Πρόστιμο 10.000 ευρώ στο Δήμο Καλαμάτας για το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων


 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ «ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ» ΔΕ ΧΑΘΗΚΕ

 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

 

Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η δημιουργία ανθυγιεινών και οχληρών συνθηκών, με σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, είναι το αποτέλεσμα της λειτουργίας σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην «Καλλιθέα» και οι λόγοι που οδήγησαν την Περιφέρεια Πελοποννήσου να επιβάλλει «χλιαρό» πρόστιμο 10.000 ευρώ στο Δήμο Καλαμάτας.

Πρόκειται για θέμα που είχε αναδείξει από τον Απρίλιο του 2012 το «Θάρρος», καταγράφοντας τις διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μιλούσαν για αποπνικτικές συνθήκες διαβίωσης.

 

Πρόστιμο και ενέργειες

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση επιβολής του προστίμου, με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2013, «ο Δήμος Καλαμάτας έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί, στο παλαιό πεδίο βολής του στρατοπέδου Καλαμάτας στη θέση “Καλλιθέα” (πλησίον γηπέδου Λουκαρέα) της Δ.Ε. Καλαμάτας, Δ. Καλαμάτας, Π.Ε. Μεσσηνίας, σταθμό μεταφόρτωσης Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων,

χωρίς τις απαιτούμενες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αδειοδοτήσεις (έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια λειτουργίας), χωρίς ο χώρος να φέρει τις προβλεπόμενες τεχνικές υποδομές και διαμορφώσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης, χωρίς να φέρει σχετική έγκριση – άδεια από το δικαιούχο του χώρου εγκατάστασης». Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο χώρος δεν ήταν περιφραγμένος, υπήρχαν σωροί ακάλυπτων αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων καθώς και ογκωδών απορριμμάτων από κατεδαφίσεις, υπήρχε χαρακτηριστική οσμή απορριμμάτων και παρουσία εντόμων και δεν υπήρχε υπεύθυνος λειτουργίας.

Επιπλέον,  ο ανωτέρω χώρος γειτνιάζει με κατοικίες, αθλητικό χώρο (γήπεδο ποδοσφαίρου), καθώς και το περιβαλλοντικό πάρκο του ποταμού Νέδοντα, όπως αυτό

έχει ορισθεί από το ΓΠΣ του Δήμου Καλαμάτας.

Βάσει της απόφασης του κ. Τατούλη, «θα διαβιβαστεί ο φάκελος της υπόθεσης στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, θα διαβιβαστεί η σχετική έκθεση αυτοψίας και η σχετική εισηγητική έκθεση στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και στην αρμόδια ΠΕΑΠΖ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου για την εκτίμηση τυχόν υπαγωγής στα προβλεπόμενα του Προεδρικού Διατάγματος περί αποκατάστασης περιβαλλοντικών ζημιών, θα διαβιβαστεί η σχετική έκθεση αυτοψίας και η σχετική εισηγητική έκθεση στο ΓΕΣ/ΤΕΘΑ ως υπεύθυνου φορέα διαχείρισης του οικοπέδου εγκατάστασης του σταθμού μεταφόρτωσης, θα διαβιβαστεί η σχετική έκθεση αυτοψίας και η σχετική εισηγητική έκθεση στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, για ενημέρωση και έλεγχο της λειτουργίας του ανωτέρω χώρου βάσει των ισχυουσών αστυνομικών διατάξεων».
 

Προσφυγή  

Το αξιοσημείωτο είναι πως σήμερα καλείται η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, με βάση τη σχετική εισήγηση του νομικού συμβούλου του Χαρ. Δημητρόπουλου, να εγκρίνει την άσκηση προσφυγής στο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου να ακυρωθεί το πρόστιμο, με το επιχείρημα πως δεν είναι νόμιμη η επιβολή προστίμων από την Περιφέρεια σε Δήμους για ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων.
Με άλλα λόγια, η Επιτροπή καλείται να αποφασίσει σήμερα για τον τύπο και όχι για την ουσία και η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ενδεικτική του πόσο ενδιαφέρεται ο Δήμος Καλαμάτας για την υγεία των δημοτών του, «στήνοντας» σταθμούς μεταφόρτωσης οπουδήποτε, χωρίς άδειες και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων υποδομής.