Νίκος Κοτταρίδης: «Κάποτε η Μεσσηνία έβγαζε χιλιάδες τόνους πορτοκάλι…»


 

Της Μαρίας Νίκα

 

 

Το πορτοκάλι είναι ένα από τα αγροτικά προϊόντα με τα οποία ασχολείται ο Μεσσήνιος παραγωγός, Νίκος Κοτταρίδης. Ένα προϊόν, η καλλιέργεια του οποίου στη Μεσσηνία σχεδόν εγκαταλείφθηκε με το πέρασμα του χρόνου.

 

Έτσι, από εκεί που κάποτε ο νομός παρήγαγε χιλιάδες τόνους από αυτό το τόσο πολύτιμο για την ανθρώπινη υγεία φρούτο, σήμερα έφτασε να δέχεται πορτοκάλια για κατανάλωση από άλλες περιοχές.

 

Ο ίδιος πουλά τα δικά του πορτοκάλια, από την περιοχή της Βελίκας, στη Λαϊκή κατ’ ευθείαν στους καταναλωτές. Ζήτηση στη χονδρική δεν υπάρχει, καθώς οι έμποροι αγοράζουν, κυρίως, από την Αργολίδα, την Άρτα και τη Λακωνία, που είναι πλέον οι κατεξοχήν περιοχές παραγωγής του προϊόντος.

 

«Από την Αθήνα λίγοι απευθύνονται σε μας. Ό,τι κάνουμε στην τοπική αγορά μόνοι μας. Άλλωστε και η παραγωγή μας είναι μικρή για εξαγωγές. Παλιά, το πορτοκάλι της Μεσσηνίας πήγαινε για χυμοποίηση, όμως λόγω των εξευτελιστικών τιμών σε αυτό τον τομέα η καλλιέργεια εγκαταλείφθηκε. Ήταν πλέον ασύμφορο, δεν μπορούσες να βγάλεις ούτε το κόστος της καλλιέργειας».

Φέτος η τιμή του φρέσκου μεσσηνιακού πορτοκαλιού στη λιανική από τον παραγωγό (λαϊκή αγορά) ξεκίνησε από τα 50 λεπτά, ενώ τώρα κυμαίνεται στα 40 – 30 λεπτά το κιλό.

 

Πάντως, ο κ. Κοτταρίδης χαρακτηρίζει γενικά καλή τη φετινή χρονιά από άποψη χονδρικής τιμής για το προϊόν, επειδή η παραγωγή είναι μειωμένη περίπου κατά 30%. Δηλαδή, η πρώιμη ναβαλίνα ξεκίνησε με 28 έως 25 λεπτά, ενώ τώρα η ποικιλία μέρλιν κυμαίνεται στα 22 λεπτά, όταν πέρυσι οι τιμές είχαν αρχίσει από 15 – 14 λεπτά και στη συνέχεια είχαν φτάσει ακόμη και στα 8.