Αλιμάκι: Επιχωμάτωση αμέσως, αλλιώς θα καίει όλο το καλοκαίρι

Αλιμάκι: Επιχωμάτωση αμέσως, αλλιώς  θα καίει όλο το καλοκαίρι

Από τη φωτιά των σκουπιδιών τοξικό νέφος «πνίγει» την περιοχή

Όλο το καλοκαίρι θα μαίνεται η φωτιά στο σκουπιδότοπο του Δήμου Τριφυλίας στο Αλιμάκι Δ.Ε. Κυπαρισσίας, εάν δε γίνουν αμέσως εργασίες επιχωμάτωσης της έκτασης.

Χθες, δεύτερη μέρα που καίγονταν τόνοι κάθε λογής σκουπιδιών, τοξικό νέφος «έπνιγε» – τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι –  την ευρύτερη περιοχή προς το Κοπανάκι και Δημοτικές Κοινότητες της Δ.Ε. Αετού λόγω των ανέμων που έπνεαν.

Στο σημείο, που είναι οριοθετημένη η φωτιά, βρίσκονται διαρκώς ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σε επιφυλακή και για περιφρούρηση. Αξίζει να σημειωθεί πως τη Δευτέρα, οπότε ξέσπασε η φωτιά στο σκουπιδότοπο στο Αλιμάκι, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γεώργιος Λεβεντάκης είχε κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κυπαρισσίας για να δικαστεί σε υπόθεση που κατηγορείται από τους κατοίκους Ραχών και άλλους για υποβάθμιση περιβάλλοντος στο Αλιμάκι.

Συγκεκριμένα, «κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι στη θέση “Αλιμάκι” Τριφυλίας Ν. Μεσσηνίας κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από το έτος 2020 έως το Μάρτιο του έτους 2021, ενεργώντας με πρόθεση, από κοινού και κατόπιν συναπόφασης, προκάλεσε υποβάθμιση στο περιβάλλον, ως τέτοιου νοουμένου του συνόλου των φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων και στοιχείων, που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και επηρεάζουν την οικολογική ισορροπία, την ποιότητα ζωής, την υγεία των κατοίκων, την ιστορική και πολιτιστική παράδοση και τις αισθητικές αξίες, κατά παράβαση διατάξεων του Ν. 1650/1986 και του Ν. 4042/2012.

Ειδικότερα, ο αιτών υπό ιδιότητα του δημάρχου Τριφυλίας προέβη στην παράνομη ανάπτυξη και λειτουργία νέου Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, βορείως του ΧΑΔΑ “Αλιμακίου”, στον οποίο είχαν πραγματοποιηθεί εργασίες αποκατάστασης, επιτρέποντας την αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη απόθεση στερεών αποβλήτων και αστικών απορριμμάτων από απορριμματοφόρα οχήματα του οικείου Δήμου, δίχως να μεριμνήσει, μάλιστα, για την εδαφοκάλυψη του συνόλου των απορριμμάτων και την τοποθέτηση δεξαμενής πυρόσβεσης, με αποτέλεσμα την ύπαρξη δυσάρεστης οσμής στην περιοχή, καθώς και υγρών σκούρου χρώματος στραγγιδίων κατάντη του χώρου εναπόθεσης», όπως επί λέξει αναφέρεται στην 178/2024 κατά πλειοψηφία απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Τριφυλίας με θέμα «Έγκριση παροχής νομικής υποστήριξης από το Δήμο Τριφυλίας στο δήμαρχο Τριφυλίας Λεβεντάκη Γεώργιο», η οποία ελήφθη στην 27η τακτική συνεδρίαση της Δ.Ε. την Παρασκευή 14 Ιουνίου και δημοσιεύθηκε την ίδια μέρα στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: 6841ΩΗΕ-ΝΚΗ.
Η.Γ.