Ελληνόφωνοι της Καλαβρίας: Γνωριμία με μια κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού

Ελληνόφωνοι της Καλαβρίας: Γνωριμία με μια κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού

Oμιλία της Χριστίνας Πετροπούλου σήμερα στις 8.00 το βράδυ στο Πολεμικό Μουσείο Καλαμάτας

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα εκδήλωση πρόκειται να διεξαχθεί στον ανακαινισμένο χώρο του Πολεμικού Μουσείου Καλαμάτας. Εκεί η Καλαματιανή φιλόλογος-κοινωνική ανθρωπολόγος Χριστίνα Πετροπούλου, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της «Τα εγγόνια του Ομήρου», θα αναπτύξει το θέμα «Ελληνόφωνοι της Καλαβρίας: από τη Μεγάλη Ελλάδα και το Βυζάντιο στην παγκοσμιοποίηση».

Συνέντευξη Τύπου

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε από τους διοργανωτές, ο διευθυντής του Πολεμικού, ταγματάρχης Χρήστος Κορομηλάς, σημείωσε ότι στο πλαίσιο εξωστρέφειάς του το μουσείο συνδιοργανώνει την εν λόγω εκδήλωση, που απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν την ιστορική εξέλιξη ενός λαού ο οποίος ξεκινά να εγκαθίσταται στην Κάτω Ιταλία, ήδη, από τα ομηρικά έτη. Όπως σημείωσε ο ίδιος, κατάλληλη για να μιλήσει είναι η κα Χριστίνα Πετροπούλου, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της γύρω από την παράδοση, τη γλώσσα και την εξέλιξη των Ελληνόφωνων της Καλαβρίας.

Κλείνοντας, απηύθυνε κάλεσμα στο μεσσηνιακό κοινό να γνωρίσει τη συγγενική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη Μεσσηνία και την Καλαβρία.

Από την πλευρά της, η Χριστίνα Πετροπούλου, η οποία έλκει την καταγωγή της τόσο από τη Μεσσηνία όσο και από την Αρκαδία, δήλωσε ευγνώμων για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης στην Καλαμάτα, και δη σε έναν χώρο όπως είναι το Πολεμικό Μουσείο της. Σκιαγραφώντας τα σημεία στα οποία θα αναφερθεί σήμερα το βράδυ, εξήγησε ότι μιλήσει για την ιστορική πορεία των ελληνόφωνων της Καλαβρίας, πώς βρέθηκαν οι κάτοικοί της στην Κάτω Ιταλία, τι εννοούμε λέγοντας «Κάτω Ιταλία», ποια ήταν η πορεία της γλώσσας στη διάρκεια των αιώνων, ποιοι παράγοντες βοήθησαν ώστε η γλώσσα (γκρεκάνικα) να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα και ποια είναι η σημερινή κοινωνιογλωσσική κατάσταση της περιοχής.

Έχοντας ζήσει για χρόνια στην Ιταλία και πραγματοποιώντας επιτόπια έρευνα, η ίδια εκτιμά ότι ένα από τα στοιχεία που οδηγούν στην ταυτότητα των Ελλήνων της Καλαβρίας είναι η γλώσσα που ανήκει στη δωρική διάλεκτο, η οποία παρουσιάζει πολλά κοινά με τη γλώσσα που χρησιμοποιείται στην Αρκαδία, τα Δωδεκάνησα και την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι τη συγγραφέα θα προλογίσει η φιλόλογος, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της ΕΜΣ, Μαρία Σταθέα.

Χρ.Μ.