Οι Δήμοι Οιχαλίας και Δυτικής Μάνης δεν εξέλεξαν πρόεδρο


Την «τιμητική» τους είχαν προχθές οι Δήμοι Οιχαλίας και Δυτικής Μάνης, καθώς κατά τις δημαιρεσίες δε συγκροτήθηκε προεδρείο, όπως συνέβη στους υπόλοιπους της Μεσσηνίας.
Στο Δήμο Δυτικής Μάνης δεν «πέρασε» η πρόταση του δήμαρχου Δ. Γιαννημάρα να εκλεγεί πρόεδρος η δημοτική σύμβουλος Παναγιώτα Γιαννακέα. Κι αυτό, γιατί στις δύο πρώτες ψηφοφορίες έλαβε μόνο 7 ψήφους και στην τρίτη 9, από τους 13 παρόντες συμβούλους της πλειοψηφίας, που είτε ψήφισαν λευκό είτε άλλους συμβούλους. Με αυτό ως δεδομένο, τους «μιμήθηκαν» και αυτοί της μειοψηφίας, οπότε επήλθε αδιέξοδο και η διαδικασία θα επαναληφθεί την ερχόμενη Κυριακή.

 

Δήμος Οιχαλίας
Το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας αποδοκίμασε με τον τρόπο του την επιλογή του δημάρχου Φίλιππου Μπάμη να προτείνει ως πρόεδρο το δημοτικό σύμβουλο Δημ. Ηλιακόπουλο, αφού παρήλθαν άπρακτες και οι τρεις, προβλεπόμενες, ψηφοφορίες, κατά τις οποίες ο προταθείς δεν κατάφερε να εκλεγεί. Στις δύο πρώτες ψηφοφορίες έλαβε 10 ψήφους και 14 λευκά και στην τρίτη και τελευταία 9 υπέρ και 15 λευκές. Για τη θέση του προέδρου αυτοπροτάθηκε ο Ηλίας Σταυρόπουλος, ο οποίος, στην ενδοπαραταξιακή διαδικασία που ακολούθησε, έλαβε 5 ψήφους έναντι 8 του κ. Ηλιακόπουλου.
Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από στιγμές έντασης, όταν η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ελένη Αλειφέρη, διατύπωσε επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα της υποψηφιότητας του κ. Ηλιακόπουλου, λέγοντας ότι δεν είχε δικαίωμα, αφού είχε τεθεί εκτός δημοτικής ομάδας από το δήμαρχο Οιχαλίας και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε ενημερωθεί για την επιστροφή του στους κόλπους της πλειοψηφίας. Σε αυτά ανταπάντησε ο δήμαρχος Οιχαλίας και, όπως επισημάνθηκε στις ψηφοφορίες που ακολούθησαν, η λευκή ψήφος δε σχετίζεται με τη μη αποδοχή στο πρόσωπο του κ. Ηλιακόπουλου, αλλά πρόκειται για «αναγκαία πολιτική πράξη ανάδειξης της νοσηρότητας που επικρατεί στις τάξεις της πλειοψηφίας και πλήττει την εικόνα ολόκληρου του Δήμου».
Η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά για την ανάδειξη αντιπροέδρου και γραμματέα. Νέος αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο γιος του επί πολλά χρόνια αντιδημάρχου Κώστα Παπαδόπουλου, Γιάννης, με 21 ψήφους υπέρ και 3 λευκά, και γραμματέας η Παναγιώτα Τσιάλτα, με 22 ψήφους υπέρ και μία λευκή ψήφο.

          
Δήμος Πύλου – Νέστορος
Αντίθετα, όλα κύλησαν ομαλά στο Δήμο Πύλου – Νέστορος. Στη θέση του προέδρου επανεκλέχθηκε ο Παν. Πετρόπουλος. Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Φ. Αγγελόπουλος από τη μείζονα μειοψηφία και γραμματέας ο Ανδρέας Δαρειώτης.
Στην Οικονομική Επιτροπή εκλέχθηκαν οι: Παύλος Φιλόπουλος, Θεόδ. Χαραμαράς, Διονύσης Ψαλλίδας και Γιάννης Σαρδέλης από την πλειοψηφία, Τάσος Τσορώνης και Γιώργος Γιαλλελής από τη μείζονα μειοψηφία.
Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εκλέχθηκαν οι: Κων. Βασιλόπουλος, Νικ.  Βάγγαλης, Σωτ. Σπυρόπουλος και Γ. Βοργιάς (πλειοψηφία), Κων. Νικήτας και Ρούλα Μουρδουκούτα (μειοψηφία).

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου