Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Αρνητική ήταν η απάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης στο αίτημα της Τοπικής Κοινότητας Αβίας να προσαρτηθεί στο Δήμο Καλαμάτας, μετά τα όσα αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της πολύωρης και γεμάτης ένταση συνεδρίασης το απόγευμα της Παρασκευής.
Η απόφαση ήταν η αναμενόμενη. Κατά του αιτήματος τάχθηκαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και ορισμένοι της μείζονος μειοψηφίας. Υπέρ ψήφισαν ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Β. Κοζομπόλης και ο πρόεδρος της Αβίας Ευάγ. Αβράμης, ενώ λευκό ο Κων. Λαμπρινέας.
Η απόφαση αναφέρει ότι ο Δήμος Δυτικής Μάνης δε συνηγορεί στο αίτημα της Τ.Κ. Αβίας για:
-Λόγους ιστορικούς (προσφορά των Μανιατών στο έπος του 1821 και στο έπος του Μακεδονικού Αγώνα, με αποτέλεσμα την απονομή από την Ακαδημία Αθηνών του Χρυσού Μεταλλίου στη Μάνη). Για μια μοναδική σε εθνική προσφορά περιοχή, στην ιστορία της χώρας, θα πρέπει να προστατευθεί η ενότητά της, γιατί σε διαφορετική περίπτωση και η χώρα φτωχαίνει με οποιαδήποτε χαλαρή προσέγγιση του ιστορικού παρελθόντος της, αλλά και το μέλλον του τόπου και του λαού είναι δυσοίωνο.
-Λόγους ύπαρξης του Δήμου Δυτικής Μάνης. Ο οποιοσδήποτε ακρωτηριασμός του Δήμου με επίπτωση στον πληθυσμό και την αφαίρεση ενός μεγάλου τμήματος με οικονομικά οφέλη για το Δήμο Δυτικής Μάνης, θα θέσει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του ορεινού αυτού Δήμου.
-Λόγους ιδιαίτερης γεωμορφολογίας όλης της Μάνης, ιδιαίτερης και ξεχωριστής, ηθών και εθίμων και μοναδικής σε ολόκληρο τον κόσμο αρχιτεκτονικής. Η οποιαδήποτε αλλοίωση σε κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια θα δημιουργούσε και πάλι λόγο βιωσιμότητας του Δήμου και θα ήταν έξω από το πνεύμα του «Καλλικράτη» και των κριτηρίων που καθορίστηκαν στο ειδικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κυλλήνη το 2007 και στη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τοποθετήσεις
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον πρόεδρο της Αβίας, Ευάγ. Αβράμη, να διαβάζει την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου για την προσάρτηση στο Δήμο Καλαμάτας. Τα πρώτα δείγματα έντασης φάνηκαν με φωνές από την πλευρά προέδρου άλλης κοινότητας: «Δεν είστε Μανιάτες».
Ο δήμαρχος Δ. Γιαννημάρας διευκρίνισε πως ούτε ο ίδιος ούτε και η Δημοτική Αρχή έχουν κάτι με τους κατοίκους ή το αίτημα, ενώ σημείωσε πως θα προτιμούσε να είναι παρών σε κάποια συνάντηση, προκειμένου να εκθέσει την άποψή του. «Στόχος μας», είπε χαρακτηριστικά, «είναι να υπηρετήσουμε το Δήμο που οριοθέτησε ο “Καλλικράτης” από τα όρια του τέως Δήμου Αβίας έως τα όρια του τέως Δήμου Λεύκτρου. Μας ενδιαφέρει η ενότητα του Δήμου, αφού δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία χωροταξίας του “Καλλικράτη” και δε θέλουμε εχθρότητες με τους κατοίκους και την Κοινότητα».
