Μετωπική Νίκα με Λιμενικό Ταμείο και Υ.Ε.Ν


 

Επιστολή του δημάρχου Παν. Νίκα στο γ.γ., Κ. Μουντζούρη

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

 

Ο Κ. Π. Καβάφης αναρωτιόταν σε ένα ποίημά του τι εκόμισε εις την τέχνην. Αντίθετα, ο Παν. Νίκας με επιστολή που έστειλε τις προηγούμενες ημέρες στο γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Προστασίας, Κώστα Μουντζούρη, αναρωτιέται πόσοι δήμαρχοι υπάρχουν στο Δήμο Καλαμάτας.

 

Αιτία της αναζήτησης απάντησης στο ερώτημά του η τελευταία απόφαση στη συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής να μην εγκρίνει την ανάπλαση μέρους της χερσαίας ζώνης του προλιμένα Καλαμάτας.

 

Βλέπετε, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση, δεν μπόρεσε να «χωνέψει» το γεγονός. Έτσι, σε όλες τις δημόσιες και μη παρεμβάσεις του κατηγορεί θεούς και δαίμονες. Μάλιστα, φήμες λένε ότι με κάποιον τρόπο θα δείξει αύριο, στην εορτή των Θεοφανείων, τη δυσαρέσκειά του για την εν λόγω απόφαση, ίσως και με την παρουσία του στην καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του Λιμεναρχείου.

 

Εξάλλου, έχει και τη «δικαιολογία» ότι πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για εκλογή νέου προεδρείου και μελών της Οικονομικής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής έχει σύγκληση της δημοτικής του παράταξης, όπου αναμένεται και να τους ανακοινώσει τα πρώτα ονόματα που επέλεξε για τη συνέχεια στη θητεία της Δημοτικής Αρχής.

 

Πάντως, για να επανέλθουμε στο κύριο θέμα μας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας στην επιστολή του προς το γενικό γραμματέα, αφού του υπενθυμίζει το ιστορικό του έργου, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι αλήθεια ότι εκπλαγήκαμε από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου, παρόλο που βεβαιώσαμε ότι αποδεχόμαστε κάθε πρόταση για τροποποίηση της μελέτης ανάπλασης.
Έτσι, και με πέντε (5) ψήφους αρνητικές έναντι τεσσάρων (4) θετικών, απομακρύνεται η προοπτική ανάπλασης μιας περιοχής, που μπορεί να είναι η χερσαία ζώνη του προλιμένα, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και την “καρδιά” της παράλιας πόλης, δίνοντας μια απαράδεκτη εικόνα για την πόλη μας και, μάλιστα, στο πιο τουριστικό τμήμα της.
Κύριε γενικέ, λυπούμαστε γιατί ο κ. λιμενάρχης Καλαμάτας, μετέχοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου και ως ουσιαστικός εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ψήφισε αρνητικά για τη μελέτη ανάπλασης.
Λυπούμαστε, επίσης, γιατί από την εξέλιξη αποδεικνύεται ότι προωθούνται ή και αθετούνται θέσεις και υποσχέσεις σας, δημόσια διατυπωμένες, για την προοπτική εκχώρησης στο Δήμο Καλαμάτας, κατά χρήση, του τμήματος της χερσαίας ζώνης που δεν είναι αναγκαία για τη λειτουργία του λιμένα.
Από την εξέλιξη αυτή, όπως και από το “πάγωμα” της διαδικασίας για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, φαίνεται ότι επιστρέφουμε στις παλιές – καλές εποχές των “Δημάρχων Παραλίας” και ότι η ελπίδα για εξέλιξη, με σεβασμό στο δήμαρχο, την πόλη και τις αποφάσεις των αιρετών εκπροσώπων της, απομακρύνεται.
Εμείς, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, που είναι αγώνας 10 ετών από πολλούς δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια, για να ’χει η Καλαμάτα λόγο και ρόλο στην παράλια περιοχή της.
Ειλικρινά, λυπούμαστε για τη διάψευση των ελπίδων μας, παρά την αποδεδειγμένη διάθεσή μας για συνεργασία μαζί σας».