Μπαίνουν τίτλοι τέλους στο σήριαλ της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο…

Πρώτη Δημοσίευση: 17/05/2017 09:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/05/2017 09:46
Η… βαλίτσα της οριστικής διευθέτησης του προβλήματος με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου φαίνεται ότι δε θα πάει… μακριά. Αν και πρόκειται για ζήτημα που προκαλεί ακόμα αντεγκλήσεις και τριγμούς - είναι χαρακτηριστικό ότι στη 2η Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά-, η κυβέρνηση "τρέχει" να κλείσει το θέμα της ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ.
Βέβαια, διάφοροι υπουργοί μάς υπόσχονται ότι στην τελική σύμβαση θα υπάρχουν ουσιαστικές βελτιώσεις από την αρχική, προς όφελος των πολιτών, αλλά επίσημα δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο για να μπορούν να γίνουν ασφαλείς συγκρίσεις. 
Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, η άτυπη προθεσμία που είχε θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος προς τους δημάρχους της Πελοποννήσου για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων έφθασε, σχεδόν, στο τέλος της.. Παρά το γεγονός πως όλο αυτό το διάστημα γίνονταν διάφορες ζυμώσεις και συνομιλίες στην Αθήνα μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων και αυτοδιοικητικών, για τη διαμόρφωση μιας κοινής στάσης, οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες.
Ένα μήνα μετά τη διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας και του ΦΟΣΔΑ, κατά την οποία είχε αποφασισθεί να δοθεί το πράσινο φως προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες μέσα στον Απρίλιο για την υπογραφή σύμβασης του έργου, η κατάσταση παρέμεινε στάσιμη.
Φαίνεται, όμως, πως από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση αναλαμβάνει να λύσει το θέμα και προκαλεί άμεσες εξελίξεις. Όλα διαφάνηκαν μέσα από τις τελευταίες του δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος σκιαγράφησε την ασάφεια που υπάρχει στις αποφάσεις και στις επιλογές της αυτοδιοίκησης στην Πελοπόννησο τον τελευταίο χρόνο, εξηγώντας πως το γεγονός αυτό καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολη την έγκριση του Περιφερειακού Σχεδιασμού.
Για να μην υπάρξει πρόβλημα και να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις, η κυβέρνηση προχώρησε στην αδειοδότηση του ΣΔΙΤ, αφήνοντας περιθώριο για αλλαγές στην αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Φάμελλος, μάλιστα, αναφέρεται και στην τελευταία συνεδρίαση του ΦΟΣΔΑ, όπου τελικώς οι δήμαρχοι δεν υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση. Κατόπιν αυτού ο αναπληρωτής υπουργός δηλώνει πως «η Πολιτεία έχει επιλογή που είναι προς όφελος της περιοχής. Θα προτιμούσαμε να έχει αποφασίσει η αυτοδιοίκηση, αλλά αν δεν το κάνει η Πολιτεία μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία».
Κι αυτό θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, με νομοθετική ρύθμιση, στην οποία είναι έτοιμη να προχωρήσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε μέχρι το τέλος Μαΐου το θέμα να έχει ολοκληρωθεί τυπικά και ουσιαστικά.
Α.Π.Προσθήκη νέου σχολίου

CAPTCHA
Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο ή γραμμένα με greeklish ή δεν θα δημοσιεύονται. Συμπληρώστε τον αριθμό της εικόνας. Αυτή η ερώτηση γίνεται για να διαπιστωθεί εάν είστε άνθρωπος ή όχι και για την αποτροπή αυτοματοποιημένων υποβολών spam.

Σχετικές Ειδήσεις