Επισήμανε ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες και πως «βιάστηκε η πόλη που θέλει να πάει η Κοινότητα, χωρίς να ρωτήσει εμάς ή όποιον άλλον έχει ανάλογα αιτήματα. Βιάστηκε η Καλαμάτα χωρίς να σεβαστεί τους συναδέλφους της». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στις υπογραφές των κατοίκων περιλαμβάνονται και υπογραφές νεκρών, κάτι που συνιστά πλαστογραφία, και δήλωσε πως προσβλήθηκε και ως άτομο και ως δήμαρχος με όσα δημοσιεύτηκαν. Μίλησε για τα έργα που εκτελούνται στην περιοχή με κορυφαίο εκείνο της προστασίας των ακτών, ενώ σημείωσε καταλήγοντας: «Θέλουμε να φτιάξουμε ένα Δήμο ισχυρό, έξω από τις προσαρτήσεις σε Ανατολική ή Δυτική Μάνη. Είμαστε η Μάνη, μια ιδέα, αλλά διοικητικά δεν μπορεί να γίνει. Αν θέλουμε την ύπαρξή μας, είναι προτιμότερο να υπάρχουν τρεις Δήμοι, μαζί με την Αρεόπολη. Εμείς παλεύουμε για ένα Δήμο που θα μεγαλώσει και θα φτιάξει τις υπηρεσίες του, για να μην έχει κανέναν ανάγκη».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ι. Μαραμπέας, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή πως η πολιτική της οδήγησε σε αυτό το αδιέξοδο. Δήλωσε πικραμένος επειδή πάλεψε για τη δημιουργία του Δήμου Δυτικής Μάνης και κατηγόρησε το δήμαρχο ως υπεύθυνο για όσα συμβαίνουν. Υποστήριξε πως η Δημοτική Αρχή δεν έχει τη δυνατότητα να ακούσει μια διαφορετική φωνή και τη μέμφθηκε για καθυστερημένη αντίδραση, αφού η απόφαση της Αβίας είχε ληφθεί στις 4 Σεπτεμβρίου. Υποστήριξε, επίσης, πως θα έπρεπε να συμμετέχουν ο δήμαρχος και οι όλες οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, όταν συζητήθηκε το θέμα, διαφώνησε για την αντιδικία με την Καλαμάτα και εξέφρασε την ελπίδα ότι δε θα υπάρξει υπουργός που θα υπογράψει την προσάρτηση της Αβίας στην Καλαμάτα.
Για την Αβία, ανέφερε πως κατανοεί τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, την οποία σέβεται, αλλά πρόσθεσε πως βιάστηκε. Έκανε έκκληση στο Τοπικό Συμβούλιο να ανακαλέσει την απόφαση και να γίνει γενική συνέλευση, αλλά και να πάνε όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας να συζητήσουν σε πνεύμα αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης. Τέλος, ανέφερε ότι αν αποχωρήσουν και άλλες Κοινότητες, όμορες στην Καλαμάτα, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και ζήτησε ομόνοια και αλλαγή πλεύσης.
Από την πλευρά του, ο Παν. Μπασάκος μίλησε για τον ανταγωνισμό που είχε υποστεί από το Δήμο Καλαμάτας στα 12 χρόνια της δημαρχοντίας του. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια περιστατικά, ενώ μέμφθηκε τη Δημοτική Αρχή πως έχασε την πρωτοβουλία. Δήλωσε πως σέβεται την απόφαση της Αβίας και πως είναι αλληλέγγυος με τους κατοίκους της, κάποιοι εκ των οποίων αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση.
Ο Κων. Λαμπρινέας χαρακτήρισε λογικά τα αιτήματα, αλλά αντιτάχθηκε στην απόφαση της Αβίας, λέγοντας: «Θα διαλυθούν όταν θα τους έρθει ο πρώτος λογαριασμός του νερού».
Μεγάλη ένταση
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από συμβούλους και από πολίτες. Ένας από αυτούς, ο Ευάγ. Μάινας, κάτοικος Μεγάλης Μαντίνειας, ανέφερε πως, εκτός από τις υπογραφές των νεκρών, υπάρχουν υπογραφές ατόμων που δε γνωρίζουν κάτι, όπως ο ίδιος, ο γιος και η νύφη του, οι οποίοι είναι δημότες Ναυπλίου. Η αναφορά του εξόργισε τον Β. Κοζομπόλη, ο οποίος τον κατηγόρησε πως προσήλθε στη συνεδρίαση ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, για να δεχθεί τις έντονες αποδοκιμασίες πολλών εκ των παρισταμένων. Επικράτησε ένταση και υψηλοί τόνοι, κάτι που συνέβη και στη συνέχεια, όταν ο Λυκούργος Γαϊτανάρος μέμφθηκε τον πρώην δήμαρχο Ι. Μαραμπέα, ο οποίος είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λεύκτρου πως θέλει το Δήμο από την Κοσκάρακα και ανατολικότερα. Ο κ. Μαραμπέας αντέδρασε έντονα και μίλησε για παραπληροφόρηση, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή πως είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβεί.
Ο κ. Γαϊτανάρος, αφού αποκαταστάθηκε η τάξη, είπε πως είναι ντροπή να θίγεται ο μητροπολίτης Μάνης, ο οποίος αγάπησε τη Μάνη όπως το σπίτι του και καταχειροκροτήθηκε.
Μεταξύ άλλων, τη δυσφορία του για όσα συνέβησαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιατών Γ. Τζαννετάκης, λέγοντας πως αισθάνθηκε ντροπή, ενώ η θυελλώδης συνεδρίαση έκλεισε με την τοποθέτηση του δημάρχου Δημ. Γιαννημάρα.