6 χρόνια φυλάκισης σε Κύπριο για απάτη κατά Μεσσήνιου


Κάθειρξη 6 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε Κύπριο τραπεζικό υπάλληλο για συναυτουργία σε εξαπάτηση Μεσσήνιου επιχειρηματία.
Ο κατηγορούμενος δεν παρουσιάσθηκε στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από το συνήγορό του, ενώ του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

 
5 εκατ. δολάρια
Όπως εξήγησε στο Δικαστήριο ο Μεσσήνιος επιχειρηματίας που ασχολείται με οικοδομικές επιχειρήσεις, το 2001 ήθελε να κατασκευάσει ένα ξενώνα στην Αλαγονία Ταϋγέτου και αναζητούσε δάνειο. Μέσω φίλου του τραπεζικού υπαλλήλου ήρθε σε επαφή με ασφαλιστή (ο οποίος επίσης έχει καταδικασθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση με 4 χρόνια φυλάκισης), ο οποίος του συνέστησε, για να πετύχει χαμηλό επιτόκιο επειδή το δάνειο ήταν υψηλό, 5 εκατομμύρια δολάρια Αμερικής, να απευθυνθεί σε τράπεζα του εξωτερικού και του υπέδειξε το υποκατάστημα της Bank of America στην Ιταλία. Για να προχωρήσουν οι διαδικασίες του δανείου ζητήθηκε από τον επιχειρηματία να κατατεθεί σε άλλη τράπεζα της Ιταλίας το ποσό των 120.000 δολαρίων, ώστε να εκδοθεί το πιστοποιητικό φερεγγυότητας.
Ο Μεσσήνιος επιχειρηματίας είπε ότι πράγματι κατέθεσε το ποσό αυτό σε λογαριασμό, ο οποίος όμως νόμιζε ότι ήταν της ίδιας της ιταλικής τράπεζας, ενώ στη συνέχεια αποδείχτηκε πως ήταν προσωπικός λογαριασμός ενός Κύπριου μελετητή (ο οποίος επίσης έχει καταδικαστεί σε 8 χρόνια κάθειρξη). Παράλληλα, ο Κύπριος αυτός του είπε πως γνωρίζει ανώτατο στέλεχος κυπριακής τράπεζας, το οποίο θα τον βοηθήσει γιατί έχει διεθνείς διασυνδέσεις, αλλά μετά την αποκάλυψη της απάτης, αποδείχθηκε πως ήταν απλός ταμίας σε κυπριακή τράπεζα και γι’ αυτό χθες κατηγορείτο ως συναυτουργός.  Ο κατασκευαστής είπε επίσης, πως όταν κατάλαβε ότι κατέθεσε τα χρήματα σε προσωπικό λογαριασμό του Κύπριου μελετητή, πήρε τηλέφωνο τον Κύπριο τραπεζίτη, ο οποίος τον καθησύχασε και του είπε ότι αυτά είναι «τεχνικές λεπτομέρειες».
Αποκάλυψε, επίσης, ότι το πιστοποιητικό φερεγγυότητας δεν εκδόθηκε ποτέ και πως ο ασφαλιστής τού έχει επιστρέψει περίπου το ποσό των 40-50.000 ευρώ.

Εξαφανίσθηκε
Ακόμη, ο Μεσσήνιος κατασκευαστής έκανε γνωστό πως έκτοτε ο Κύπριος τραπεζικός υπάλληλος, έχει εξαφανισθεί και δεν λειτουργεί κανένα από τα τηλέφωνα που του είχε δώσει.
Η συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου κα Γάκη, με την έναρξη της διαδικασίας ζήτησε την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης, προκειμένου να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας πρώην Διευθυντής Τράπεζας. Το αίτημα δεν έγινε όμως δεκτό.
Κατά την αγόρευσή της, τόνισε ότι ο πελάτης της δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, ούτε έχει λάβει χρήματα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο πελάτης της γνώριζε τον ασφαλιστή από το 1999 και είχαν επικοινωνία για τους λογαριασμούς του. Απλή επικοινωνία στα πλαίσια των τραπεζικών καθηκόντων του, είπε πως είχε και με το Μεσσήνιο επιχειρηματία.
Η εισαγγελέας κα Σιδηροπούλου στην αγόρευσή της ζήτησε την ενοχή του Κυπρίου τραπεζικού, λέγοντας ότι αποδεικνύεται η συνέργεια του στην απάτη.

Της Βίκυς Βετουλάκη