Η Κίνα ενδιαφέρεται για ελληνικό λάδι, κρασί και βαμβάκι


Σκοτώνει την εργασία η καλπάζουσα ύφεση

 

Περαιτέρω «μαύρες προβλέψεις» για τους επόμενους μήνες

 

Νέα αύξηση σημείωσε το ποσοστό ανεργίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το μήνα Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Για το συγκεκριμένο μήνα το ποσοστό στην περιοχή μας έφτασε στο 24,5%, έναντι 24,1% που ήταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Μάλιστα, αν λάβει κάποιος υπόψη του τη συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας και τους επόμενους μήνες, σήμερα το ποσοστό αυτό θα έχει ξεπεράσει το 25%, γεγονός που σημαίνει ότι ένας περίπου στους τέσσερις είναι και επίσημα άνεργος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο του 2011 το ποσοστό ανεργίας στην Περιφέρεια ήταν 17,9%, γεγονός που σημαίνει ότι μέσα σε ένα μόλις χρόνο σημείωσε αύξηση 6,5% περίπου!

Σε επίπεδο χώρας τα νούμερα της ανεργίας είναι ακόμα χειρότερα, αφού η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι ανήλθε σε 27,0%, έναντι 20,8 το Νοέμβριο του 2011 και 26,6% τον Οκτώβριο του 2012.

Σύμφωνα με την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Νοέμβριο του 2012 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.642.102 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.350.181 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε 3.339.982 άτομα.

Εν τω μεταξύ, το ένα μετά το άλλο ηχούν τα σήματα κινδύνου για την πορεία της οικονομίας, με πιο ηχηρό την επίσημη πρόβλεψη του ΚΕΠΕ ότι λόγω της πρωτοφανούς ύφεσης το ποσοστό ανεργίας θα εκτιναχθεί εφέτος στο 30%. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η πραγματική οικονομία σαρώνεται από πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση κύμα ύφεσης.

Α.Π.