Έντονη ανησυχία από τους καταστηματάρχες για το νέο νόμο για αιγιαλό και παραλίες

Έντονη ανησυχία από τους καταστηματάρχες για το νέο νόμο για αιγιαλό και παραλίες

Κραυγή αγωνίας και έκκληση να δοθεί χρόνος προσαρμογής στα δεδομένα που φέρνει ο νέος νόμος για τον αιγιαλό και τις παραλίες από τους καταστηματάρχες εστίασης και αναψυχής Καλαμάτας, οι οποίοι κάνουν λόγο για ταφόπλακα σε καταστήματα που λειτουργούν εδώ και 50 χρόνια.

Παρακαλούν, μάλιστα, δημόσια τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να παρέμβει και ζητούν χέρι βοηθείας από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό, τους δημάρχους Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη, Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο, Δυτικής Μάνης Γιώργο Χιουρέα και Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, τον πρόεδρο της «Νέας Αριστεράς» Αλέξη Χαρίτση, τους βουλευτές Μίλτο Χρυσομάλλη, Ιωάννη Λαμπρόπουλο και Περικλή Μαντά, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βαγγέλη Ξυγκώρο και τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ Γιώργο Καπερώνη.

Ταφόπλακα
Μετά τη συνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό με την Κτηματική Υπηρεσία Μεσσηνίας, όπου ενημερώθηκαν για το νέο νόμο και τις ΚΥΑ που οριοθετούν τις προδιαγραφές μίσθωσης και εκμετάλλευσης του αιγιαλού, ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας προχώρησε σε ανοικτή επιστολή.

Όπως τονίζουν, για άλλη μία φορά η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα καλείται να διαχειριστεί εξοντωτικές ποινές, παράλογες απαιτήσεις και να επωμιστεί κόστη που δεν μπορεί να σηκώσει. «Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, χωρίς τουριστική περίοδο, καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για τη μίσθωση του αιγιαλού και να λειτουργήσουν κάτω από ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, που φτάνει μέχρι και την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους. Ο νόμος που δημιουργήθηκε για να βάλει τάξη σε υπερκορεσμένες τουριστικά περιοχές θα γίνει ταφόπλακα για τις υγιείς και παρθένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Καλούμαστε να ξηλώσουμε καταστήματα που λειτουργούν εδώ και 50 χρόνια μέσα σε 10 μέρες ενώ η σεζόν έχει ξεκινήσει. Καλούμαστε να επωμιστούμε όλο το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των ακτών, καθώς και της πρόσβασης σε αυτές, με δικά μας έξοδα. Μισθώνουμε και καταβάλλουμε τίμημα για να εκμεταλλευτούμε το 60% της μίσθωσης. Πληρώνουμε τίμημα για 360 ημέρες και διαχειριζόμαστε το μισθωμένο χώρο μάξιμουμ 120 ημέρες. Είμαστε αβοήθητοι και απροστάτευτοι σε οποιονδήποτε θελήσει να κάνει κακό στην επιχείρησή μας, αφού για εμάς δεν υπάρχουν προσωπικά δεδομένα. Έχουμε το ίδιο πλαίσιο λειτουργίας με τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κρήτη, τη Ρόδο και όλη τη νησιωτική Ελλάδα με το 1/3 της σεζόν τους», υπογραμμίζουν.

«Δεν είμαστε Μύκονος»
Όπως διευκρινίζουν, η επιστολή τους είναι κραυγή αγωνίας για τις παραδοσιακές μικρές επιχειρήσεις που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες τα τελευταία 50 χρόνια στην περιοχή και έκαναν τη χώρα μας νούμερο ένα προορισμό. Φωνάζουν, δε, ότι «η Καλαμάτα, η Μεσσηνία, η Πελοπόννησος γενικότερα δεν είναι Μύκονος» και ζητούν: «Έφτασε η ώρα οι Αρχές και οι φορείς του τόπου μας να πάρουν θέση. Δήμαρχοι της Μεσσηνίας, περιφερειάρχη Πελοποννήσου, βουλευτές, σκύψτε στο πρόβλημα και βοηθήστε να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις μας. Παρακαλούμε θερμά τον κ. Σαμαρά, που γνωρίζουμε τη μεγάλη του αγάπη για τον τόπο μας, να παρέμβει θεσμικά ώστε να λειτουργήσουν όλες οι επιχειρήσεις τη φετινή σεζόν και να δοθεί χρόνος να εναρμονιστούν μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Θέλουμε ελεύθερες τις παραλίες μας ή τις θέλουμε κλειστές; Όλοι εμείς που κρατάμε ζωντανές τις παραλίες, τις θέλουμε οργανωμένες, δεν τις θέλουμε καταπατημένες. Μη μας βάζετε στο ίδιο τσουβάλι όλους. Βοηθήστε μας να γίνουμε νόμιμοι και δώστε μας χρόνο να εναρμονιστούμε.

Τα οριζόντια μέτρα δε βοηθούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, σταδιακά την καταδικάζουν και την αφανίζουν. Μετά το φορολογικό, τα my data, την κάρτα εργασίας, τη σύνδεση των ταμειακών με τα pos, οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί».
Β.Β.