Επεμβάσεις στα διατηρητέα του Δήμου Καλαμάτας


 

Νουθεσίες της Δημοτικής Αρχής στους ιδιώτες να φροντίσουν τα κτήριά τους

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

Από προχθές, σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, θα ξεκινούσαν οι παρεμβάσεις στα ετοιμόρροπα διατηρητέα του Δήμου, προκειμένου να απομακρυνθούν τα κομμάτια που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των περαστικών.

Οι εργασίες, όμως, δεν ξεκίνησαν, γιατί τα οχήματα του Δήμου Καλαμάτας ξέμειναν από καύσιμα. Το πρόβλημα διευθετήθηκε, αλλά χθες η κακοκαιρία ανέστειλε ξανά την έναρξη. «Αν όλα πάνε καλά, αύριο (σ.σ. σήμερα) ξεκινάμε, μαζί με την εκπρόσωπο της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων, την επιθεώρηση και την άρση της επικινδυνότητας στα διατηρητέα κτήρια του Δήμου Καλαμάτας», μας είπε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρ. Ριζάς.

Σε ό,τι αφορά το επίσης ετοιμόρροπο διατηρητέο κτήριο Αλειφέρη, επί των οδών Αριστομένους και Κολοκοτρώνη, το οποίο ανήκει στο Δημόσιο, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ανακοίνωσε ότι εργολάβος θα το «τυλίξει» με σκαλωσιές και προστατευτικά δίχτυα, τα οποία θα απεικονίζουν το συγκεκριμένο οικοδόμημα. Μέχρι, όμως, να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών, κι επειδή υπάρχουν πολλά παράπονα και διαμαρτυρίες από τους περίοικους, ο κ. Ριζάς τόνισε ότι θα επιχειρηθεί κι εκεί μια πρώτη παρέμβαση, ούτως ώστε να μην κινδυνεύουν οι διερχόμενοι.

Πάντως, τόνισε ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά διατηρητέα κτήρια, για το λόγο ότι το κράτος δε δίνει οικονομικά κίνητρα για την αναπαλαίωσή τους, με αποτέλεσμα να μην αντέχουν οικονομικά οι ιδιοκτήτες να τα φτιάξουν και έτσι μέρα με τη μέρα να γίνονται και πιο επικίνδυνα. «Αυτό, όμως», σχολίασε ο κ. Ριζάς, «δεν καθιστά τους ιδιοκτήτες ανεύθυνους σε περίπτωση ατυχήματος. Γι’ αυτό θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους».