Από τη μια πλευρά υπάρχει η πραγματικότητα των ασφαλισμένων, που είναι η πλειοψηφία: η άρνηση των φαρμακοποιών να εκτελούν επ’ αόριστον συνταγές του ΕΟΠΥΥ έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα. Δεν τους φτάνουν τα υπόλοιπα προβλήματα, τώρα πρέπει να πληρώνουν, έστω και προσωρινά, τα φάρμακα που χρειάζονται από την τσέπη τους. Κι αυτό στις ημέρες μας, ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους, είναι σχεδόν αδύνατο.
Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει η πραγματικότητα των φαρμακοποιών. Όπως επισήμανε στο «Θ» ιδιοκτήτης φαρμακείου, με βάση τα επίσημα οικονομικά δεδομένα, ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 42,6% το α΄ εξάμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, κάτι που οφείλεται στις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων αλλά και στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. «Στην Καλαμάτα, το νούμερο αυτό είναι μικρότερο, αλλά σίγουρα κυμαίνεται στο 30% περίπου», σημείωσε.
Τόσο η γενική μείωση του τζίρου όσο και οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ έχουν φέρει τους φαρμακοποιούς σε δυσχερή οικονομική θέση. Εκτιμάται ότι συνολικά είναι «μέσα» (έχουν βάλει από την τσέπη τους χρήματα για την αγορά φαρμάκου) περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, όπως μας έλεγε ο εν λόγω ιδιοκτήτης, «το φαρμακείο ασκεί κοινωνική πολιτική που δεν ασκεί όπως πρέπει το κράτος».
Μπροστά στην παραπάνω κατάσταση, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θόδωρος Αμπατζόγλου, απαντά: «Μέχρι εδώ όμως. Τριακόσια εβδομήντα φαρμακεία έχουν κατασχετήρια, ενώ άλλα 800 βρίσκονται στις δαγκάνες του “Τειρεσία”. Δε ζητάμε τον… ουρανό με τ’ άστρα. Ζητάμε ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να ανταποκριθεί στο χρονοδιάγραμμα και να πληρώσει τις οφειλές του προς τους φαρμακοποιούς».
Σύμφωνα με τελευταία έρευνα, τα ελληνικά φαρμακεία κινδυνεύουν πλέον με άμεσο κλείσιμο. Η οικονομική κρίση έχει πλήξει 9 στα 10 φαρμακεία της χώρας, αφού αντιμετωπίζουν απλήρωτες οφειλές από το Δημόσιο, μείωση τζίρου και προβλήματα ρευστότητας.
Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 81,7% των φαρμακοποιών αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα με την άμεση εξόφληση από τους πελάτες και το 56,6% ότι δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις αποθήκες από τις οποίες προμηθεύεται φάρμακα. Το 38%, δηλαδή 4.000 φαρμακεία, βλέπει την πιθανότητα να βάλει «λουκέτο». Επίσης, το 33,7% των φαρμακείων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις τράπεζες.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη