Εορτασμός Πρωτομαγιάς: Διαφωνούν με τη μεταφορά της αργίας και απεργούν σήμερα

Εορτασμός Πρωτομαγιάς: Διαφωνούν με τη μεταφορά  της αργίας και απεργούν σήμερα

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι η αργία της Πρωτομαγιάς θα μεταφερθεί την Τρίτη του Πάσχα, όμως αυτή η απόφαση δε βρίσκει σύμφωνους φορείς και συλλόγους και αποφάσισαν να τιμήσουν την Πρωτομαγιά σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου, προκηρύσσοντας για αυτό το σκοπό απεργία.

Στην Καλαμάτα θα πραγματοποιηθούν δυο απεργιακές συγκεντρώσεις, που θα συνεχιστούν με πορείες: μία αυτή στην κεντρική πλατεία, που διοργανώνει το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και συμμετέχουν σύλλογοι του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, και μία στο Εργατικό Κέντρο.

Σε συνεντεύξεις Τύπου που δόθηκαν, οι διοργανωτές μίλησαν για τις σημερινές κινητοποιήσεις, ενώ κάλεσαν τον κόσμο να δώσει το «παρών» και να τιμήσει την Εργατική Πρωτομαγιά, η οποία, όπως ξεκαθάρισαν, δεν είναι αργία αλλά απεργία.

Η συγκέντρωση της πλατείας
Η πρώτη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας στις 10.00 το πρωί, με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρη Φαββατά, να δηλώνει ότι το Ν.Τ. μαζί με συλλόγους του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα αποφάσισαν να γιορτάσουν τη φετινή Πρωτομαγιά σήμερα, αφού, όπως υποστήριξε, η 1η Μάη δε μεταφέρεται και η κυβέρνηση αποφάσισε τη μεταφορά της για να την υποβαθμίσει.

Οι εργαζόμενοι, πρόσθεσε, τιμούν τους νεκρούς του Σικάγο που έδωσαν τον αγώνα τους ώστε οι νεότερες γενιές να έχουν δικαιώματα, τα οποία όμως τα τελευταία χρόνια καταπατώνται.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, Παναγιώτης Κουφαλάκος, σημείωσε ότι η 1η Μάη βρίσκει τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δέκα ετών, με τις συντάξεις να μην επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών τους, παρότι από τα χέρια τους φτιάχτηκε ο πλούτος της χώρας.
Ζήτησε, λοιπόν, περισσότερα σωματεία και φορείς να παλέψουν ενάντια στην ακρίβεια και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας κ.λπ., όπως και να αγωνιστούν για μισθούς και συντάξεις που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.
«138 χρόνια από την ηρωική 1η Μάη του ’86 στο Σικάγο συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό» είπε κλείνοντας.

Η Χριστίνα Λαδά από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας ανέφερε ότι ο καλύτερος φόρος τιμής για τους εργαζομένους του Σικάγο είναι «αυτή η Πρωτομαγιά να είναι μεγάλη, μαζική και μαχητική».
Σε άλλο σημείο σημείωσε ότι πρέπει να μεγαλώσει το κίνημα ενάντια στις πολιτικές που εξαθλιώνουν το λαό και να ζητηθούν καλύτεροι μισθοί, ενώ κάλεσε τα μέλη του συλλόγου να βρεθούν στην αυριανή συγκέντρωση, με το μεγάλο στοίχημα, όπως είπε, να είναι το εξής: «να μη θέλουν η σημερινή γενιά και οι επόμενες να ζήσουν χειρότερα από τις προηγούμενες».
Τέλος, έκανε γνωστό ότι στη συγκέντρωση θα παρευρεθεί παράρτημα της ΠΕΣΕΚ.

Από το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Μεσσηνίας, το μέλος του Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτης Καράμπελας, ανέφερε ότι η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία και έτσι θα τιμηθεί, μη επιτρέποντας σε κανέναν και σε καμία κυβέρνηση να τη χρησιμοποιήσει όπως θέλει και τη βολεύει. Η συγκεκριμένη μέρα, πρόσθεσε, σηματοδοτεί τον αγώνα απέναντι στους κεφαλαιοκράτες και τους εκμεταλλευτές, για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος της κατάργησης εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο Βασίλης Τζαμουράνης, αντιπρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Μεσσηνίας, ανέφερε ότι αύριο αγωνιζόμαστε για τη συλλογική σύμβαση εργασίας, την κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων, για δημόσια υγεία και παιδεία, όπως και δίκαιη φορολογία. «Αύριο τιμάμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης» σχολίασε, ενώ κι αυτός με τη σειρά του κάλεσε τον κόσμο να βρεθεί στην απεργιακή συγκέντρωση.

Η Δήμητρα Δημητρούλια έκανε γνωστό ότι ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση της Εργατικής Πρωτομαγιάς και κάλεσε τα μέλη του να δώσουν στη μέρα την αίγλη που της αξίζει και να εορταστεί αγωνιστικά, όπως πρέπει.

Ο πρόεδρος εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κώστας Γαλιώτος, κάλεσε όλο τον κόσμο να βρεθεί αύριο στην πλατεία ώστε όλοι μαζί να διαμαρτυρηθούν για όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στη χώρα.
Κλείνοντας δήλωσε για την εργατική Πρωτομαγιά πως «όποια κυβέρνηση και να προσπαθήσει, δε μεταφέρεται, είναι εκτός από ημέρα αγώνα, ημέρα τιμής για αυτούς που θυσιάστηκαν για το αύριο όλων μας».

Ο Γιάννης Λαγογιάννης από το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας ανέφερε ότι φέτος το υπουργείο Εργασίας, από το Φεβρουάριο κιόλας, ανακοίνωσε ότι θα μεταφερθεί η αργία της Πρωτομαγιάς στις 7 Μαΐου για να μη διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μία περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές. Αυτή η κίνηση, σύμφωνα με τον κ. Λαγογιάννη, έδειξε ότι «το συγκεκριμένο υπουργείο είναι υπουργείο εργοδοτών και σπεύδει να υλοποιήσει ό,τι αυτοί του ζητήσουν, υπηρετώντας πιστά την κερδοφορία σε βάρος των εργαζομένων».
Πρόσθεσε δε, ότι «αποτελεί πρόκληση για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα η ευκολία των κυβερνήσεων, που με σερί αντεργατικούς νόμους και υπουργικές αποφάσεις εξαφανίζουν αργίες όπως η Καθαρά Δευτέρα, οι Κυριακές, ενώ επιβάλλουν εξαήμερη εργασία κ.λπ. Το οκτάωρο – πενθήμερο τείνει προς εξαφάνιση, ενώ οι μισθοί που δίνονται δεν αρκούν ούτε για το πρώτο δεκαήμερο των εξόδων ενός εργαζομένου». Έτσι, έκανε γνωστό ότι οι υπάλληλοι στον Ιδιωτικό Τομέα θα δώσουν το «παρών» στην κεντρική πλατεία για να τιμήσουν το χθες, διεκδικώντας το σήμερα και χτίζοντας τους αγώνες του αύριο.

Τελευταίος μίλησε ο Γιώργος Κανέλλης, μέλος της Διοίκησης Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, που ξεκίνησε διευκρινίζοντας ότι «η Πρωτομαγιά δεν είναι ούτε για να πάμε στην εξοχή να μαζέψουμε λουλούδια και να φτιάξουμε το Μάη, ούτε για να βγούμε έξω για φαγητό, αλλά είναι ημέρα μνήμης και αγώνα».
Οφείλουμε, όπως είπε, «όλοι να τιμούμε και να αγωνιζόμαστε για την Πρωτομαγιά», ενώ σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά της, είπε ότι «δε γίνεται μια αγωνιστική ημέρα να μπαίνει στο μέτρο για το αν θα διαταραχθεί το εμπόριο ή όχι, είναι απεργία και οφείλουμε να την τιμάμε τη μέρα που έγινε».

Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου
Μισή ώρα αργότερα, δηλαδή στις 10.30, απεργιακή κινητοποίηση έχει προγραμματίσει και το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, με τον πρόεδρο Σωτήρη Τσώνη να αναφέρει ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί έξω από το κτήριο.

Επίσης, θέλησε να τονίσει ότι η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι μεταφερόμενης αργίας.

Τη φετινή Πρωτομαγιά κυριαρχεί, όπως είπε, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και έχει να κάνει με την ακρίβεια, αποτελώντας την προμετωπίδα των αιτημάτων.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι επίκαιρα είναι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον κατώτατο μισθό, την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, τις Συλλογικές Συμβάσεις και γενικά αιτήματα που σχετίζονται με τα εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα.

Κλείνοντας κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει στην αυριανή συγκέντρωση, ενώ μόλις ολοκληρωθεί θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της Καλαμάτας.

Ανακοινώσεις
Κάλεσμα εορτασμού σήμερα της εργατικής Πρωτομαγιάς απευθύνουν με ανακοινώσεις τους και οι εξής: η Νέα Αριστερά Μεσσηνίας, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μεσσηνίας, η Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας και η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση