Μάνος Χατζιδάκις και λαϊκή μουσική παράδοση
Τη σχέση του Μάνου Χατζιδάκι με τη λαϊκή μουσική παράδοση επιχειρεί να φωτίσει η αξιόλογη εκδήλωση που παρουσιάζει το Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας την Κυριακή στις 8.00 το βράδυ στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου της πόλης.
«Μάνος Χατζιδάκις και λαϊκή μουσική παράδοση» είναι ο τίτλος της παράστασης που επιμελείται η μουσικολόγος, με ειδίκευση στη εθνομουσικολογία, Ρενάτα Δαλιανούδη, συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου (εκδόσεις Ελληνικά Πρόσωπα). Τραγουδούν ο Δημήτρης Κεχαγιάς και η Αναστασία Μεταλληνού. Συμμετέχει η χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας, υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσου και μέλη της χορευτικής ομάδας του ΛΕΚ υπό τη διδασκαλία του Τάσου Μίχου. Η ενορχήστρωση είναι του Σάκη Κοντονικόλα.
Η εκδήλωση έχει στόχο την προβολή της διαλεκτικής σχέσης του συνθέτη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, με έμφαση στους βασικούς πυλώνες της λαϊκής δημιουργίας: δημοτικό, λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι, κατά τη διάρκεια της 50ετούς δημιουργίας του Μάνου Χατζιδάκι στον κινηματογράφο, το θέατρο, το μπαλέτο και του κύκλους τραγουδιών.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη σχέση της μουσικής του Χατζιδάκι με τη δημοτική μουσική και το τραγούδι, επιχειρείται η διεύρυνση μιας σχέσης, αν και όχι τόσο γνωστής στο ευρύ κοινό, καθοριστικής ωστόσο για το μουσικό ύφος ορισμένων από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη.
Μέσα από το δούναι και λαβείν της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς αναδεικνύεται αφενός η ελληνικότητα του Μάνου Χατζιδάκι, αφετέρου οι συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκε, στα τέλη της δεκαετίας του ’40, ένα νέο είδος μουσικής: το «έντεχνο λαϊκό» τραγούδι. Αποτυπώνονται με μεστό και εύληπτο τρόπο, τα βασικά χαρακτηριστικά του «έντεχνου λαϊκού» τραγουδιού και της σχέσης του με το στίχο και τη χορευτική πράξη.
Παράλληλα, τοποθετώντας τον Χατζιδάκι στο παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι του 20ού αιώνα, συγκρίνονται οι κοινωνικοπολιτικές συγκυρίες στην Ελλάδα, οι οποίες οδήγησαν στην αναγνώριση του ρεμπέτικου (αρχής γενομένης από τον Χατζιδάκι), με εκείνες του εξωτερικού, οι οποίες οδήγησαν στην αναγνώριση και προβολή αντίστοιχων αστικολαϊκών ειδών στην Ευρώπη και την Αμερική, όπως το flamenco, το fado, το tango, τα blues και η jazz.
Η εκδήλωση επιχειρεί να παρουσιάσει τα παραπάνω στοιχεία, που αποτελούν προϊόν σημαντικής πανεπιστημιακής έρευνας, με τρόπο ελκυστικό και ανάλαφρο, υποτάσσοντάς τα στη μαγεία της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι.