Η ΔΕΥΑΚ κόβει το νερό στη Μπιρμπίτα!


 

Αποφάσεις για ν’ αλλάξει η κατάσταση στην Μπιρμπίτα

Η ΔΕΥΑΚ προχωρεί σε διακοπή της υδροδότησης στους κοινόχρηστους χώρους

 

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

 

Σύσκεψη για τη διαχείριση προβλημάτων που προκαλούνται από τους αθιγγάνους συγκλήθηκε την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Άγγελου Συρίγου.

 

 

Η κατεύθυνση που δίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών είναι η αξιοποίηση των κατάλληλων οικίσκων στην Μπιρμπίτα για τη στέγαση αθιγγάνων, ο άμεσος καθαρισμός του χώρου, η διακοπή νερού στους χώρους υγιεινής και η αστυνόμευση της κατασκήνωσης.
Επίσης, η δημιουργία ιατροκοινωνικών κέντρων και η υποβολή προτάσεων από την Περιφέρεια για χρηματοδότηση από την Ε.Ε. δράσεων υποστήριξης των αθιγγάνων.

 

Όπως έγινε γνωστό, στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης ζουν 2.500 περίπου αθίγγανοι. Σε ό,τι αφορά την Μπιρμπίτα, αυτή την περίοδο κατοικούν εννέα (9) οικογένειες, ενώ 17 οικίσκοι μπορούν να φιλοξενήσουν άμεσα οικογένειες.
Εκείνο που αποτέλεσε κοινό τόπο όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη, είναι ότι ο χώρος της κατασκήνωσης στην κατάσταση που βρίσκεται αποτελεί περιοχή έντονης παραβατικότητας και η συγκεκριμένη εικόνα θα πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο δυνατό.
Εκτός από τις παραπάνω αποφάσεις, το αμέσως επόμενο διάστημα κλιμάκιο υπηρεσιακών υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας πρόκειται να βρεθεί στην Καλαμάτα, όπου και θα εξεταστεί το θέμα εκπαίδευσης των νεαρών αθίγγανων, αφού, όπως είναι γνωστό, υπάρχουν επιδόματα που δίνονται στους γονείς τους.

 

Τέλος, σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας έδωσε χθες έγγραφη εντολή στη ΔΕΥΑΚ για διακοπή κάθε παράνομης σύνδεσης, καθώς και για διακοπή της υδροδότησης στους κοινόχρηστους χώρους της κατασκήνωσης.
Σε δηλώσεις του χθες το μεσημέρι, μάλιστα, τόνισε για μία ακόμη φορά την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αλλαγή της κατάστασης, ενώ σημείωσε ότι από την πλευρά του ο Δήμος Καλαμάτας προχωρά τις διαδικασίες με τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής από την περιοχή «Παλιάμπελα». Παράλληλα, ζήτησε και από τον ΟΑΕΔ να προχωρήσει στη λήψη του παραπάνω μέτρου. Μάλιστα, γι’ αυτό το λόγο θα ζητήσει την παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών.