Το ΣΔΟΕ «ψάχνει» το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και την ΕΤΑΠ


Δημήτρης Μανιάτης: «Καμία ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα»

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Σε διασπάθιση μεγάλου μέρους κοινοτικών κονδυλίων εμπλέκει το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

 

Σύμφωνα με πολυσέλιδο πόρισμα – καταπέλτη, που συνέταξε η εν λόγω υπηρεσία της Στερεάς Ελλάδας, και το οποίο απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας και στα κεντρικά γραφεία του ΣΔΟΕ στην Αθήνα, αποκαλύπτεται το τεράστιο φαγοπότι που είχε στηθεί ανά την επικράτεια, έτσι ώστε ένα σημαντικό μέρος από τα 12 εκατομμύρια ευρώ που εγκρίθηκαν ως το 2008 και εκταμιεύτηκαν το 2009 από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (στο 80% έφτανε η ευρωπαϊκή συμμετοχή και 20% η χώρα μας), για την υλοποίηση του προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων, να καρπωθούν επιτήδειοι.
Στήνοντας έναν ολόκληρο μηχανισμό έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων, πέτυχαν να δικαιολογήσουν «αόρατα» σεμινάρια σε εργαζόμενους, τα οποία ουδέποτε πραγματοποίησαν, παρά τους φακέλους υλοποίησης που κατέθεταν κατά διαστήματα στην ανάδοχο του έργου, «Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων» (ΕΕΔΕ), για την εκταμίευση των κονδυλίων.

 

Όπως αναφέρεται στο αποκαλυπτικό πόρισμα του ΣΔΟΕ, τουλάχιστον τρία εργατοϋπαλληλικά κέντρα, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και ο Εμπορικός Σύλλογος Φαρσάλων είχαν εκχωρήσει με εικονικές συμβάσεις (χωρίς να ενημερώσουν την ανάδοχο του έργου) την υλοποίηση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που ανέλαβαν – ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ το καθένα- σε δύο ιδιωτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, σε Λαμία και Λάρισα, στα οποία καθόλου συμπτωματικά φέρονται ως ιδιοκτήτες ανώτατα στελέχη της αναδόχου του έργου (ΕΕΔΕ).

 

Τα παραπάνω σημειώνονται, μεταξύ άλλων, σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», όπου και αναφέρεται όλο το ιστορικό της υπόθεσης.
Το «Θ» επικοινώνησε, προκειμένου επαληθεύσει ή όχι τα παραπάνω στοιχεία, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρη Μανιάτη. Όπως μας τόνισε, μεταξύ άλλων, δε γνώριζε κάτι για το δημοσίευμα, ούτε μέχρι σήμερα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) έχει επικοινωνήσει με το Επιμελητήριο: «Δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγγελία σε εμάς. Βέβαια, μπορεί να διεξάγεται κάποια έρευνα και εμείς να μην το γνωρίζουμε.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο εμπλεκόμενος φορέας δεν μπορεί να είναι το Επιμελητήριο καθεαυτό, αλλά η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων (ΕΤΑΠ), που ιδρύθηκε το 1998 από το Νομικό μας Πρόσωπο. Πάντως, επαναλαμβάνω ότι μέχρι σήμερα δε γνωρίζουμε τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα».