Με τον υπουργό Αντώνη Μανιτάκη «τα έβαλε» ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας


 

Εμφανώς δυσαρεστημένος από την κατάσταση που επικρατεί με τη διαθεσιμότητα – απόλυση των υπαλλήλων, ιδιαίτερα γι’ αυτούς που εργάζονται στους Δήμους, εμφανίστηκε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Αντί, όμως, να… τα πει στην πεθερά, τα έβαλε με τη νύφη.
Έτσι, απέφυγε να πει οποιαδήποτε κουβέντα για τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο οποίος και σε τελευταία ανάλυση χαράζει την πολιτική. Αντίθετα, «τα έβαλε» με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συνταγματολόγο Αντώνη Μανιτάκη. «Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μας προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ειδικά προς τον υπουργό», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι μπορεί να είναι νομότυπη η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, όμως αυτή είναι μια διαδικασία που γίνεται εκτός Βουλής.
Πάντως, σημείωσε ότι ο Δήμος έχει λειτουργικά κενά, τα οποία αυτές τις ημέρες καταγράφονται, τεκμηριώνονται και θα ζητηθεί να καλυφθούν από τους υπαλλήλους του που βγήκαν σε διαθεσιμότητα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Μάλιστα, ανέφερε ότι τα λειτουργικά κενά θα οριστικοποιηθούν την ερχόμενη Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Από την άλλη πλευρά, τη διαβεβαίωση ότι οι περίπου 1.500 ΙΔΑΧ ΔΕ του Δημοσίου (700 από τους Δήμους) θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες και δε θα απολυθούν, έδωσε χθες ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης. Όπως υπογράμμισε, το υπουργείο δε θα κάνει πίσω και θα εφαρμόσει το νόμο.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι αριθμοί που δίνουν οι συνδικαλιστές είναι άλλοι: μιλούν για 1.500 μόνον στους ΟΤΑ και συνολικά για πάνω από 3.500 (μαζί με τους επιόρκους) σε όλο το Δημόσιο.
Όπως είπε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η επιλογή της συγκεκριμένης κατηγορίας έγινε βάσει έρευνας, από την οποία διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πληθώρα τέτοιων υπαλλήλων σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου, τη στιγμή που σε άλλες παρατηρούνται τραγικά κενά. Ανέφερε, μάλιστα, δύο παραδείγματα: την Ελληνική Αστυνομία, που έχει ανάγκη για περίπου 3.000 άτομα ως διοικητικό προσωπικό, καθώς τη διοικητική δουλειά την κάνουν σήμερα οι αστυνομικοί, και το ΕΚΑΒ, όπου τραυματιοφορείς κάνουν τη δουλειά τηλεφωνητή.
«Με τη μεταφορά προσωπικού θα απελευθερωθούν αυτά τα άτομα για να κάνουν αυτό για το οποίο προσελήφθησαν», είπε ο υφυπουργός.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη