Λεόντειες συμβάσεις για τους αυτοκινητόδρομους
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
Μπορεί τα έργα στους περισσότερους αυτοκινητόδρομους να έχουν μείνει στη μέση, όμως οι εργολάβοι έχουν ήδη εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής συμμετοχής. Από το 1,6 δισ. ευρώ που με βάση τις συμβάσεις του 2007 δικαιούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, οι κοινοπραξίες έχουν λάβει περίπου 950 εκατ. ευρώ.
Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός, Σταύρος Καλογιάννης, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αν, μάλιστα, συνυπολογιστούν τα έσοδα που έχουν εισπράξει από τα διόδια, τα οποία ως τώρα ξεπερνούν τα 850 εκατ. ευρώ, οι αυτοκινητόδρομοι αποδεικνύονται επικερδής υπόθεση.
Η χρηματοδότηση των έργων προβλέπεται να εξασφαλιστεί από τη δημόσια συμμετοχή, τα έσοδα από τα διόδια για 32 χρόνια, ίδια κεφάλαια και δάνεια που θα εξασφαλίσουν οι ανάδοχοι. Από τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου προκύπτει ότι «λεφτά υπάρχουν» για τους εργολάβους.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στα έργα που μας ενδιαφέρουν: Στον αυτοκινητόδρομο Αθήνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα το Δημόσιο έχει καταβάλει 242 εκατ. ευρώ, κάτι παραπάνω από το 30% του συνόλου, όταν δεν έχει παραδοθεί ούτε ένα νέο τμήμα. Επιπλέον, έχει πληρώσει 9,13 εκατ. για συμπληρωματικές εργασίες και άλλα 12 για πρόσθετες αρχαιολογικές ανασκαφές.
Έχει, επίσης, πληρώσει 74,8 εκατ. για… καθυστερήσεις, ενώ το σύνολο των απαιτήσεων για το συγκεκριμένο λόγο ανέρχεται σε 91,1 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τα διόδια ανέρχονται σε 366,89 εκατ. ευρώ.
Στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, που έχει υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, έχουν δοθεί 271,7 εκατ. ευρώ, σχεδόν το σύνολο της δημόσιας συμμετοχής. Δόθηκαν 58,26 εκατ. για συμπληρωματικές εργασίες και 13 για αρχαιολογικά. Τα έσοδα από τα διόδια ανέρχονται σε 114,57 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, στην επίκαιρη ερώτηση για την «Υλοποίηση των 5 μεγάλων οδικών αξόνων που εκτελούνται με Συμβάσεις Παραχώρησης», την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, τονίζεται μεταξύ άλλων: «Ο κ. Καλογιάννης δεν απάντησε γιατί περικόπηκαν σημαντικά τμήματα των έργων, όπως το έργο της Ολυμπίας Οδού, για το οποίο είναι γνωστή η άποψη όλων των φορέων Μεσσηνίας, Ηλείας και Αχαΐας, οι οποίοι ζητούν την ολοκλήρωση όλου του φυσικού αντικειμένου της.
Δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση για την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου της Ολυμπίας Οδού, γιατί έγινε άρση των απαλλοτριώσεων στο τμήμα Καλό Νερό-Τσακώνα και γιατί δεν εγκάλεσε η κυβέρνηση τον παραχωρησιούχο, παρότι για την Ολυμπία Οδό η συμμετοχή του Δημοσίου, συν τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί από τα διόδια, είναι 625 εκατομμύρια, οι εκτελεσμένες εργασίες του παραχωρησιούχου ήταν 617 εκατομμύρια και ο παραχωρησιούχος διέκοψε τις εργασίες αναιτιολόγητα.
(…) Παρά το λεόντειο μέγεθος των συμβάσεων, η σύμβαση έχει και κάτι το οποίο είναι υπέρ του Δημοσίου. Λέει ότι “είναι υποχρέωση του παραχωρησιούχου να χρηματοδοτεί το έργο με ίδια και δάνεια κεφάλαια, ενώ ορίζει ότι ο παραχωρησιούχος είναι υπεύθυνος να διασφαλίζει ότι θα υπάρχει ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη χρηματοδότηση για την πλήρη και προσήκουσα εκτέλεση του έργου. Σε αντίθετη δε περίπτωση, συντρέχει γεγονός αθέτησης παραχωρησιούχου”».