Περίπου 200 παιδιά μένουν στη Φοιτητική Εστία του ΤΕΙ Καλαμάτας, που βρίσκεται στο Ανατολικό Κέντρο της πόλης. Για να μπούμε χθες στο κτήριο, χρειάστηκε να δώσουμε στοιχεία ταυτότητας στην είσοδο, καθώς ο χώρος φυλάσσεται όλο το 24ωρο και υπάρχει αυστηρός έλεγχος.
Η Εστία, όπως μας είπε ο πρύτανης του ΤΕΙ Καλαμάτας, Δημήτρης Βελισσαρίου, διαθέτει 234 κλίνες. Από αυτές, στα παιδιά του ΤΕΙ αναλογούν 206, ενώ οι υπόλοιπες είναι για έκτακτες περιπτώσεις, φιλοξενίες κ.λπ. Αυτή τη στιγμή στο κτήριο μένουν 195 φοιτητές του ΤΕΙ και δύο φιλοξενούμενοι από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus, ενώ από το ίδιο πρόγραμμα αναμένονται ακόμη 17 παιδιά.
Χθες το πρωί, στο ισόγειο, όπου βρίσκεται το κυλικείο – καφετέρια, οι φοιτητές ήταν λιγοστοί. Έχει ξεκινήσει η εξεταστική, οπότε οι περισσότεροι ήταν ήδη στο ΤΕΙ. Τα παιδιά που συναντήσαμε, πάντως, είχαν τη διάθεση να μας μιλήσουν για την ομαδική ζωή στη φοιτητική Εστία. Πώς είναι να μοιράζεσαι με συμφοιτητές σου το ίδιο δωμάτιο, το ίδιο μπάνιο, το ίδιο ψυγείο, την ίδια τηλεόραση…
Ανδρέας Πικάκος
«Καταφέρνουμε να συμβιώνουμε αρμονικά»
«Η ζωή εδώ είναι καλή, η Εστία είναι ολοκαίνουργια, την προσέχει το προσωπικό, αλλά και εμείς. Εδώ είναι το σπίτι μας» μας είπε ο Ανδρέας Πικάκος, ο οποίος είναι από την Αθήνα και φοιτά στο Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας. «Στην Εστία μένω από το 2010, από την ημέρα που άνοιξε, καθώς είμαι από πολύτεκνη οικογένεια. Σε γενικές γραμμές δεν έχω παράπονο. Σε σχέση με την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, η Εστία για μένα είναι άψογη με αυτά που προσφέρει. Θα μπορούσε να είναι καλύτερη, αλλά και αυτά που έχει τώρα είναι υπέρ αρκετά πιστεύω. Πρέπει να εκτιμάμε αυτά που έχουμε. Συγκατοικώ με ένα άλλο παιδί, το οποίο είναι εντάξει, έχει κατανόηση, όπως κι εγώ, και καταφέρνουμε να συμβιώνουμε αρμονικά. Στο ισόγειο λειτουργεί κυλικείο – καφετέρια. Υπάρχει και αίθουσα για εστιατόριο, η οποία όμως είναι κλειστή. Μακάρι να ήταν ανοιχτή, αλλά δεν είναι για οικονομικούς λόγους. Καμιά φορά υπάρχει φασαρία με μουσική, αλλά την περίοδο της εξεταστικής όλοι κάνουν ησυχία, δείχνουν κατανόηση. Εντάξει, φοιτητές είμαστε, για ένα σκοπό έχουμε έρθει όλοι εδώ».
Δήμητρα Παπαθανάση
«Η συγκατοίκηση δυσκολεύει στην εξεταστική»
«Αρχικά είναι λίγο δύσκολα, αλλά εάν δεν έχεις άλλες επιλογές συνηθίζεις» παρατήρησε η φοιτήτρια του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, Δήμητρα Παπαθανάση, από τη Χαλκίδα.
