Εικόνες χάους στην εφορία… αλλά η κατάσταση θα αλλάξει


 

Από τους επόμενους μήνες θα εξομαλυνθούν τα προβλήματα

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

Αν πουλήσεις το σπίτι σου χωρίς πρώτα να έχεις εξασφαλίσει στέγη αλλού, το πιθανότερο είναι να μείνεις στο δρόμο. Λογικό.
Όχι και για τους φωστήρες του κράτους και της κυβέρνησης, οι οποίοι αποφάσισαν και διέταξαν το κλείσιμο των μισών (και παραπάνω) ΔΟΥ της χώρας, μεταξύ αυτών Μεσσήνης, Κυπαρισσίας και Πύλου, προτού λύσουν στην πράξη το θέμα της μεταστέγασης – ήτοι της δυνατότητας εξυπηρέτησης από άλλη ΔΟΥ εξ αποστάσεως (ηλεκτρονικά) ή ακόμη και δια ζώσης.

 

Έστω και αν συχνά υποκρύπτονται τοπικιστικά «συνδικαλιστικά» συμφέροντα ή συντεχνιακές λογικές, υπάρχει η πραγματικότητα που λέει ότι ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνουν όλα αυτά λειτουργούν σε βάρος του πολίτη.

 

Άλλωστε, το επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις εφορίες. Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η προχειρότητα και το βεβιασμένο της ενοποίησης (αλλά και της αναδιοργάνωσης των ΔΟΥ) οδηγεί σε συγκολλήσεις και μαθηματικά στη διάλυσή των. Αποτέλεσμα αυτών είναι να δημιουργείται κοινωνική αναταραχή και ταλαιπωρία των εργαζομένων σε αυτές, αλλά προπαντός στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, που ενώ καλούνται από την Πολιτεία να καταβάλουν τα δυσβάσταχτα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα από την άγρια φορολόγησή τους, ταυτόχρονα τους επιβάλλεται το δυσβάσταχτο κόστος μετακίνησης από τη μία άκρη του νομού στην άλλη».

 

Και μην απαντήσει κανείς ανευθυνοϋπεύθυνος ότι έχουμε δεσμευθεί ως κράτος δια μνημονίων. Διότι τα ίδια μνημόνια προέβλεπαν (και ευλόγως προαπαιτούσαν) την υλοποίηση –ψηφιακών- έργων που θα διευκόλυναν την εξυπηρέτηση του πολίτη και θα καταπολεμούσαν το «τέρας» της γραφειοκρατίας. Ξέρετε, έργων που, όταν με το καλό γίνουν, θα συμβάλουν στην οικονομία δυνάμεων και χρημάτων, έργα απολύτως απαραίτητα για την πολυθρύλητη «ανάπτυξη». Αντ’ αυτών, το σημερινό χάος.

 

Από τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Καλαμάτας μάς έλεγαν προχθές ότι σε μια πρώτη φάση θα υπάρξει, όντως, πρόβλημα, τόσο με την εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και με την προσαρμογή των υπαλλήλων στα νέα τους καθήκοντα. Άλλωστε, κάθε μεταβατική περίοδος τα έχει αυτά.

 

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό το θέμα που δημιουργεί δυσλειτουργίες. Υπάρχει και το ζήτημα με το προσωπικό, το οποίο είναι μειωμένο σε σχέση με τις ανάγκες.

 

Πόσο μπορεί να διαρκέσει η συγκεκριμένη ιστορία; Εδώ οι άνθρωποι της ΔΟΥ Καλαμάτας είναι αισιόδοξοι. Σύμφωνα με τους ίδιους, από τον Ιούνιο θα αλλάξει τελείως η κατάσταση και οι πολίτες δε θα είναι αναγκασμένοι να περιμένουν στην ουρά για να εξυπηρετηθούν.
Αν πάρουμε δε τοις μετρητοίς τις υποσχέσεις του κυβερνητικού σχεδιασμού, από τις αρχές του καλοκαιριού δε θα πατάμε καθόλου το πόδι μας στην εφορία. Όλα θα γίνονται μέσω τραπεζών και άλλων τεχνολογικών- για τη χώρα που ζούμε- καινοτομιών. «Πρέπει ο κόσμος να κάνει υπομονή, να εξομαλυνθεί η κατάσταση και τα πράγματα θα γίνουν πιο λειτουργικά», τονίζεται.

 

Ο στόχος, βέβαια, να μη χρειάζεται ο φορολογούμενος να πηγαίνει στην εφορία, είναι απόλυτα σωστός. Όταν, όμως, πραγματοποιείται με κάποιον σχεδιασμό. Όταν, δηλαδή, θα μπορεί ο φορολογούμενος να εξυπηρετηθεί για το σύνολο των φορολογικών του υποχρεώσεων είτε από την τράπεζα είτε από τα κέντρα εξυπηρέτησης φορολογουμένων.

 

Πολύ φοβόμαστε, ωστόσο, ότι το μόνο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι να προχωρήσει με οποιονδήποτε τρόπο η διαδικασία των συγχωνεύσεων, δεδομένου ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση. Και μετά βλέπουμε…