Κατσίβελας: «Στόχος η επίλυση των προβλημάτων και η ενίσχυση των Μονάδων Υγείας»


«Στόχος της 6ης ΥΠΕ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η επίλυση των προβλημάτων και η ενίσχυση των Μονάδων Υγείας στην Τριφυλίας», τόνισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στην Κυπαρισσία ο Τριφύλιος  Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτης Κατσίβελας. Ο κ. Κατσίβελας, για μια ακόμη φορά, εμφανίστηκε καθησυχαστικός  για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, σημειώνοντας πως δεν κινδυνεύει από εξωτερικούς ή πολιτικούς παράγοντες αλλά από την εσωτερική αμφισβήτηση, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την μεταφορά ασθενών της Χειρουργικής Κλινικής λόγων μη εφημερίας, θέμα που ανέδειξε το «Θ»!  Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Κατσίβελα ήταν το δημαρχείο Κυπαρισσίας, όπου το υποδέχθηκαν ο δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων, με τους οποίους είχαν συζήτηση για θέματα υγεία, κατά την οποία εκφράστηκαν φόβοι και ανησυχίες για το μέλλον του νοσοκομείου, την υποβάθμιση της λειτουργίας και των υπηρεσιών του ενώ του τέθηκε και το θέμα που ανέκυψε με τη μεταφορά ασθενών της Χειρουργικής Κλινικής σε άλλα νοσοκομεία λόγω μη εφημερίας. Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, τον καλωσόρισε λέγοντάς του ότι, «είσαι το αποκούμπι μας! ” επισημαίνοντας πως, «το θέμα της Υγείας, συνολικότερα στο δήμο Τριφυλίας, και πιο εξειδικευμένα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, προκαλεί εύλογη και ζωηρή ανησυχία και προβληματισμό σε όλους τους κατοίκους» και αναφέρθηκε σε τρία ζητήματα για τα οποία εδώ και τρία χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής ζουν κάτω από την αγωνία και την ανησυχία για το μέλλον του Νοσοκομείου: τη διασύνδεση και κατάργηση του αυτοδιοίκητου, την ενοποίηση και κατάργηση της νομική προσωπικότητας του Νοσοκομείου και την ενοποίηση και ενοποίηση, που κάποια στιγμή θα γίνει του Οργανισμού των δύο Νοσοκομείων τονίζοντας ότι, «ο φόβος και η ανησυχία είναι προφανείς και εύλογοι, ότι κάποια στιγμή που θα ενοποιηθούν και στην ουσία τα δύο Νομικά Πρόσωπα, θα συνταχθεί ένα ενιαίος Οργανισμός με ενιαίες θέσεις και Κλινικές, και γιατρών και προσωπικού, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και το δεύτερο συνθετικό που ακολουθεί τη λέξη “Νοσοκομείο”, Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κυπαρισσίας , ενδεχομένως να οδηγήσουν τα πράγματα προς τα εκεί». Ακόμη, αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις ελλείψεις στα Κ.Υ., τα αγροτικά ιατρεία και τα αναλώσιμα. Ακολούθησαν τοποθετήσεις συμβούλων και εκπροσώπου του Εμπορικού Συλλόγου στις οποίες εκφράστηκαν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες ενώ τονίστηκε πως αυτοί έχουν ενταθεί μετά το θλιβερό συμβάν της μεταφορά ασθενών σε άλλα νοσοκομεία λόγω μη εφημερίας της χειρουργικής κλινικής.

 Παίρνοντας το λόγο ο Παναγιώτης Κατσίβελας μίλησε για τις αλλαγές που γίνονται στο χώρο της Υγείας και τις μονάδες υγείας, με τις διασυνδέσεις και ενοποιήσεις, καθησυχάζοντας για μια ακόμη φορά πως «το Νοσοκομείο δεν υποβαθμίζεται!», σημειώνοντας πως» αυτά που γίνονται είναι Μνημονιακές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης προς την Τρόικα. «Ο πολιτικός στόχος είναι η ενοποίηση να φτάσει στον ελάχιστο βαθμό, της ενιαίας διοίκησης, να μην προχωρήσει ούτε στο προσωπικό ούτε στις κλινικές ούτε στις δομές ούτε σε αυτό που βλέπει ο πολίτης να χρησιμοποιείται».

 Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εγκύκλιο που εκδόθηκε για τη λειτουργία των ενοποιημένων Νοσοκομείων «και ναι μεν μιλάει για ένα ΑΦΜ, ένα Νομικό Πρόσωπο, αλλά από κει και πέρα ξεχωρίζει ότι υπάρχουνε διοικητικές υπηρεσίες όσες υπάρχουνε, ξεχωριστά ταμεία που θα αναφέρονται σε ένα ΑΦΜ» και τόνισε ότι, «αν αφήναμε τους τεχνοκράτες να ολοκληρώσουνε την ενοποίηση τότε πάρα πολλά Νοσοκομεία θα κλείνανε. Όμως, τις αποφάσεις τις παίρνουνε η πολιτική ηγεσία και έχουν πάρει την οδηγία, την εντολή ότι αυτά τα υπάρχοντα Νοσοκομεία θα λειτουργούνε ως υποκαταστήματα ενός θεωρητικού ενοποιημένου Νοσοκομείου…» και πρόσθεσε πως «αυτά θα λειτουργούν με μία διοίκηση, αλλά με υποδιοικητή στο μικρό  το ενοποιημένο νοσοκομείο αλλά και με Συμβούλιο Διοίκησης». «Οι προμήθειες θα είναι ενιαίες, διοικητικά», συνέχισε, «τα ενοποιημένα Νοσοκομεία θα έχουν και διοικητικό προσωπικό, και ταμείο δικό του, και νοσηλευτική υπηρεσία δική του και ιατρική υπηρεσία δική του, θα κάνει το δικό του προϋπολογισμό…»

 

Στο Νοσοκομείο

Σύσκεψη με το διοικητή και τον αναπληρωτή διοικητή, Γιώργο Μπέζο και Πάνο Μπόζο αντίστοιχα, του νέου και ενιαίου Νομικού Προσώπου του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας είχε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτης Κατσίβελας στην οποία συζήτησαν ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία και τις υπηρεσίες των δύο Μονάδων Υγείας της Μεσσηνίας, τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, ενώ παράλληλα συναντήθηκε με ιατρικό προσωπικό και εργαζομένους του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και του συντονιστές των Κέντρων Υγείας. Μετά τις πολύωρες συσκέψεις ο κ. Κατσίβελας, σε δηλώσεις τους σημείωσε ότι, «σκοπός της επίσκεψης ήταν να δώσουμε κατευθύνσεις και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο νοσηλευτικές μονάδες του νομού μας» και αφού πρόσθεσε πως έχει ξεκαθαρίσει το πλαίσιο λειτουργίας τους, τόνισε πως «σκοπός της επίσκεψης ήταν να καταγράψουμε τις ελλείψεις, τις αδυναμίες που υπάρχουν ένθεν κακείθεν των νοσηλευτικών μονάδων και να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε να μπουν όλα τα προβλήματα σε μια τροχιά λύσης…»

Μερικά πράγματα πρέπει να μπουν σε μία τάξη!

Ερωτηθείς, δε, σχετικά, μετά τη σύσκεψη στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, απάντησε πως, «δε θα ήθελα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Είναι μερικά πράγματα που για την ΥΠΕ δεν είναι αποδεκτά και δώσαμε λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση και εντός των ημερών θα υπάρχουν και ανακοινώσεις για κάποιες βοήθειες που θα έρθουν απ το Νοσοκομείο της Καλαμάτας στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας». Ερωτηθείς, δε, για το εάν εγγυάται πως δε θα επαναληφθούν τέτοια θλιβερά φαινόμενα μεταφορά ασθενών λόγω μη εφημερίας, απάντησε πως, «στόχος μας είναι να μην επαναληφθεί αυτό. Εάν επαναληφθεί αυτό, χωρίς πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση, να ξέρετε ότι η συμπεριφορά μας θα είναι και διαφορετική!»…

Του Ηλία Γιαννόπουλου