«Είμαι εδώ δυόμισι χρόνια. Αν είχα οικονομική ευχέρεια, θα νοίκιαζα έξω. Τώρα είμαι σε δίκλινο μαζί με μια άλλη κοπέλα. Πάντως, συνεργαζόμαστε καλά, δεν έχουμε παράπονο η μία από την άλλη πιστεύω. Η πιο δύσκολη περίοδος της συγκατοίκησης είναι αυτή της εξεταστικής, γιατί καθόμαστε στο δωμάτιο και οι δύο για να διαβάσουμε, όμως η υπόλοιπη περίοδος είναι αρκετά καλή. Φέτος ήταν καλύτερα τα πράγματα στην Εστία, μας έφτιαξαν το κυλικείο, έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια όλο το 24ωρο, δεν μπαίνει όποιος να ’ναι, αλλά μπορούν και να μας επισκέπτονται μέχρι τις 11.00 η ώρα, που είναι μια χαρά. Το πρόβλημα είναι με τη θέρμανση, δεν έχουμε πετρέλαιο από πέρυσι. Ζεσταινόμαστε με κλιματιστικό και αερόθερμο. Συγκεκριμένα, το δικό μου αιρκοντίσιον είναι χαλασμένο, αλλά έχω αερόθερμο. Μέχρι τα Χριστούγεννα δεν είχαμε ούτε ζεστό νερό, φέτος όμως έχουμε, κάτι που είναι βασικό.
Η καφετέρια είναι ένας μεγάλος χώρος όπου μπορείς να καθίσεις, να δεις τηλεόραση, να παίξεις παιχνίδια, γενικά να περάσεις κοινωνικά. Εγώ, βέβαια, θέλω λίγο την ησυχία μου όταν γυρίζω. Κάθομαι περισσότερο στο δωμάτιο, γιατί έχουμε και ίντερνετ, οπότε με απορροφά. Αυτό τον καιρό θέλω και να διαβάσω, έτσι δεν κατεβαίνω.
Οι φοιτητές πληρώνουν κάθε μήνα 20 ευρώ για το τρίκλινο δωμάτιο, 30 για το δίκλινο και 45 για το μονόκλινο. Εγώ επειδή ανήκω σε οικογένεια πολύτεκνη, δεν πληρώνω. Είναι μια σημαντική στήριξη, ειδικά αυτή την εποχή.
Αυτό που σπουδάζω μου αρέσει, συνδυάζεται και μια όμορφη πόλη όπως η Καλαμάτα, οπότε έχω μια ωραία ζωή εδώ. Τώρα που γνώρισα την Καλαμάτα, δε θα ήθελα να πάω ούτε στην Αθήνα ούτε στη Θεσσαλονίκη. Και από το ΤΕΙ είμαι ευχαριστημένη, έχουμε καθηγητές που μας υποστηρίζουν, εξοπλισμό… Υπάρχουν και προβλήματα, αλλά τα ξεπερνάμε, γίνονται καλά μαθήματα».
Χρήστος Λαγός
«Η Εστία “ψήνει” την προσωπικότητά μας»
Από το Λάππα της Αχαΐας είναι ο Χρήστος Λαγός, ο οποίος φοιτά στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. «Εγώ μόλις ήρθα στην Εστία, γιατί ήμουν επιλαχών. Βέβαια, έχασα τα εργαστήρια, γιατί δεν είχα πού να μείνω και δεν είχα κατέβει. Τώρα πάμε για δεύτερο εξάμηνο.
Παρόλο που δίνεις 30 ευρώ για το δίκλινο, αν νοικιάσεις έξω στο κέντρο κάτι αντίστοιχο, θα σου κοστίσει 230 – 270 ευρώ, ενώ θα έχεις επιπλέον κοινόχρηστα κ.λπ. Ένας φίλος μου έχει περάσει Ορεστιάδα και ο αδελφός του Αθήνα. Ο πατέρας τους πασχίζει κάθε μήνα να στέλνει 700 ευρώ στον έναν και 700 στον άλλον. Τα 500 πάνε στο ενοίκιο και τους λογαριασμούς. Οπότε είναι μεγάλη ανακούφιση η Εστία. Ειδικά αυτή που είναι καινούργια και εξυπηρετεί πολύ τα παιδιά.
