Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»: Παρουσίαση και ομιλία για παραδοσιακές φορεσιές στη Στοκχόλμη

Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»: Παρουσίαση και ομιλία για  παραδοσιακές φορεσιές στη Στοκχόλμη

Καρπούς αποδίδει η συνεργασία της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» και του Σκανδιναβικού Μουσείου της Στοκχόλμης “Nordiska Museet”. Χθες, λοιπόν, αποστολή από την Καλαμάτα επισκέφθηκε τη σουηδική πρωτεύουσα με σκοπό να παρουσιάσει τις παραδοσιακές φορεσιές που διαθέτει η Συλλογή.

Τη χθεσινή εκδήλωση άνοιξε η διευθύντρια του σουηδικού μουσείου, Sanne Houby-Nielsen, η οποία έκανε λόγο για την ιστορία του Nordiska Museet και την ιδιαίτερη διάρθρωσή του. Ακολούθως στο βήμα βρέθηκε η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας, Τζίνα Καρέλια, η οποία αναφέρθηκε στο όραμα των 51 Λυκείων των Ελληνίδων που δραστηριοποιούνται μέχρι σήμερα πανελλαδικά, ενώ ξεχωριστή ήταν η αναφορά της στο Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας.

Η πρόεδρος του ΛΕΚ στάθηκε στο έργο που επιτελεί συμπληρωματικά με το Λύκειο των Ελληνίδων η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών, η οποία δημιουργήθηκε από τη Βικτωρία Καρέλια, ενώ αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο διάκοσμο και στις φορεσιές που διαθέτει.

Η ίδια έκλεισε με τα λόγια της Βικτωρίας Καρέλια, που αντανακλούν το όραμα για τη δημιουργία και λειτουργία του μουσείου: «Θα ήθελα η συλλογή να συμβάλει στην κατανόηση, την εκτίμηση και τη διάδοση του νεοελληνικού λαϊκού πολιτισμού, που παραμένει μέχρι σήμερα στις σκιές της ελληνικής αρχαιότητας και του Βυζαντίου».

Ακολούθως, η υπεύθυνη της Συλλογής, Μαρίνα Κομπόκη, μίλησε στο σουηδικό κοινό για τα «Αρχέτυπα σύμβολα στην ελληνική παραδοσιακή φορεσιά», ενώ παρουσίασε τη φορεσιά της Πυλαίας Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε στη Στοκχόλμη από το Nordiska Museet και το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, ενώ ήταν αφιερωμένη στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια».

Χρ.Μ.