Παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Κ. Σπηλιώτη

Παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Κ. Σπηλιώτη

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, το Δημιουργικό  Κέντρο Ντοκιμαντέρ και οι εκδόσεις  ΝΙΚΑΣ παρουσιάζουν το ιστορικό βιβλίο της Μεσσήνιας συγγραφέως και φιλολόγου Ελένης Κ. Σπηλιώτη με τίτλο: «Εθνικός Διχασμός Φιλοβασιλικοί εξόριστοι στη Σκόπελο» την Παρασκευή 28 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ στον πεζόδρομο Κουτσομητοπούλου 6, έδρα του Κέντρου Ντοκιμαντέρ.

Η συγγραφέας, μετά από πολύχρονη ιστορική έρευνα σε εφημερίδες της εποχής, ιστορικά ντοκουμέντα στα γενικά αρχεία του κράτους και καταγεγραμμένες πληροφορίες των κατοίκων της Σκοπέλου της ιστορικής εκείνης  εποχής, καταθέτει την ιστορική μελέτη της για τους φιλοβασιλικούς εξόριστους στο καταπράσινο νησί της Σκοπέλου,  οι οποίοι ήταν επώνυμες προσωπικότητες  (πρωθυπουργοί και Υπουργοί) της αντιβενιζελικής  παράταξης, όπως  Ι. Ράλλης, Ζαΐρα Θεοτόκη-Ράλλη, Ευγ. Ζαλοκώστας, Γ. Μπαλτατζής, Κ. Κουμουνδούρος, Σπ. Λάμπρος, Λίνα Λάμπρου-Τσαλδάρη, Παν. Τσαλδάρης,  Νικ. Τριανταφυλλάκος, Σπ. Στάης, Γ. Α. Βλάχος και  Ίων Δραγούμης.

 Ο Γ. A. Βλάχος γράφει ότι στην παραλία του νησιού «ένα ολόκληρο Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει κάτω από έναν πλάτανο». Εκεί άλλωστε ο ίδιος έχει την ιδέα της δημιουργίας της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.  Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου γίνεται προσπάθεια να φωτιστεί μια πτυχή της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος.

Η συγγραφέας Ελένη Κ. Σπηλιώτη  γεννήθηκε στην Ανδρούσα Μεσσηνίας, τελείωσε τη Φιλοσοφική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, υπηρέτησε στην ιδιωτική Εκπαίδευση (Κωστέας-Γείτονας) και στη Δημόσια Εκπαίδευση σε σχολεία της Μεσσηνίας και της Σκοπέλου, όπου διαμένει τα 25 τελευταία χρόνια.