Ανάπλαση στον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου Χορού με 780.000 ευρώ


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

 

Συνολικό προϋπολογισμό 780.000 ευρώ με ΦΠΑ έχει η μελέτη αστικής ανάπλασης της περιοχής του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας που θα συζητηθεί αύριο το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας και το βράδυ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η συγκεκριμένη μελέτη προτείνεται από πλευράς Δήμου Καλαμάτας να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ, στον άξονα «Αειφόρος ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», στην κατηγορία πράξεων «Ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις ευρείας κλίμακας».

Σύμφωνα με την πρόταση για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, προβλέπονται: περίφραξη του αύλειου χώρου (με εξαίρεση τη βόρεια πλευρά) για προστασία του κτηρίου και για έλεγχο της προσβασιμότητας, κατασκευή στην οδό Αρτέμιδος εσοχής – λωρίδας προσωρινής στάσης αυτοκινήτων για τη διευκόλυνση της αποβίβασης – επιβίβασης του κοινού. Για τη σύνδεση του χώρου με τον κεντρικό ιστό της πόλης διαμορφώνεται ζώνη κίνησης πεζών στο νότιο και βόρειο τμήμα του ευρισκόμενου επί του Νέδοντα δημοτικού χώρου στάθμευσης, μονοδρόμηση με κατεύθυνση ανατολή – δύση του δημοτικού δρόμου στα νότια και δημιουργία θέσεων στάθμευσης και διευρυμένου πεζοδρομίου, φύτευση με δεντροστοιχίες, θάμνους και χλοοτάπητα. Ο φωτισμός του άμεσου περιβάλλοντος χώρου θα γίνεται με φωτιστικά σώματα πολλαπλών δεσμών και του ευρύτερου χώρου με φωτιστικά κορυφής, ενώ φωτιστικά κηποχώματος τοποθετούνται σε επιλεγμένα σημεία των χώρων φύτευσης.
Προβλέπεται, επίσης, υδάτινο στοιχείο με τη μορφή επιφανειακής ροής νερού νότια του κτηρίου και στη ζώνη υποδοχής πεζών, ενώ όπου υπάρχει υψομετρική διαφορά, η προσβασιμότητα ΑμεΑ από τον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου στο κτήριο διασφαλίζεται από ράμπες. Διαμορφώνονται ακόμη διαβάσεις-ράμπες ΑμεΑ στη θέση της βόρειας υπάρχουσας διάβασης πεζών της Αρτέμιδος, όπου υπάρχει σχετική δυνατότητα, και στο νότιο άκρο του χώρου στάθμευσης που δημιουργείται στα δυτικά, ενώ δημιουργούνται ζώνες όδευσης τυφλών στο δυτικό και νότιο πεζοδρόμιο του οικοπέδου.

 

Νοτιοανατολικός χώρος

Ο νοτιοανατολικός περιφραγμένος χώρος, η πλατεία, όπως αποκαλείται, θα είναι 2.250 τ.μ. Ο περιφραγμένος αυτός χώρος, εκτός από χώρος πρασίνου-αναψυχής, θα προσφέρεται για την οργάνωση υπαίθριων εκθέσεων-εκδηλώσεων. Αναλυτικά οι επεμβάσεις στο χώρο αυτό θα είναι οι εξής:
-Κατασκευάζεται, στο νοτιοανατολικό άκρο της «πλατείας», η κεντρική είσοδος που πλαισιώνεται από γυάλινο (με μεταλλικό φέροντα σκελετό) πανό. Η είσοδος κατασκευάζεται από μεταλλικό πλαίσιο και γυαλί που σύρεται κατά το άνοιγμά της μέσα σε μεταλλικό κέλυφος, στο οποίο θα αναρτηθεί και το λογότυπο του Μεγάρου.
-Στα νότια της περίφραξης κατασκευάζεται, επίσης, είσοδος για πρόσβαση στη μεγάλη αίθουσα δοκιμών (μικρή σκηνή) και στους υπόγειους χώρους δοκιμών.
-Κατασκευάζεται, επίσης, στο χώρο μεταλλική πέργκολα, με κάλυψη από μεταλλικές κινούμενες περσίδες Στο χώρο που ορίζει θα αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα που θα χρησιμοποιούνται από το κοινό ή τους χρήστες του εντός του μεγάρου Bar – εστιατορίου, ανάλογα με την λειτουργία του.
-Η διαμόρφωση των επιφανειών του χώρου είναι μια εναλλαγή επιφανειών πρασίνου με δαπεδοστρώσεις σε κάνναβο που ορίζεται από ζώνες «χτυπητού» μαρμάρου, που επιστρώνονται άλλοτε από γκρι κυβόλιθους κι άλλοτε με κόκκινο «χτυπητό» μάρμαρο.
-Σε μια περιοχή ορισμένη περιμετρικά από κρόσπεδα και καλυμμένη με βότσαλο, θα «αναπαύονται» τα δυο διατηρητέα κτίσματα (βιομηχανικής αρχιτεκτονικής) από οπτοπλινθοδομή, που βρίσκονται σχεδόν σε επαφή με το κτήριο του Μεγάρου.
-Περιοχές πρασίνου αγκαλιάζουν το ανατολικό διάφανο τμήμα του κτηρίου, προστατεύοντάς το από το θόρυβο των διερχόμενων αυτοκινήτων.
-Σε άμεση σχέση με τους χώρους πρασίνου διαμορφώνονται δύο καθιστικά και στο ανατολικό άκρο ένας χώρος πρασίνου με κυρίαρχο το υδάτινο στοιχείο. Τα καθιστικά και τα κτιστά στοιχεία του υδάτινου στοιχείου φέρουν επένδυση από μάρμαρο πρασινογκρί.

