Του Ηλία Γιαννόπουλου
Έντονη είναι η ανησυχία των εργαζομένων του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και πολιτών της ευρύτερης περιοχής από την κατάργηση του Νομικού Προσώπου του νοσοκομείου και την ενιαιοποίησή του με το Νοσοκομείο Καλαμάτας, με ενοποιημένο Οργανισμό και ένα Νομικό Πρόσωπο. Παράλληλα, εκφράζουν την οργή τους για την καταστροφική, όπως εκτιμούν, αυτή εξέλιξη.
Από την πλευρά του, ωστόσο, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Κατσίβελας (γιατρός στο Κ.Υ. Γαργαλιάνων και πολιτευτής της Ν.Δ. στη Μεσσηνία), μιλώντας στο «Θ», εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Έγινε ένα ενιαίο Νομικό Πρόσωπο, “Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας”, με δύο υπομονάδες, τα δύο Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας. Σε τίποτα δε θα πειραχτεί το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.
Η ενοποίηση του Οργανισμού των δύο νοσοκομείων δε θα επιφέρει αλλαγή στις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά, πλέον, το νέο Νομικό Πρόσωπο θα λειτουργεί ενιαία, και η διοικητική, λειτουργική και ιατρική διαδικασία ενοποιείται.
[…] Αλλάζει ο τρόπος διοίκησης και λειτουργίας του Νομικού Προσώπου. Γίνεται ένας καινούργιος Οργανισμός από το άθροισμα των δύο Οργανισμών των νοσοκομείων.
Όλα αυτά που γίνονται είναι μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο προηγούμενος υπουργός (σ.σ. Ανδρέας Λοβέρδος)» – δεσμεύσεις δηλαδή από το Μνημόνιο 2 που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., θυμίζω.
Η ΚΥΑ Αριθμ.Υ4α/οικ. 123890 «Ενοποιημένος Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας και του Γενικού Νοσοκομείου Κυπαρισσίας» (που υπεγράφη στις 31 Δεκεμβρίου 2012 και πήρε ΦΕΚ στις 8 Ιανουαρίου 2013) αναφέρει ότι τα λειτουργούντα υπό ενιαία διοίκηση διασυνδεόμενα Νοσοκομεία του ΕΣΥ: α) Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και β) Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Κυπαρισσίας αποτελούν εφεξής αυτοτελές και ενιαίο Νομικό Πρόσωπο, το οποίο υπόκειται στον έλεγχο και την εποπτεία του Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος, διέπεται από τις διατάξεις του εν λόγω νόμου και φέρει την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας»! Έδρα του ΝΠΔΔ είναι το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Το ενιαίο ΝΠΔΔ έχει διοικητή και διοικητικό συμβούλιο. Η, δε, συνολική δύναμη κλινών του ενιαίου Νομικού Προσώπου ορίζεται σε 415 κλίνες, εκ των οποίων οι 45 ανήκουν στο ΚΕΦΙΑΠ (σ.σ. το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών, όπως έχει μετονομαστεί). Στο ενιαίο Νομικό Πρόσωπο ενοποιούνται οι οργανισμοί των νοσοκομείων.
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι πολίτες της Τριφυλίας εκτιμούν πως, όπως και χθες γράψαμε, η συγκεκριμένη ΚΥΑ ήρθε να «αποτελειώσει» το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Μετά την υποβάθμιση που ήδη είχε υποστεί από τη διασύνδεσή του με το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, χάνει πια την όποια διοικητική αυτοτέλεια του είχε απομείνει, καθώς διέθετε ακόμη αναπληρωτή διοικητή και συμβούλιο διοίκησης και ήταν, ως ένα βαθμό, “αυτοδιοικούμενο”, ενώ φαίνεται πως χάνει πλήρως και οριστικά τη λειτουργική του αυτοτέλεια και διαχείριση. Κανένας, δε, μέχρι στιγμής, δεν μπορεί με σιγουριά να πει πώς, ακριβώς, θα λειτουργεί αυτό το νέο Νομικό Πρόσωπο!
Οι πολίτες φοβούνται πως με την κατάργηση του Νομικού Προσώπου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, καταργείται η αυτοτέλειά του και η αυτόνομη οντότητα και λειτουργία του, όπως και το αυτοδιοικούμενο του νοσοκομείου. Οργίζονται, δε, επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα άκουγαν διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις, που όμως ήταν φρούδες!
Από την πλευρά του, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Κατσίβελας, τόνισε: «Είχαμε ήδη τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία, με ενιαία διοίκηση, που ήταν το πρώτο στάδιο. Τι αλλάζει από αυτό που ξέραμε μέχρι πρώτα; Αλλάζει ότι γίνεται ένα ενιαίος Οργανισμός και δημιουργείται ένα καινούργιο Νομικό Πρόσωπο με την επωνυμία “Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας”. Αυτό το Νοσοκομείο έχει δύο υπομονάδες. Το Νοσοκομείο Καλαμάτας και το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Αυτό το Νομικό Πρόσωπο θα λειτουργεί ενιαία».
Αναφερόμενος στη λειτουργική εργασία και τη διοικητική διαδικασία, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά την εσωτερική λειτουργία του νοσοκομείου, είπε: «Με το νέο Νομικό Πρόσωπο ενοποιείται η διοίκηση. Παραμένουν τα δυο νοσοκομεία λειτουργικά έτσι όπως είναι, δεν αλλάζει εντελώς τίποτα στη λειτουργία τους και αλλάζει μόνο στον τρόπο διοίκησής τους και οικονομικής διαχείρισής τους!
Οι δύο Οργανισμοί των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας που έχουν δημοσιευθεί, λάβανε πρόνοια ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη θέση του και ο καινούργιος Οργανισμός είναι η άθροιση των δύο προηγούμενων Οργανισμών». Διευκρίνισε δε, πως οι κλινικές που υπάρχουν στους Οργανισμούς παραμένουν όπως ήταν.
Σε ερώτησή μας για τις υπηρεσίες του κάθε νοσοκομείου, εάν παραμένουν όπως ήταν, απάντησε: «Αυτό δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά θα γίνει. Η διοίκηση θα είναι μία, αλλά θα υπάρχουν εργαζόμενοι σε αυτούς του κλάδους που θα είναι στην Κυπαρισσία».
Καταλήγοντας ο κ. Κατσίβελας σημείωσε: «Η πολιτική βούληση, αυτή τη στιγμή, είναι για ενίσχυση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας!».
«Είμαι αντίθετος με την ενιαία διοίκηση των νοσοκομείων! Γιατί αυτό είναι συνδυασμένο με αργό, αλλά βέβαιο θάνατο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Ό,τι θα λείπει σε ανθρώπινο δυναμικό, γιατροί, νοσηλεύτριες, διοικητικό προσωπικό, με μία απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου θα μετακινείται στο μεγάλο νοσοκομείο. Είναι γνωστό ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό!», είχε πει στις 7 Ιουλίου 2011, στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, ο κ. Κατσίβελας, με την ιδιότητα του συντονιστή του Κ.Υ. Γαργαλιάνων, σχετικά με την προωθούμενη τότε διασύνδεση και ενιαία διοίκηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Και βεβαίως, είχε απόλυτα δίκιο. Αυτό, σε συνδυασμό με την κατάργηση του Νομικού Προσώπου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας τώρα, την κατάργηση της λειτουργικής αυτοτέλειας και αυτονομίας του, είναι που προκαλεί φόβο, ανησυχία και οργή σε εργαζομένους του νοσοκομείου και πολίτες της ευρύτερης περιοχής.