Στον αέρα η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης


ΣΟΒΑΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Κάτι φαίνεται να μη πηγαίνει καλά με το θέμα της υλοποίησης του έργου της ανάπλασης στο τμήμα της παραλιακής ζώνης της Καλαμάτας. Η Δημοτική Αρχή μπορεί να επιθυμεί διακαώς την κατασκευή του, και την ένταξή του, μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, στο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων, αλλά, υπάρχουν μια σειρά από ερωτήματα, που θέτουν υπό αμφισβήτηση το σχεδιασμό της.

Έτσι, μπορεί, στη χθεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, να ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Λιμενικό Ταμείο, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες, αλλά στη σύσκεψη, η οποία προηγήθηκε, μεταξύ του αντιδημάρχου Χρ. Ριζά, του μελετητή του έργου Γ. Κυριακόπουλου, των επικεφαλής των παρατάξεων της μείζονος μειοψηφίας Θ. Μπρεδήμα, του «Δικτύου» Σταμ. Μπεχράκη και του εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αν. Νιάρχου, κατατέθηκαν κάποια ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα, «θολώνοντας» έτσι την κατάσταση.
Εν πρώτοις, υπήρξε αντίδραση από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, συνηγορούντος και του επικεφαλής της «Πρωτοπορίας» Ν. Φωτέα, ο οποίος ωστόσο ήταν απών από τη σύσκεψη, ότι η διαδικασία ενημέρωσης των παρατάξεων την τελευταία στιγμή, αφού σήμερα θα συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, είναι βιαστική και ακατάλληλη, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τόσο σοβαρά θέματα της πόλης.
Στη συνέχεια, τέθηκαν, ιδιαίτερα από την πλευρά του κ. Μπεχράκη, κάποια σημαντικά ερωτήματα που έμειναν μετέωρα. Όπως το ποιος θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του έργου για τα επόμενα χρόνια. Επ’ αυτού δεν δόθηκε σαφής απάντηση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «δεν τίθεται κανένα θέμα αρτιότητας της μελέτης. Πρέπει όμως για να ληφθεί μία απόφαση να είναι ξεκάθαρες όλες οι πτυχές του έργου».
Έπειτα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», η μελέτη κατατέθηκε από το Δήμο Καλαμάτας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για έγκριση, αλλά, την επέστρεψε πίσω ζητώντας την άποψη του Λιμενικού Ταμείου.
Το τελευταίο, εκτός από κάποιες αλλαγές που ζητά επί της μελέτης, κατά τη διάρκεια των αρχικών συζητήσεων που έχουν γίνει, δηλώνει ότι αν δεν εγκριθεί το προγραμματικό σχέδιο (master plan) του Λιμένα Καλαμάτας και δεν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, δεν πρόκειται να πάρει καμία απόφαση.
Ως γνωστό, η μελέτη, η οποία αποτελεί τμήμα της ευρύτερης μελέτης ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, ολοκληρώθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Γιώργου Κυριακόπουλου και της Ντονατέλλα Κυριακοπούλου και προβλέπει ήπιες παρεμβάσεις, όπως τακτοποίηση του πρασίνου, πλατεία, σιντριβάνι και ξύλινο καθιστικό μπροστά στη θάλασσα.
Σύμφωνα με τους μελετητές, η συγκεκριμένη περιοχή (από το «Πανελλήνιο» μέχρι την οδό Λεωνίσου) μπορεί να λειτουργήσει ως φίλτρο ανάμεσα στο «τείχος» του μπετόν των οικοδομών της Ναυαρίνου με το φως και τα χρώματα της θάλασσας.
Βασικό υλικό επικάλυψης της πλατείας είναι ο κυβόλιθος, σε συνδυασμό με λωρίδες από μάρμαρο Βόλου χτενιστό – γυαλισμένο. Η επιλογή του κυβόλιθου έγινε, διότι θεωρείται ότι είναι μια ήπια παρέμβαση στο χώρο, μιας και για τη στρώση του δεν απαιτείται υπόβαση από σκυρόδεμα, όπως σε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ξηλώνεται ανά πάσα στιγμή χωρίς να καταστραφεί και επαναχρησιμοποιείται. Η πλατεία που θα διαμορφωθεί, μπορεί να δεχτεί πλήθος διαφορετικών εκδηλώσεων, κατά τη διάρκεια, κυρίως, της καλοκαιρινής περιόδου.
Οι φωτιστικοί στύλοι ακολουθούν ένα γεωμετρικό κάνναβο και είναι τοποθετημένοι παράλληλα στις μαρμάρινες λωρίδες του δαπέδου, που κόβουν διαγώνια την πλατεία.
Επιπλέον, το ίδιο γραφείο εκπόνησε μελέτη για την ανάπλαση του προαυλίου της εκκλησίας της Ανάστασης και του παραθαλάσσιου χώρου απέναντι από το ναό.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη