Της Βίκυς Βετουλάκη
Με κάλεσμα είτε σε δικηγόρο είτε σε πολίτη που δεν εξυπηρετήθηκε να το αναφέρει, αντικρούει τις κατηγορίες από το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας η προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας, Μαρία Παπανικολοπούλου – Μακρή, μιλώντας στο «Θάρρος».
Η κα Παπανικολοπούλου απαντά στα όσα της καταλογίζουν οι δικηγόροι, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση πολίτη ή δικηγόρου που να μην εξυπηρετήθηκε για κάθε νόμιμο αίτημά του.
«Βάλλομαι»
Στενοχωρημένη, όπως δηλώνει, απ’ όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες, η κα Μαρία Παπανικολοπούλου – Μακρή τονίζει ότι προσπάθειά της είναι να μην ταλαιπωρείται κανείς, γι’ αυτό ακόμα και η ίδια συμπληρώνει αιτήσεις πολιτών που δεν μπορούν.
«Αν δεν έκανα καλά τη δουλειά μου, θα είχαν τιναχτεί οι συναλλαγές στον αέρα. Το Υποθηκοφυλακείο ελέγχεται κάθε χρόνο από υπουργείο και εισαγγελείς. Με το Κτηματολόγιο δημιουργήθηκαν προβλήματα, διότι έχει δυσκολίες και ο ίδιος ο νόμος, αλλά και το τεχνικό μέρος που αφορά στους υπολογιστές και τις πράξεις. Ωστόσο, θέλω ένας δικηγόρος να πει ότι σε ένα ερώτημα, προφορικό ή γραπτό, δεν του απάντησα. Αυτός ο δικηγόρος δεν υπάρχει. Βάλλομαι, χωρίς να ξέρω το γιατί», λέει η κα Παπανικολοπούλου.
Στην κατηγορία που ακούστηκε και στη γενική συνέλευση των δικηγόρων, ότι αλλάζει δικαιολογητικά κατά το δοκούν, απαντά: «Τι να απαντήσω σε αυτό; Αυτό είναι απαράδεκτο, αδιανόητο. Θέλω το δικηγόρο που του έγινε αυτό και άλλαξαν τα δικαιολογητικά, να έρθει να μου το πει. Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει για μένα ότι έχω για όλους την ίδια άποψη και αντιμετώπιση. Αυτό δεν έχει ούτε καν περάσει από το μυαλό μου και καλώ αυτόν που έγινε, να μου πει πότε έγινε και με ποια πράξη έγινε. Αντιμετωπίζω όλους το ίδιο, με αποτέλεσμα να γίνομαι κουραστική και εκνευριστική. Μου έχουν πει άνθρωποι “παραείσαι τυπική”. Έχω κατηγορηθεί για τυπικότητα. Το αδιάβλητο στις πράξεις και η ίδια τακτική σε όλους με έχουν φτάσει στο σημείο να γίνομαι κουραστική και αυτό μου το λένε. Το θεωρώ απαράδεκτο, θα ήθελα να ξέρω για ποια πράξη μιλάνε, για να προβώ κι εγώ σε νόμιμες ενέργειες».
«Εξ ιδίων…»
Σε ερώτησή μας από πού πηγάζουν όλες αυτές οι κατηγορίες προς το πρόσωπό της, η κα Παπανικολοπούλου δε θέλησε να απαντήσει, ενώ για όσα αναφέρει και στην αναφορά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κ. Μαργέλης, λέει: «Με ενόχλησε αυτό που είπε ο πρόεδρος, ότι τον σταματάνε πολίτες στο δρόμο. Θέλω έναν τέτοιο πολίτη να έρθει εδώ και να μου πει τι μου ζήτησε και δεν τον εξυπηρέτησα. Πιθανολογώ ότι μπορεί να ήθελε κάποιος να του διορθώσω κάτι, χωρίς να πάει σε δικηγόρο, για να μην πληρώσει, αλλά εμένα πρέπει να μου το φέρει δικηγόρος, γιατί είναι νομική πράξη. Γιατί άνθρωπος που να μου ζήτησε ένα πιστοποιητικό ή κάτι νόμιμο, και να του είπα όχι, δεν υπάρχει. Δεν έχω λόγο να το πω αυτό, αφού από αυτό το πιστοποιητικό εισπράττει η υπηρεσία και από αυτά καλύπτονται μισθοδοσία και τα υπόλοιπα έξοδα. Επίσης, είπαν κάποιοι δικηγόροι ότι θα τους βάλω στη μαύρη λίστα. Δεν έχω τόση εξουσία για να κάνω κακό σε δικηγόρο. Τι θα του κάνω; Οι δικηγόροι εδώ μπαίνουν για να ελέγξουν το αρχείο. Τι να του κάνω; Να τον εμποδίσω να μπει να ελέγξει; Τα υπόλοιπα που φέρνουν είναι ο δικηγόρος εκπροσωπώντας έναν πολίτη, άρα θα κάνω κακό στον πολίτη. Εξ ιδίων, λοιπόν, κρίνουν τα αλλότρια. Αλλά προφανώς για να λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου ότι του κάνουν παράπονα, έτσι θα συμβαίνει. Αισθάνομαι αδύναμη να απαντήσω, διότι στην υπηρεσία κανείς δικηγόρος δεν έχει εκφράσει παράπονο».
Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα του προσωπικού, η κα Παπανικολοπούλου σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή τα δύο άτομα που εργάζονται στο Κτηματολογικό Γραφείο επαρκούν για τον όγκο εργασίας, καθώς η δουλειά λόγω και της οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί κατά 70%
Σημειώνεται ότι το Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας ανήκει στα άμισθα και η κάλυψη των εξόδων του (μισθοδοσία κ.λπ.) εξαρτάται από τον όγκο των εργασιών που διεκπεραιώνονται.