επίσης θαμνώδη είδη αειφύλλων πλατυφύλλων των μεσογειακών δασών όπως πουρνάρι (Quercus coccifera), σχίνος (Pistacia lentiscus), φιλλυρέα (Phillyrea latifolia), κουμαριά (Arbutus unedo), κίστος (Cistus laurifolius), ρείκι (Erica arborea), τα οποία προσδίδουν χαρακτηριστική φυσιογνωμία στο τοπίο της περιοχής.

Επίσης είναι από τα πιο εύφλεκτα είδη της χλωρίδας τόσο για την έναρξη μιας πυρκαγιάς όσο και για τη μετάδοσή της κατά το μεγαλύτερο ετήσιο χρονικό διάστημα (άνοιξη – καλοκαίρι – φθινόπωρο).

Της Βίκυς Βετουλάκη