Έρχεται το Nordic για έρευνες πετρελαίου στη Μεσσηνία!


 

Οι έρευνες «κατεβαίνουν» στην Πελοπόννησο

Στο χάρτη περιλαμβάνεται και η Μεσσηνία

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

 

 

Στην περιοχή της Πελοποννήσου «κατεβαίνει» τις επόμενες ημέρες το ερευνητικό πλοίο της νορβηγικής εταιρείας PGS (Petroleum Geo-Services) που πραγματοποιεί θαλάσσιες σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη. Σύμφωνα με το χάρτη που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, μέσα στις προς έρευνα περιοχές είναι και αυτή της Μεσσηνίας. Οι δε έρευνες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Στη συνέχεια, τα δεδομένα που θα έχουν συλλεγεί θα σταλούν στα κεντρικά ερευνητικά γραφεία της εταιρείας στο Χιούστον των ΗΠΑ ή στο Λονδίνο για επεξεργασία και ερμηνεία.

 

Από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει τα πρώτα χρήματα από τα πετρέλαια στο Ιόνιο από το δεύτερο πρόγραμμα, που «τρέχει» παράλληλα με τις έρευνες.
Ειδικότερα, το ερευνητικό πλοίο της νορβηγικής εταιρείας PGS (Petroleum Geo-Services) έχει ολοκληρώσει το 35% της έρευνας, έχει καλύψει την περιοχή γύρω από την Κέρκυρα, τα ανοιχτά της Κεφαλοννιάς και της Ζακύνθου, ενώ σε λίγες ημέρες κατεβαίνει προς Κατάκολο.

 

Το πλοίο απέπλευσε στις 11 Νοεμβρίου 2012 από την Πάτρα και η αρχική συμφωνία όριζε ότι τα σεισμικά θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε ακτίνα 8.500 χιλιομέτρων. Στην πορεία, όμως, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», η μεγάλη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total Group ζήτησε από την PGS, και έλαβε την έγκριση της Ελλάδας, η έρευνα να επεκταθεί και σε νέα ακτίνα στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, σε πολύ βαθιά νερά.

 

Με το πρόσθετο αίτημα της Total, τα σεισμικά δεδομένα θα καλύψουν τελικά 10.000 χιλιόμετρα. Το ενδιαφέρον της Total για την περιοχή του Ιονίου είναι σοβαρό και ενθαρρυντικό για την Ελλάδα, αλλά και την PGS, που έλαβε το ρίσκο να ξεκινήσει άμεσα τα σεισμικά στη χώρα μας χωρίς να έχει προπληρωθεί κατά μεγάλο ποσοστό, όπως είναι το σύνηθες, από πετρελαϊκές εταιρείες που αγοράζουν τα δεδομένα.

 

Η Ελλάδα έχει δεσμεύσει την περιοχή που ερευνά η PGS για 2 χρόνια στη νορβηγική εταιρεία και πρακτικά η σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο του 2014, εκτός αν ζητηθούν και άλλες περιοχές από εταιρείες και δοθεί παράταση. Το ερευνητικό πλοίο, μετά το Κατάκολο, θα κινηθεί νοτίως της Κρήτης και στη συνέχεια θα ξανανέβει, για να πραγματοποιήσει τις έρευνες στα μεγαλύτερα βάθη νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου που ζήτησε η Total και όπου χρειάζεται να γίνει αλλαγή στα μακριά καλώδια που σέρνει πίσω του για να την πραγματοποιήσει.