Κτηματολόγιο: Πεντέμισι μήνες έμειναν για όσους θέλουν να σώσουν τα «αγνώστου ιδιοκτήτη»

Κτηματολόγιο: Πεντέμισι μήνες έμειναν για όσους  θέλουν να σώσουν τα «αγνώστου ιδιοκτήτη»

Μέχρι το Νοέμβριο οι διορθώσεις για Ασπρόχωμα – Λαίικα

Πολλά σε αριθμό παραμένουν και στη Μεσσηνία, όπως φαίνεται, τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», με την προθεσμία της παράτασης που είχε δοθεί να τρέχει και να λήγει στις 30 Νοεμβρίου του 2024 για όσους θέλουν να σώσουν τα αδήλωτα στο Κτηματολόγιο περιουσιακά τους στοιχεία.

Το Ελαιοχώρι του Δήμου Καλαμάτας εξακολουθεί να είναι μία από τις περιοχές της Ελλάδας, όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη», χωρίς το αντίστοιχο ποσοστό να έχει αλλάξει ιδιαίτερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Με το νόμο που δόθηκε η παράταση για τα ακίνητα αυτά, επανήλθαν και οι προθεσμίες για διορθώσεις στις περιοχές των Λαιίκων και του Ασπροχώματος, κάτι που δεν έχει γίνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό.

Το Νοέμβριο τέλος
Με την εκπνοή του Νοεμβρίου και της αντίστοιχης προθεσμίας, τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Η 30ή Νοεμβρίου 2024 είναι το τελευταίο περιθώριο που έχουν οι ιδιοκτήτες να προσφύγουν στα δικαστήρια και να σώσουν τα αδήλωτα στο Κτηματολόγιο περιουσιακά τους στοιχεία.

Τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» είναι διάσπαρτα σε 111 περιοχές της χώρας και σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η εκτίμηση είναι πως από τα 7.090.110 δικαιώματα (ιδιοκτησίες), τα 389.836 (ποσοστό 5,50%) είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Πρέπει να σημειωθεί πως αν δε γίνει διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών, τότε οι ιδιοκτήτες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμα, και μετά μπορούν μεν να προσφύγουν στα δικαστήρια, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο, εκτός κι αν το δικαστήριο προκρίνει, αντί της αποζημίωσης, τη λύση της επανάκτησης.

Ασπρόχωμα – Λαίικα
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα «Νέα» στο Δημόσιο ήδη περιήλθαν 14.484 ακίνητα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε 36 περιοχές σε όλη τη χώρα στις οποίες οι κτηματολογικές εγγραφές οριστικοποιήθηκαν το 2018. Όπως λένε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με βάση το σχετικό νόμο (ν. 5076/2023) που έφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης, γι’ αυτήν την περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα έως το τέλος του ερχόμενου Νοεμβρίου διόρθωσης με τη διαδικασία του προδήλου σφάλματος.

Έτσι, διορθώσεις μπορούν να γίνουν και από τους ιδιοκτήτες στις περιοχές των Λαιίκων και του Ασπροχώματος.

Η εκτίμηση είναι, πάντως, είναι πως τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα ανέρχονται σε 170.000, με την πλειονότητα αυτών να αφορά γεωτεμάχια.

Οι περιοχές με τα περισσότερα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα είναι το Κορωπί Αττικής (σχεδόν 10.300), ο Δήμος Θεσσαλονίκης (σχεδόν 8.200), οι Αχαρνές (6.100), η Μάνδρα Αττικής (5.800) και η Πάτρα (5.300).

Σε ποσοστά, οι περιοχές με τα περισσότερα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα είναι η Αργολίδα (Ελληνικό) με ποσοστό 27,2%, το Ρέθυμνο (Πρασιές) με 15,6%, η Μεσσηνία (Ελαιοχώρι) με 15,4% και η Ευρυτανία (Μουζίλο) με 14%.

Από το 1998 έως σήμερα, παρατηρήθηκε πως οι εγγραφές «αγνώστου ιδιοκτήτη» διορθώνονται – κατά κύριο λόγο – δικαστικά, παρότι προβλέπεται διόρθωση με την απλή διαδικασία του «προδήλου σφάλματος».

Από εδώ και πέρα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν αίτηση για διόρθωση προδήλου σφάλματος για εγγραφή «αγνώστου ιδιοκτήτη», την οποία θα πρέπει να κοινοποιήσουν στο Δημόσιο.

Έτσι, αν εντός 60 ημερών το Δημόσιο δεν αντιδράσει εγγράφως, τότε ο προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου (εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου), θα οφείλει να διορθώσει τη σχετική εγγραφή.

Στην περίπτωση, όμως, που μέσα στο προαναφερόμενο διάστημα το Δημόσιο προβάλλει δικαιώματα, τότε η αίτηση διόρθωσης θα απορρίπτεται και ο ιδιώτης θα πρέπει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη διόρθωση της εγγραφής.

Της Βίκυς Βετουλάκη