Αντιδράσεις για την απόφαση από ασφαλιστικούς πράκτορες και συμβούλους
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
Ένα μήνα περιθώριο να βρουν άλλη ασφαλιστική εταιρεία έχουν 10.000 περίπου πρώην ασφαλισμένοι της εταιρείας Evima στο Νομό Μεσσηνίας, η άδεια της οποίας ανεστάλη την περασμένη Παρασκευή από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς δεν τηρούσε τα απαραίτητα κεφάλαια.
Πάντως, μετά την απόφαση, οι εργαζόμενοι της εταιρείας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, καθώς περίπου 200 άνθρωποι από τη μια μέρα στην άλλη βρίσκονται στο δρόμο.
Η Evima Ασφαλιστική, που αποτελεί μετεξέλιξη της Πρώτης Ασφαλιστικής, χάνει οριστικά την άδεια λειτουργίας της και τίθεται σε ασφαλιστική εκκαθάριση, καθώς δεν ήταν σε θέση να διατηρεί επαρκές περιθώριο φερεγγυότητας (δηλαδή εποπτικά κεφάλαια), ενώ δεν είχε σχηματίσει επαρκή τεχνικά αποθέματα και παρουσίαζε έλλειμμα στην ασφαλιστική τοποθέτηση.
Αναλυτικά, η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ) της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας με την επωνυμία «EVIMA GROUP ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (πρώην «ΠΡΩΤΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ») και τη θέση της σε ασφαλιστική εκκαθάριση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 400/1970. Πρόκειται για μια ασφαλιστική εταιρεία με δραστηριότητα στην Ελλάδα, κυρίως στον κλάδο αστικής ευθύνης από χερσαία αυτοκίνητα οχήματα.
Η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να διατηρεί επαρκές περιθώριο φερεγγυότητας (εποπτικά κεφάλαια), απαίτηση η οποία, σύμφωνα με το νόμο, είναι αναγκαία για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των ασφαλισμένων και κάθε άλλου δικαιούχου ασφαλίσματος. Παράλληλα, δεν είχε σχηματίσει επαρκή τεχνικά αποθέματα και παρουσίαζε έλλειμμα στην ασφαλιστική τοποθέτηση.
Από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της εταιρείας αναστέλλεται η υποχρέωσή της για καταβολή ασφαλισμάτων ή άλλων πληρωτέων παροχών.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ενεργοποιήσει όλες τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων και κάθε άλλου δικαιούχου ασφαλίσματος.
Από την άλλη πλευρά, νομικά διάτρητη χαρακτηρίζει την ανάκληση της άδειας το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι τα μεγέθη της δε δικαιολογούν την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με την απόφασή του, «η Evima κατέγραψε αύξηση της ασφαλιστικής παραγωγής της τάξης του 50% το 2012, είχε τιμολόγιο πάνω από το μέσο όρο της αγοράς, ικανό να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας, ενώ εισέπραττε, άμεσα, το σύνολο της ασφαλιστικής παραγωγής σε μετρητά.
Επίσης, δεν είχε έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, επένδυε αποκλειστικά στην Ελλάδα, ενώ απασχολεί 200 εργαζόμενους, 500 συνεργαζόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και 1.300 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.
Ισχύει, άραγε, το ενδεχόμενο η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της EVIMA να έγινε για την υφαρπαγή των 40.000.000 και πλέον ευρώ σε μετρητά, με σκοπό την ενίσχυση του παραπαίοντος Ν.Π.Ι.Δ. Επικουρικού Κεφαλαίου, που θα αποζημιώνει σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις περιορισμένα (για θανατηφόρα ατυχήματα), όταν η EVIMA – όπως και κάθε ασφαλιστική επιχείρηση – κατέβαλε αποζημιώσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων (από 150.000 έως 1.000.000 ευρώ για τα ίδια ατυχήματα) και χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν η ανυπολόγιστη ζημία σε εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, σε συνεργαζόμενους ελεύθερους επαγγελματίες, σε ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, σε ασφαλισμένους και στους μικρομετόχους της Εταιρείας;
Αυτά, σε παγκόσμια πρωτοτυπία, συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, με τη δραματική οικονομική κατάστασή της, και με την ανεργία να καλπάζει ανεξέλεγκτα κοντά στο 30%».