Τις προηγούμενες ημέρες, σε ρεπορτάζ του «θ», η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η κατάσταση για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις στην Καλαμάτα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, είναι, χωρίς ίχνος υπερβολής, δραματική.
Υπάρχουν καταστήματα στην πόλη μας που δεν μπαίνει πελάτης μέσα για 10 και 15 ημέρες. Οι επαγγελματίες έχουμε εξαντλήσει πλέον κάθε ίχνος αντοχής που υπήρχε. Ιδιαίτερα, δε, μετά την ψήφιση και των τελευταίων μέτρων, καταλαβαίνει κανείς τι πρόκειται να συμβεί τους επόμενους μήνες»..
Την παραπάνω εικόνα συμπλήρωσε χθες η ΕΣΕΕ στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης ελληνικού Εμπορίου 2012. Εκεί, όπως σημειώνται χαρακτηριστικά, τα νούμερα της απασχόλησης στο εμπόριο επιστρέφουν στα επίπεδα του 1998, ενώ τα λουκέτα φαίνεται ότι έχουν φτάσει στα όριά τους και αναμένεται μείωση της έντασης του φαινομένου κατά 20% το 2013, με βάση τις εκτιμήσεις των ίδιων των εμπόρων, αν και 63.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο».
Επίσης, γνωστοποιήθηκε ότι οι 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπορίου την τριετία 2010-2012 δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν καμία επένδυση κεφαλαίου λόγω έλλειψης της γενικής ρευστότητας, οι 8 στους 10 δηλώνουν μείωση πωλήσεων και μεικτών κερδών, οι 7 στους 10 δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό , οι 6 στους 10 δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησής τους, οι 5 στους 10 δηλώνουν στασιμότητα και μείωση απασχόλησης, οι 4 στους 10 βλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς και οι 3 στους 10 δηλώνουν εξασθενημένοι οικονομικά και ψυχολογικά χωρίς άλλες αντιστάσεις στην κρίση.
Επιπλέον, σε μεγάλο βαθμό ανατρέπεται αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα, ότι δηλαδή το εμπόριο ήταν πύλη εισόδου για την απασχόληση σε νέους και γυναίκες, ενώ οι θέσεις εργασίας που χάνονται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολλαπλάσιες αυτών που χάνονται από τις μεγάλες και αυτό αποδίδεται στη φορολόγηση και στη χρηματοδότηση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ετήσιας μελέτης της ΕΣΕΕ για το εμπόριο.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Βάλια Αρανίτου, κατά μέσο όρο, κάθε μέρα το 2012 αποχωρούν ή απολύονται περίπου 1000 εργαζόμενοι. Μεταποίηση και κατασκευές, αν και ήταν τα τελευταία χρόνια οι δύο κύριοι κλάδοι με τις μεγαλύτερες απώλειες στις θέσεις εργασίας, σταθεροποιήθηκαν οι απώλειές τους το 2011 και οι κλάδοι που φαίνεται να έχουν μεγάλες απώλειες είναι το εμπόριο, η δημόσια διοίκηση και ο τουρισμός.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης