Κόκκινος: «Κάποιοι θέλουν η Μεσσηνία να παραμείνει η δεξαμενή με το φθηνό λάδι»


 

Της Μαρίας Νίκα

Για οργανωμένα συμφέροντα που φαίνεται ότι δε θέλουν την επέκταση της ονομασίας “ΠΟΠ Καλαμάτα” για το ελαιόλαδο σε όλο το νομό Μεσσηνίας και για μεθοδεύσεις κάνει λόγο ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών «Νηλέας» από τη Χώρα Τριφυλίας, Γιώργος Κόκκινος, μετά την είδηση για σχετικές ενστάσεις που έχουν γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα.  

«Κατά τη δική μου εκτίμηση, φαίνεται κάτι να έχει οργανωθεί, γιατί είναι 5 ενστάσεις που έγιναν τελευταία στιγμή. Δεν περιμένει κάποιος την τελευταία μέρα για να κάνει ένσταση. Αυτό δείχνει ότι στόχος είναι η κωλυσιεργία, να κινδυνεύσουμε να μην έχουμε το 2013-2014 επέκταση του ΠΟΠ. Δε γνωρίζω τι έχει γίνει, μένει να δούμε από ποιες χώρες είναι οι ενστάσεις» λέει ο κ. Κόκκινος, ενώ διευκρινίζει:

«Κατ’ αρχήν, δεν πιστεύουμε ότι το ΠΟΠ από μόνο του θα λύσει τα προβλήματα. Όμως θα έχουμε ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια μας για να δουλέψουμε και επειδή εμείς εφαρμόζουμε πολλά χρόνια σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, το ΠΟΠ κατά κάποιο τρόπο έρχεται και δένει με όλη αυτή την ιστορία. Βοηθάει να γίνει το προϊόν μας αναγνωρίσιμο και ήδη το όνομα Καλαμάτα είναι ένα πολύ καλό διαβατήριο, τουλάχιστον για τις ευρωπαϊκές αγορές».

Όσο για τα συμφέροντα, μπορεί να είναι, όπως λέει, εκτός αλλά και εντός Ελλάδας. «Τα συμφέροντα δεν έχουν πλέον εθνική ταυτότητα, είναι διεθνή. Κατά καιρούς έχουμε πει ότι η Μεσσηνία είναι η μεγάλη δεξαμενή με το φθηνό και πολύ καλό λάδι. Κάποιοι θέλουν να παραμείνει έτσι, να έρχονται εδώ και να αγοράζουν λάδι φθηνά. Το ελληνικό ελαιόλαδο αυτή τη στιγμή είναι το πιο φθηνό της αγοράς, ενώ είναι το καλύτερο σε ποιότητα και αρώματα. Αυτό λέει πολλά. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Το λάδι μας είναι extra extra παρθένο. Εμείς φέτος είχαμε και οξύτητες κάτω από 0,2, μέχρι 0,17 – 0,18. Κάποιοι δε θέλουν αυτό το ελαιόλαδο να βγει στην παγκόσμια αγορά με αυτή την αναγνωρισιμότητα. Θέλουν να είναι ένα ανώνυμο ελαιόλαδο που θα το χρησιμοποιούν ως βελτιωτική πρώτη ύλη».

Παρ’ όλ’ αυτά, ο κ. Κόκκινος πιστεύει ότι η επέκταση θα γίνει: «Εγώ δεν ανησυχώ, πάλι θα το προσπαθήσουμε, δεν καταθέτουμε τα όπλα, απλώς πρέπει η Μεσσηνία να δείξει ότι ενώνεται κάτω από αυτό το θέμα και το παλεύει. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει στο τέλος η επέκταση, αλλά να μην αφήνουμε τα πράγματα κι εμείς από την πλευρά μας να εξελίσσονται ερήμην μας. Είναι ένα θέμα στο οποίο επενδύσαμε από την αρχή ως ομάδα παραγωγών και δεν θα το αφήσουμε να χαθεί με τίποτα».

Ο πρόεδρος του «Νηλέα» ασκεί κριτική και στη στάση της ΕΑΣ Μεσσηνίας τα προηγούμενα χρόνια, που είναι η δικαιούχος του ονόματος ΠΟΠ Καλαμάτα: «Η ΕΑΣ από την πρώτη στιγμή ακολούθησε μια τακτική για το όλο θέμα, που δεν μας έπεισε ότι ήθελε να γίνει επέκταση. Ο ελλιπέστατος φάκελος στην αρχή, που έμεινε κλεισμένος στα συρτάρια και έπρεπε να γίνει κινητοποίηση από εμάς, να τους κατηγορήσουμε ότι είναι μέρος των συμφερόντων, για να ανασυρθεί ο φάκελος, να ξαναπάει στο υπουργείο με ελλείψεις, να ξαναποσυρθεί και να ξαναπάει στις 16 Μαΐου, που έγινε σύσκεψη και ξεμπλόκαρε το θέμα, όταν ήταν γενικός γραμματέας ο κ. Κανελλόπουλος, όλα αυτά δείχνουν ότι ήταν μέρος του προβλήματος».

Και καταλήγει ο κ. Κόκκινος σχετικά με την Ένωση: «Ένας πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός πλέον, με 400 περίπου μέλη δεν μπορεί να παίζει την τύχη της Μεσσηνίας αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, υλοποιεί και ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα 4 εκ. ευρώ με τον Κανονισμό 867. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ένας συνεταιρισμός 400 ανθρώπων. Ή θα έπρεπε να μετεξελιχθούν σε μια εταιρική σύμπραξη που θα παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στα γεωργικά τεκταινόμενα στη Μεσσηνία ή από εκεί και μετά πρέπει πολλά πράγματα να αλλάξουν».