Η διαδρομή των απορριμμάτων της Καλαμάτας …Οι βροχές έβγαλαν τόνους από σκουπίδια στον Αλφειό


 

Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

Νέα επεισόδια στην ανεξέλεγκτη εναπόθεση των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας αναμένονται να «παιχτούν» τις επόμενες ημέρες, μετά τις αρχικές κλητεύσεις που μοίρασε ο πταισματοδίκης Καλαμάτας τόσο στο δήμαρχο Παν. Νίκα όσο και σε μέλη της Δημοτικής Αρχής, για το θέμα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, αποκαλύφθηκε ότι η πρόσφατη πλημμύρα στον ποταμό Αλφειό από την κακοκαιρία παρέσυρε τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων που είχαν αποθηκευτεί σε παράνομη χωματερή. Αυτή τη χρησιμοποιεί χωρίς άδεια ιδιώτης – εργολάβος με καταδίκες και σοβαρές εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη. Η καταστροφή είναι μεγάλη, καθώς ο όγκος των απορριμμάτων κατέληξε στις εκβολές του Αλφειού και από εκεί στις ακτές της Ηλείας.

Η συγκεκριμένη παράνομη χωματερή στην περιοχή Φλόκα, δίπλα από τον ποταμό Αλφειό και σε απόσταση μόλις 6 χιλιομέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, κρύβει απίστευτες ιστορίες προκλητικής παρανομίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας».

 

27 δικογραφίες!

Αστυνομικές και δικαστικές πηγές αποκάλυψαν ότι σε βάρος του συγκεκριμένου ιδιώτη – εργολάβου έχουν σχηματιστεί μέχρι σήμερα από το Αστυνομικό Τμήμα της Αρχαίας Ολυμπίας 27 δικογραφίες, ενώ έχει συλληφθεί στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας 11 φορές (!) με την κατηγορία της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Μόνο από τις πέντε τελευταίες δίκες έχει συνολικά καταδικαστεί σε 50 μήνες φυλάκισης.

Επίσης, σήμερα εκκρεμούν εις βάρος του ακόμα 20 παραπομπές σε δίκες για υποβάθμιση και ρύπανση περιβάλλοντος.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι, κατά τις διωκτικές Αρχές, το άτομο που έχει αναλάβει να μεταφέρει τα απορρίμματα της Καλαμάτας σε διάφορους νόμιμους χώρους, αλλά αυτός και οι συνεργάτες του αποθέτουν τα απορρίμματα στην παράνομη χωματερή που βρίσκεται στην περιοχή Φλόκα της Αρχαίας Ολυμπίας, δίπλα στον Αλφειό.

Ο συγκεκριμένος εργολάβος έχει υπογράψει, ως γνωστόν, με το Δήμο Καλαμάτας αρκετές συμβάσεις μεταφοράς απορριμμάτων έναντι υψηλής αμοιβής. Το περίεργο, όπως έχει παραδεχτεί και η Δημοτική Αρχή, αλλά έχουν δηλώσει και οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, είναι ότι σε κανένα σημείο των συμβάσεων δεν αναφέρεται ο τελικός προορισμός των απορριμμάτων από τον εργολάβο.

Πάντως, σε άλλο ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, ο εργολάβος Θεόδωρος Καράμπελας δήλωνε ότι «όλα τα απορρίμματα που μεταφορτώνουμε και μεταφέρουμε από το Δήμο Καλαμάτας τα πηγαίνουμε σε εταιρεία ανακύκλωσης στο Κορωπί Αττικής, σε χωματερή της Αχαΐας και σε χωματερή του Μεσολογγίου».

Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα εστάλησαν στον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία ζητούσε εξηγήσεις, όμως απάντηση δεν υπήρξε.