Ήδη γίνεται μικρή εξαγωγή σε λάδι και ελιές
Η συνεργασία στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στον τομέα του τουρισμού, μεταξύ Βιετνάμ και Μεσσηνίας, συζητήθηκαν χθες κατά τις συναντήσεις που είχε στην Καλαμάτα ο πρέσβης του Βιετνάμ, Binh Vu.
Αρχικά συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά και στη συνέχεια με εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων. Συμφωνήθηκε, δε, να εξετασθεί η δυνατότητα φιλοξενίας στη Μεσσηνία ομάδας δημοσιογράφων από το Βιετνάμ, προκειμένου να γνωρίσουν και προβάλλουν στη χώρα τους τα αγροτικά προϊόντα και τις ομορφιές του νομού.
Άλλωστε, ήδη ελληνική εταιρεία πουλά λάδι και ελιές στο Βιετνάμ και στόχος είναι από του χρόνου να έχει 40 εκθετήρια σε όλη τη χώρα.
Παραγωγικοί φορείς
Στις συναντήσεις με τον πρέσβη του Βιετνάμ, ο οποίος συνοδευόταν από τον περιφερειακό σύμβουλο Λάμπρο Μπούκλη, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημ. Μανιάτης και παραγωγικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και των εξαγωγών προϊόντων, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Σπ. Λαγωνικάκος και τουριστικοί πράκτορες.
Αρχικά έγινε συνάντηση του πρέσβη με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας. Ο κ. Αλευράς εξήγησε στον κ. Binh Vu ότι η περίοδος είναι δύσκολη για την Ελλάδα, αλλά θα τα καταφέρει. Τον ενημέρωσε αναλυτικά για τα αγροτικά προϊόντα της Μεσσηνίας, αλλά και για την πολιτιστική κληρονομιά του νομού και τις φυσικές ομορφιές του.
Ο κ. Μπούκλης χαρακτήρισε εξαιρετικό το παράδειγμα του Βιετνάμ. Ως σοσιαλιστική χώρα, όπως είπε, άνοιξε την οικονομία της, χωρίς ωστόσο να ξεπουληθεί, επιβάλλοντας κανόνες στους επενδυτές και δουλεύοντας επ’ ωφελεία των πολιτών της. Επίσης, μίλησε για τεράστιες αλλαγές τα τελευταία 20 χρόνια, με μεγάλη βελτίωση στο βιοτικό επίπεδο του μέσου Βιετναμέζου. Μάλιστα, τη χαρακτήρισε σύγχρονη βιομηχανική χώρα με μεγάλη εμπειρία στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, η οποία προηγείται κατά μια 10ετία της Ελλάδας.
Συνεργασία
Παίρνοντας το λόγο, ο πρέσβης του Βιετνάμ τόνισε πως είναι τιμή του να βρίσκεται σε μια περιοχή όπου γεννήθηκαν πολλοί ηγέτες της Ελλάδας, εξηγώντας πως στο Βιετνάμ από μαθητής μάθαινε για την Ελλάδα και ήθελε να την επισκεφτεί. Όπως ανέφερε, μεγάλωσε την περίοδο που η χώρα του αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία της και ως λαός ένιωθαν τα θετικά συναισθήματα που είχαν οι Έλληνες προς τους Βιετναμέζους. Γι’ αυτό, όπως είπε, η κυβέρνησή του αποφάσισε να ανοίξει σε μια τέτοια περίοδο πρεσβεία στην Ελλάδα, ως ένδειξη αμοιβαίων συναισθημάτων στις κρίσιμες στιγμές που βιώνει. Επίσης, είπε ότι έχει έρθει σε επαφή με πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες, κυρίως για λάδι και κρασί.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους φορείς της Μεσσηνίας, ο πρέσβης του Βιετνάμ υπογράμμισε ότι στη χώρα του όλοι οι επενδυτές, εγχώριοι ή ξένοι, αντιμετωπίζονται ίσα, ενώ δίνονται κίνητρα στους επενδυτές.
«Πιστεύουμε ότι 2020 θα είμαστε μια βιομηχανική χώρα. Δίνουμε προτεραιότητα στην τεχνολογία και προμηθευόμαστε μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας», σημείωσε σχετικά.
Αφού είπε πως υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα του τουρισμού. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα έχει 11 εκατομμύρια πληθυσμό και το 2010 είχε 17 εκατ. τουρίστες, όταν το Βιετνάμ με 86 εκατ. πληθυσμό είχε μόλις 7 εκατ. τουρίστες. «Στόχος του Βιετνάμ είναι πώς θα φτάσει την Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Σε έναν άλλο τομέα που μπορεί να υπάρξει συνεργασία είναι στην κατασκευή τουριστικών αναμνηστικών. Διευκρίνισε ότι τα αναμνηστικά κατασκευάζονται στο Βιετνάμ και επιθυμούν να ολοκληρώνονται στην Ελλάδα, καθώς τώρα αυτό γίνεται στην Τουρκία.
Επίσης, σημείωσε ότι ένας άλλος τομέας που η χώρα του επιθυμεί να γνωρίσει είναι αυτός της ναυτιλίας και των ναυπηγείων.
Τέλος, είπε ότι η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί τη πύλη της Ευρώπης, ενώ το Βιετνάμ την πύλη της νοτιοανατολικής Ασίας.
Της Βίκυς Βετουλάκη