Πενήντα ευρώ η ψήφος και μια γουρνοπούλα…


 

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΧΑΪΔΕΥΑΝ ΑΦΤΙΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΑΝ ΣΤΑΥΡΟΥΣ

 

Πενήντα ευρώ η ψήφος και μια γουρνοπούλα…

 

-Καταγγελίες τσιγγάνων στη χθεσινή σύσκεψη για την παραβατικότητα στο Διοικητήριο

-«Ψυχραιμία» συνέστησε ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας για να μην ξεφύγει η κατάσταση

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Μέσα στην αίθουσα «Παναγιώτης Φωτέας» βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση – συνεδρίαση για τα τελευταία φαινόμενα παραβατικότητας στη Μεσσηνία, ιδιαίτερα από την πλευρά των τσιγγάνων.

 

Έξω, στο διάδρομο, μια ομάδα τσιγγάνων, που παραβρέθηκε και στη σύσκεψη, μεταξύ αυτών και ο Α. Αναστασόπουλος, έκανε καταγγελίες: «Όταν μας αγόραζαν τις ψήφους μας για 50 ευρώ και μια γουρνοπούλα, ήμασταν καλοί και φιλήσυχοι.Τώρα, ξαφνικά οι τσιγγάνοι γίναμε εγκληματίες και επικίνδυνοι. Και δε σκέφτονται ότι το άδειο στομάχι θολώνει το μυαλό, ούτε τη ρήση του Δαυίδ που παρακαλεί το Θεό να μην τον κάνει φτωχό και αναγκαστεί να κλέψει για να φάει».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε μέσα στην αίθουσα και ο περιφερειακός διευθυντής του ΣΔΟΕ, Α. Κολεντζάκης: «Η παραβατικότητα είναι ένα φαινόμενο πολυσύνθετο και πολύπλευρο. Αν ο καθένας από τους εμπλεκόμενους φορείς κάνει σωστά τη δουλειά του, τότε δε θα υπάρξει πρόβλημα.
Πρέπει, όμως, και οι δήμαρχοι να σταματήσουν να βλέπουν τους τσιγγάνους σαν ένα τσουβάλι ψήφους.
Έπειτα, θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι η παραβατικότητα για να ανθίσει απαιτεί τη συνεργασία. Δεν είναι μόνο οι τσιγγάνοι ένοχοι με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ιδιαίτερα στον τομέα του λαθρεμπορίου».

 

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των τσιγγάνων δεν παρέλειψαν να ζητήσουν εκ μέρους όλων τους «συγγνώμη» για όσα συνέβησαν το τελευταίο  διάστημα στη Μεσσήνη, και ιδιαίτερα για την απόπειρα διάρρηξης στο σπίτι του Παναγιώτη Δουρούμη την ώρα που κηδευόταν το παιδί του.
Κατά τ’ άλλα, στη διάρκεια της σύσκεψης, ο αστυνομικός διευθυντής, Βασίλης Γεωργακόπουλος, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα τεταμένη, κάτι που αποδεικνύεται και από τους αριθμούς: το 2011, μόνο στο Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης, είχαν καταγραφεί 5 ληστείες και 241 κλοπές, και το 2012 καμία ληστεία αλλά 252 κλοπές.

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών είναι άμεση, προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία και το «κλονισμένο» αίσθημα ασφαλείας των πολιτών στη Μεσσήνη.

 

Ήδη επί τρεις ημέρες «χτενίζουν» την περιοχή 3 επιχειρησιακές ομάδες που έχουν συγκροτηθεί και, όπως σημειώθηκε από τον αστυνομικό διευθυντή, έχουν προληφθεί αρκετά περιστατικά.

 

Παράλληλα, όμως, ζήτησε «να πέσουν οι τόνοι», όσον αφορά στην παραβατικότητα των τσιγγάνων στη Μεσσήνη, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος «να γίνει κάτι που θα είναι δυσάρεστο για όλους», εννοώντας προφανώς ότι η αυτοδικία, στην οποία ωθούνται κάτοικοι, θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

 

Μάλιστα, σημείωσε ότι η άμεση αντίδραση της Αστυνομίας, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Μεσσήνη, είχε ως αποτέλεσμα να προληφθούν άλλες καταστάσεις, για τις οποίες όμως δε θέλησε να γίνει σαφής.

 

Πάντως, προχθές τη νύχτα πολλά ακούστηκαν στη Μεσσήνη για περιπολούντες κουκουλοφόρους, όπως έγραψε σχετικά χθες και το «Θ».
Επιπρόσθετα, ο αστυνομικός διευθυντής παρατήρησε: «Νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε το θέμα» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι άμεσα θα επανέλθει η τάξη και θα εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους κατοίκους.

 

Τέλος, υπογράμμισε ότι η καταστολή είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά της Αστυνομίας, ενώ για την πρόληψη μπορούν να συμβάλουν οι οργανισμοί αυτοδιοίκησης.

 

Από εκεί και πέρα, η σύσκεψη στο Διοικητήριο, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Αλευρά, έγινε παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου, δημάρχων της Μεσσηνίας και άλλων φορέων του νομού.

 

Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, τόνισε ότι το πρόβλημα της ανασφάλειας θα αντιμετωπιστεί με την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στην περιοχή. Ζήτησε να ιδρυθεί Τμήμα Άμεσων Επιχειρήσεων για την καταστολή της παραβατικότητας, για το οποίο, μάλιστα, τόνισε ότι πρέπει έχει έδρα τη Μεσσήνη και δικαίωμα επέμβασης σε όλο το νομό.

 

 

 

Την ενίσχυση του αριθμού των αστυνομικών ζήτησαν και οι υπόλοιποι δήμαρχοι της περιοχής. Να σημειώσουμε εδώ ότι το Δήμο Πύλου- Νέστορος εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παν. Πετρόπουλος και το Δήμο Καλαμάτας ο δημοτικός σύμβουλος και πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, Κ. Αθανασόπουλος.

 

Για το κλείσιμο του ρεπορτάζ, να σημειώσουμε την παρατήρηση του Στ. Βαλτζή, εκπροσώπου των επιχειρηματιών της ΒΙΠΕ Σπερχογείας: «Έχουμε κάνει δεκάδες συσκέψεις με το ίδιο θέμα στην ατζέντα. Ας ελπίσουμε, αυτή τη φορά, ότι όσα θα αποφασιστούν θα γίνουν πράξη…».