Π. Γκραίκης: «Να μην εφησυχάζουν οι Μεσσήνιοι επιχειρηματίες με τα πυροδάνεια»


 

ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΗΣΑΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΚΑΡΑΜΠΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

 

 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  

 

Δε θα πρέπει να εφησυχάζουν οι Μεσσήνιοι επιχειρηματίες που έχουν δανειοδοτηθεί με πυροδάνεια, σύμφωνα με όσα είπε στο «Θ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου και εκπρόσωπος στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, Παύλος Γκραίκης. Μόνες λύσεις είναι είτε «κούρεμα» του κεφαλαίου κατά 30-40% είτε μείωση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλό ποσοστό, προκειμένου οι επιχειρήσεις και να μπορούν να ανταπεξέλθουν και να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες.

Όλα αυτά προέκυψαν κατά την πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση της Δ.Ε. της ΚΕΕΕ στην Αθήνα.

Όμως, η συζήτησή μας δε στάθηκε μόνο στο ζήτημα των πυροδανείων, αλλά επεκτάθηκε και στο θέμα των ημερών, στον έλεγχο που έκανε το ΣΔΟΕ στο Επιμελητήριο μετά από δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» για «αόρατα σεμινάρια», βάσει του οποίου υπάρχει εμπλοκή και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Όπως μας είπε, ως παλιός σύμβουλος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διεργασίες που έλαβαν χώρα, από το ΣΔΟΕ, την εβδομάδα που πέρασε. Ανέφερε, δε, ότι έχει υπάρξει συνεργασία με την ΕΕΔΕ για τη διοργάνωση δύο μεταπτυχιακών προγραμμάτων, όπου στελέχη επιχειρήσεων και νομικών προσώπων έλαβαν το πτυχίο τους στους τομείς των δραστηριοτήτων τους, όπως και άλλων σεμιναρίων γενικότερου ενδιαφέροντος.

Του ζητήσαμε να μας σχολιάσει τα τεκταινόμενα και ανέφερε ότι, όπως και οι συνάδελφοί του, βρίσκεται εν αναμονή της ολοκλήρωσης του ελέγχου και της διαμόρφωσης του σχετικού πορίσματος. Ασχέτως του αποτελέσματος, το θέμα θα απασχολήσει και επίσημα το Διοικητικό Συμβούλιο. Περιορίστηκε δε να προσθέσει ότι του προξένησε εντύπωση ο χειρισμός από τον πρώην πρόεδρο Γ. Καραμπάτο, χωρίς να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Τα πυροδάνεια

Όσον αφορά στις εξελίξεις σχετικά με τα πυροδάνεια, παρατήρησε πως ήταν κάτι που έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί πολύ νωρίτερα: «Ήταν γνωστό σε όλους πως είχε γίνει λάθος. Όμως, όλα τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε νομούς που έχουν πληγεί από τα φυσικά φαινόμενα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κεντρικά. Ήταν μια πρόταση που κατέθεσα στην ΚΕΕΕ από το 2012 για την απομείωση των κεφαλαίων (“κούρεμα”) σε ποσοστό 30-40% ή τη διαμόρφωση χαμηλών επιτοκίων, τέτοιων που να επιτρέπουν την αποπληρωμή τους και, ταυτόχρονα, να διατηρούν τις επιχειρήσεις βιώσιμες, γιατί μόνο έτσι μειώνεται η ανεργία και ανακάμπτουν τα οικονομικά στοιχεία. Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα δυναμικής επανεισόδου στην αγορά, όταν τελειώσει η κρίση.

Γιατί στις 30 Ιουνίου μπορεί κανείς να αποπληρώσει, για παράδειγμα, το πυροδάνειό του; Άλλωστε και η τελευταία παράταση βάζει τις δύο πρώτες δόσεις μαζί με τις δύο τελευταίες. Εκτιμήσεις όλων μας είναι πως το μόνο σίγουρο, είναι ότι δεν υπάρχουν τα κεφάλαια προς αποπληρωμή. Άρα, είναι μονόδρομος και σημείο συμφωνίας για όλους τους κοινωνικούς εταίρους ότι έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να έχει λυθεί το ζήτημα, καθώς ισχύει περίτρανα το “ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος”.  

Για να γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα του θέματος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφ. Γεωργιάδης, εκπρόσωπος της ΚΕΕΕ στην επιτροπή της Διεύθυνσης 25 του υπουργείου Οικονομικών, αποκάλυψε στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΕΕ πως η συγκεκριμένη επιτροπή που ασχολείται με χρηματοδοτήσεις κάτω από την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, επενδυτικά σχέδια, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και άλλα θέματα, έχει να συνεδριάσει από το καλοκαίρι του 2012.

Το αποτέλεσμα των μη συνεδριάσεων της επιτροπής είναι ακόμη και επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει φάκελο και ήταν βιώσιμες, να οδηγούνται μέρα με την ημέρα σε κλείσιμο.

Ναι γιατί πάντα παρουσιάζω τις επιχειρήσεις με το κλείσιμο της ανεργίας.

Ο συνάδελφος Γεωργιάδης περιέγραψε επίσης κάτι που ήδη γνωρίζαμε, ότι οι τράπεζες πιέζουν ασφυκτικά και καλούσαν τους επιχειρηματίες να υπογράψουν νέες συμβάσεις, με δυσμενέστερους όρους, έως τις 31 Δεκεμβρίου (2012), μιας και εκτίμησή του ήταν ότι δε βλέπει να υπάρχει ξανά χρηματοδότηση με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Για να γίνει αντιληπτό τι συμβαίνει σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, το συνολικό ποσό των χρηματοδοτήσεων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε 28 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 για επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και τα υπόλοιπα για επιχειρήσεις του Δημοσίου (ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.λπ.).

Αυτά, σε συνδυασμό με την επιβαλλόμενη αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, στηριζόμενη στον ευεργετικό νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπου αναλαμβάνει το κράτος το κόστος των χρηματοδοτήσεων, οδηγούν υποχρεωτικά στην πρότασή μας για απομείωση του κεφαλαίου. Είναι, άλλωστε, η μόνη ελπίδα για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να παραμείνει όρθιος.

Σκεφθείτε τι μπορεί να γίνει μετά την κεφαλαιοποίηση και την ενοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα. Είναι εύκολο σε κάποιον να πάρει στα χέρια του, με πολύ μικρό τίμημα, τις περιουσίες όλων των Ελλήνων. Εκτός κι αν αυτό είναι κάτι που βλέπω μόνο εγώ κι όχι όσοι πρέπει.

Ακόμη πιο χαρακτηριστικό δείγμα λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος είναι η άντληση χρημάτων από καταθετικό λογαριασμό πυρόπληκτων δανειοληπτών, προκειμένου να μη χάσουν τα χρήματα της δόσης τους».

 

Πολιτική και όχι οικονομική απόφαση

Στο ερώτημα αν είναι εύκολο ή δύσκολο να υλοποιηθούν όσα έχουν ζητηθεί, απάντησε: «Στην πολιτική οικονομία δεν υπάρχει τίποτα που να μη γίνεται. Άρα, πρόκειται για πολιτική απόφαση κι όχι για οικονομική, για την οποία η μεν ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι θετική, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να την ακούσουν με ανοιχτά αυτιά. Αλλιώς δε θα υπάρχει στο μέλλον επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους μας. Με άλλα λόγια, δε θα πρέπει να εφησυχάζουν οι Μεσσήνιοι επιχειρηματίες, οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την καλυτέρευση των συνθηκών».