 

Δυτικός και βόρειος περιβάλλων χώρος
Στον ελεύθερο χώρο στα δυτικά του κτηρίου διαμορφώνεται:
-Χώρος ελεγχόμενης πρόσβασης για στάθμευση δυναμικότητας 42 θέσεων (4 ΑμεΑ) με είσοδο από την παράλληλη στις σιδηροδρομικές γραμμές δημοτική οδό και έξοδο προς την οδό Κουμουνδούρου.
-Ράμπα και σκάλα πρόσβασης στη δυτική είσοδο του Μεγάρου.
-Βόρεια του χώρου στάθμευσης και στη συνέχειά του ορίζεται η περιοχή φορτοεκφόρτωσης σκηνικών.
-Όλοι οι χώροι κίνησης αυτοκινήτων είναι ασφαλτοστρωμένοι, και ζώνη πρασίνου και πυκνής δενδροφύτευσης απομονώνει σχετικό το χώρο από τις απέναντι πολυκατοικίες.
-Χώρος πρασίνου με χαμηλή φύτευση και χλοοτάπητα στο σε επαφή με το κτήριο χώρο, καθώς η σε επαφή «τυφλή» πλευρά του Μεγάρου Χορού προσφέρεται ως επιφάνεια προβολής ή ανάρτησης πανό.

-Το πεζοδρόμιο δαπεδοστρώνεται με γκρι κυβόλιθο που οριοθετείται από ζώνες μαρμάρου και τα κράσπεδα από σκυρόδεμα.
Στον ελεύθερο χώρο στα βόρεια του κτηρίου διαμορφώνεται επίσης:
-Στο χώρο που προκύπτει βορειοδυτικά του Μεγάρου Χορού δημιουργείται χώρος πρασίνου που «αναρριχάται» και στην «τυφλή» πλευρά του Μεγάρου. Ο χώρος αυτός οριοθετείται στο βόρειο άκρο του από τα πεζοδρόμια των οδών τα οποία δαπεδοστρώνονται με γκρι κυβόλιθο που οριοθετείται από ζώνες μαρμάρου και κράσπεδα.
-Ανατολικά του βρίσκεται το προς απαλλοτρίωση κτήριο, εμβαδού περίπου 175 τ.μ., που, σαν σε συνέχεια με την περίφραξη που κατασκευάζεται, διαχωρίζει το χώρο αυτό από τον σε επαφή με το Μέγαρο Χορού χώρο.

 

Ανατολικός χώρος έναντι του Μεγάρου Χορού
Στο δημοτικό χώρο στάθμευσης καταργείται η είσοδος και η έξοδος από την οδό Κεφάλα και δημιουργείται νέα είσοδος και έξοδος στην οδό Νέδοντος, με τμηματική κατάργηση της υφιστάμενης νησίδας που τη χωρίζει από το χώρο στάθμευσης.
-Διαμορφώνεται ζώνη κίνησης πεζών στο νότιο και βόρειο τμήμα του δημοτικού χώρου στάθμευσης. Απομακρύνονται οι κατασκευές και απελευθερώνεται η εικόνα του από το κέντρο της πόλης.
-Δημιουργείται υδάτινο στοιχείο, επιφανειακής ροής νερού, ως σημείο αναφοράς και σηματοδότησής του ως χώρου πρώτης υποδοχής των επισκεπτών του χώρου (κυρίως αυτών που προσεγγίζουν το Μέγαρο Χορού από ανατολικά).

-Μια δενδροστοιχία ορίζει τη νότια διαδρομή και καθοδηγεί προς το χώρο του Μεγάρου.
-Οι υφιστάμενες διαβάσεις πεζών που συνδέουν το δημοτικό χώρο στάθμευσης με το οικόπεδο του Μεγάρου Χορού διαμορφώνονται με γκρι και λευκό κυβόλιθο.
-Οι δαπεδοστρώσεις του οριζόμενου χώρου γίνονται σε μοτίβο από ζώνες «χτυπητού» λευκού μαρμάρου, που επιστρώνονται κυρίως από γκρι κυβόλιθους και με κόκκινο “χτυπητό’ μάρμαρο στα νότια.
-Τα πεζοδρόμια των οδών διευρύνονται και δαπεδοστρώνονται με γκρι κυβόλιθο, που οριοθετείται από ζώνες μαρμάρου και κράσπεδα.