Η πληθυσμιακή αιμορραγία έχει πολιτικό κόστος


 

Τις βουλευτικές έδρες κάθε εκλογικής περιφέρειας για τις γενικές βουλευτικές εκλογές καθορίζει το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ A 10 – 14.01.2013) και βάσει του οποίου επέρχονται αυξομειώσεις εδρών σε εκλογικές περιφέρειες της χώρας μετά την απογραφή της 9ης Μαΐου 2011. Έχει, δε, προηγηθεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (αριθ. Δ 224/2012), που το έκρινε συνταγματικό και νόμιμο.

 

Συγκεκριμένα, τώρα, για τη Μεσσηνία, τα στοιχεία αναφέρουν ότι ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 175.587 πολίτες, οι έδρες που αντιστοιχούν με βάση τον παραπάνω αριθμό είναι πέντε (5) και λόγω του μικρού αριθμού υπολοίπων, 3.682 άτομα, η κατανομή παραμένει σταθερή.

 

Ωστόσο, αυτή η «σταθερότητα» στοιχίζει πολιτικά στη Μεσσηνία, καθώς στερείται περισσοτέρων φωνών στο Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προώθηση των συμφερόντων της, εν τη ευρεία έννοια… 

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πιο σημαντικές αλλαγές επέρχονται στο Νομό Αττικής (υπόλοιπο), όπου οι έδρες αυξάνονται από 12 σε 15 (εκλέγονται 3 επιπλέον βουλευτές), ενώ μειώνονται κατά 3 στην Α΄ Αθηνών -οι έδρες από 17 ορίζονται σε 14.

 

Επίσης, στη Β΄ Αθηνών οι έδρες ορίζονται σε 44 από 42, στη Β΄ Θεσσαλονίκης από 7 γίνονται 9, στο Νομό Θεσπρωτίας από μία ορίζονται δύο, στο Νομό Μαγνησίας προστίθεται μία έδρα (από 5 σε 6), όπως και στο Νομό Κυκλάδων (από 3 σε 4).

 

Μια έδρα λιγότερη καθορίζεται στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ηλείας, Καρδίτσας, Σερρών και Τρικάλων.