Κατάργηση τεσσάρων περιφερειακών πανεπιστήμιων, ίδρυση δύο νέων υπερ-ιδρυμάτων στην Αθήνα και ξεκαθάρισμα περίπου 100 σχολών ιδίως των ΤΕΙ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο «Αθηνά» για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, που θα δοθεί στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Πέμπτης.
Το σχέδιο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση για 45 ημέρες προκειμένου τα ιδρύματα να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.
Σύμφωνα με Τα Νέα, οι βασικότερες αλλαγές του σχεδίου «Αθηνά» είναι οι εξής:
- Καταργούνται τέσσερα περιφερειακά ιδρύματα: πανεπιστήμια Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί αυτών των ιδρυμάτων θα απορροφηθούν σε γειτονικά.
- Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων θα γίνουν σε επίπεδο περιφερειών. Από τα ΤΕΙ θα μείνει μόνο ένα σε κάθε περιφέρεια. Τα τμήματα που θα απομείνουν θα ενταχθούν σε σχολές.
- Ειδικά στα ΤΕΙ, στο στόχαστρο των συγχωνεύσεων μπαίνουν και οι Σχολές Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ), στις οποίες επέρχονται οριζόντιες περικοπές προκειμένου να περιοριστούν σε 7-8 το πολύ.
- Δεν θα λειτουργήσουν από το επόμενο έτος πάνω από 100 τμήματα, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
- Στην Αθήνα, η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε ένα υπερ-ίδρυμα που θα μετονομαστεί πιθανότατα σε Αττικό ΤΕΙ και τη συγχώνευση όλων των πανεπιστημίων, πλην του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε έναν τρίτο πόλο, δηλαδή σε ένα υπερ-πανεπιστήμιο, το οποίο θα στελεχώνεται από το Οικονομικό (πρώην ΑΣΟΕΕ), το Γεωπονικό, το Χαροκόπειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Πάντειο.
Newsroom ΔΟΛ