Εγώ επειδή ήρθα τώρα, μέχρι να ξεκινήσω κανονικά είμαι κάπως χαλαρά. Το απόγευμα πηγαίνω στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και το βράδυ τα παιδιά βάζουν εδώ ταινίες, έχουμε τρεις τηλεοράσεις, και καθόμαστε. Ασχολούμαι και με το ίντερνετ. Περνάμε ωραία και γελάμε πολύ. Δεν υπάρχουν τσακωμοί. Το παν σε μια ομαδική σχέση είναι να μην υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά ευγενής άμιλλα. Προσπαθούμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλον για να πάμε πιο μπροστά. Η Εστία σε βάζει στη ζωή, π.χ. καθαρίζουμε τα δωμάτιά μας, βάζουμε μια σειρά, σήμερα θα καθαρίσει ο ένας, μεθαύριο ο άλλος. Η Εστία “ψήνει” την προσωπικότητά μας».
Αλεξάνδρα Αμβροσιάδου, Κατερίνα Καμπούρη
«Είναι καλύτερα από το μένεις μόνος»
Στο Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας φοιτούν οι Κατερίνα Καμπούρη και Αλεξάνδρα Αμβροσιάδου, οι οποίες είναι από την Κατερίνη. Μιλήσαμε λίγο βιαστικά, καθώς περίμεναν το λεωφορείο για το ΤΕΙ στη στάση που βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο της Εστίας.
«Είναι πολύ ωραία στην Εστία, πιο ωραία από το να νοικιάζεις σπίτι. Όταν θέλεις την ησυχία σου, κάθεσαι στο δωμάτιο και όταν θέλεις παρέα, κατεβαίνεις κάτω και ξαφνικά βρίσκεις τους φίλους σου και μιλάτε, βρίσκεις σημειώσεις, κάνεις παρέες. Δε νιώθεις μόνος» μας είπε η Κατερίνα.
Και η Αλεξάνδρα: «Είναι καλή η συγκατοίκηση, άμα τα βρεις από την αρχή, είναι όλα ΟΚ. Από φέτος, μάλιστα, είναι ακόμη καλύτερα τα πράγματα, γιατί υπάρχει περισσότερη ηρεμία, ωράριο, φύλαξη. Επίσης, είναι μεγάλη βοήθεια για μια οικογένεια. Αυτή την εποχή λίγοι μπορούν να δώσουν λεφτά για σπίτι, άλλο να δίνεις 30 ευρώ κι άλλο 200».
Ηλίας Κόλλιας
«Υπάρχει συνεργασία με τα άλλα παιδιά»
«Είμαι ευχαριστημένος στην Εστία, όλα είναι μια χαρά» παρατήρησε ο Ηλίας Κόλλιας από το Ναύπλιο, ο οποίος σπουδάζει στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής. «Εγώ μένω εδώ ένα χρόνο, υπάρχει συνεργασία με τα υπόλοιπα παιδιά και τα πάμε πολύ καλά. Με το συγκάτοικό μου είμαστε και από το ίδιο μέρος. Η Εστία σε αυτή τη δύσκολη εποχή είναι ένα συν».
Πέτρος Καλατζής
«Πρέπει να βγαίνουν νωρίτερα τα αποτελέσματα»
Στο Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας φοιτά ο Πέτρος Καλατζής, ο οποίος βρίσκεται στο τρίτο έτος. «Ο χώρος της Εστίας είναι ωραίος και η διαβίωση ήσυχη. Είμαστε πολλά παιδιά, εγώ μένω σε δίκλινο. Το πώς συμβιώνεις, εξαρτάται και από τον συγκάτοικό σου. Είναι πολύ καλό το ότι υπάρχει φύλαξη, έλεγχος των ατόμων που εισέρχονται. Ένα πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν όλα τα δωμάτια κλιματιστικό. Επίσης, θα θέλαμε τα αποτελέσματα για τα παιδιά που δικαιούνται να μείνουν στην Εστία, να ανακοινώνονται εγκαίρως. Δηλαδή, έρχονται τα παιδιά εδώ και αναγκάζονται να πληρώνουν ξενοδοχείο, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα και να μπουν στην Εστία».
Της Μαρίας Νίκα