«Μας πήραν και τα σώβρακα» έλεγαν χθές οι συνταξιούχοι


 

«ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΗΜΕΝΟΙ» ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

 

 

 «Όταν κόβουν ακόμη και από τα 300 ευρώ, τι περιμένεις;»

 

Της Μαρίας Νίκα

Φωτό: Στασινός Μουτσούλας

 

Άλλοι αγριεμένοι και άλλοι αμίλητοι έβγαιναν χθες το πρωί από τις τράπεζες της Καλαμάτας οι περισσότεροι συνταξιούχοι. Είχαν μόλις πάρει τη σύνταξή τους με τα νέα φορολογικά δεδομένα. Μέχρι και για περικοπές σε συντάξεις των 600 και των 300 ευρώ μάς είπαν οι άνθρωποι που μίλησαν στο «Θ».

 

Γιώργος Κρητικάκος, συνταξιούχος Δημοσίου

 

«Τα κότερα δε θα τα φορολογήσουν»

 

«Εδώ που μας έχουν φτάσει, είναι τραγική πλέον η κατάσταση. Εγώ τώρα είχα περικοπή γύρω στα 300 ευρώ. Είναι και αναδρομικά από τον Αύγουστο. Στο Ταμείο του Δημοσίου είμαι, γιατί ήμουν αξιωματικός της Αεροπορίας. Φανταστείτε ότι έκατσα και τρία χρόνια παραπάνω από το κανονικό, 38 χρόνια στο στρατό. Και προσφέραμε και ξενύχτια και υπηρεσίες. Και ακούω ότι τα κότερα, λέει, δε θα τα φορολογήσουν. Τι πράγματα είναι αυτά; Εντάξει, δε λέω, να μας κόψουν, να πούμε ότι για δυο τρία χρόνια θα βοηθήσουμε. Αλλά όταν αυξάνουν τους φόρους, δε βγαίνει ο κόσμος να πληρώσει. Αν έχεις πάρει και δάνεια, τελείωσες. Όλοι μας παραμιλάμε. Βλέπεις τηλεόραση και σου έρχεται να τη σπάσεις». 

 

Ανάργυρος Μπούζας, συνταξιούχος Δημοσίου

 

«Οι θυσίες δεν έχουν πιάσει τόπο»

 

«Η σύνταξη που πήρα αναμενόμενα ήταν μειωμένη κατά 100 ευρώ, αλλά κάνουμε υπομονή μην τυχόν και διορθωθούν τα πράγματα λίγο. Τουλάχιστον, το βαρέλι αυτή τη φορά να πιάσει πάτο. Μέχρι σήμερα δεν έχει πιάσει. Οι θυσίες του ελληνικού λαού πήγαν στράφι, δεν έχουν πιάσει τόπο. Όμως, επειδή στην αναμπουμπούλα επάνω δημιουργείται προπαγάνδα και ξεσηκωμός, πράγμα το οποίο δε θεωρώ σωστό, πρέπει να κοιτάξουμε όλοι μαζί πώς θα μπορέσουμε να συμμαζευτούμε, γιατί άμα ξεσηκωθούμε και δημιουργήσουμε έκρηξη, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα απ’ ό,τι είναι σήμερα».

 

Παναγιώτης Τασσόπουλος, συνταξιούχος Δημοσίου

 

«Κάθε μήνα μειώσεις»

 

«Μας κατέστρεψαν οι 300 και οι συν αυτώ άλλοι 1.300. Τίποτε άλλο δεν έχω να πω. Αυτό το μήνα είχα κι εγώ μείωση 100 ευρώ. Και όχι μόνο αυτόν το μήνα. Κάθε μήνα έχουμε μειώσεις. Και τον περασμένο τα ίδια είχαμε».

 

Γιώργος Καλογερόπουλος, συνταξιούχος ΤΕΒΕ

 

«Αύριο πληρώνομαι κι έχω αγωνία»

«Η σύνταξή μου έχει μειωθεί δυο – τρία κατοστάρικα. Μου έκοψαν το επικουρικό. Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά, επειδή γι’ αυτό το μήνα δεν τα έχω πάρει ακόμα. Αύριο πληρώνομαι και έχω αγωνία…».

 

Γιώργος Σεκλερέντος

 

«Μου έκοψαν από τα 752!»

 

«Εγώ ήμουν μαρμαράς – οικοδόμος, έπαιρνα 752 ευρώ και μου έφαγαν 50 ευρώ, συν 25 από το επικουρικό. Είχε δώσει υποσχέσεις ο πρωθυπουργός πως όταν θα έβγαινε θα επανέφερε τις συντάξεις. Πού ’ναι τες; Αλλά φταίμε εμείς οι ίδιοι. Πολλά έχω να πω, αλλά άσε καλύτερα… ».

 

Δημήτρης Παπαδόπουλος, συνταξιούχος Δημοσίου

 

«Δε με φτάνουν να πληρώσω εφορίες κ.λπ.»

 

«Σήμερα είχα 120 ευρώ μείον από τη σύνταξη. Ξέφραγο αμπέλι, ό,τι θέλουν κάνουν. Τα λογάριασα. Έτσι όπως μας έχουν καταντήσει, αυτά που θα πάρω δε με φτάνουν για να πληρώσω αυτά που χρωστάω σε εφορίες και τέτοια. Δηλαδή, θα χρειαστούμε κι άλλα χρήματα».

 

Γιώργος Πολιτόπουλος, συνταξιούχος ΙΚΑ

 

«Από τα 619 μου έκοψαν τα 19»

 

«Μια ζωή δουλεύαμε και πληρώναμε και μέσα σε μια στιγμή μάς πήραν και τα σώβρακα. Αυτό ήταν η κατάληξη. Πήρα τη σύνταξή μου. Ήταν 619 και έκοψαν κι από εκεί. Έκοψαν τα 19. Και από της γυναίκας μου, που έπαιρνε άλλα 300, έκοψαν κι από εκεί άλλα 15. Όταν κόβουν ακόμη και από τα 300 ευρώ, τι να περιμένεις; Κι εμείς γιατί να βοηθήσουμε; Για να κλέβουν αυτοί; Να φέρουν πίσω τα κλεμμένα και να τα δώσουν στο κράτος».

 

Συνταξιούχος

 

«Φτάνουν τον κόσμο να σκεφτεί την αυτοκτονία»

 

«Τι να σας πω; Είμαι πολύ “φορτωμένος” αυτή τη στιγμή. Με πετύχατε πάνω στην ώρα. Μόλις τώρα βγήκα από την τράπεζα. Πάντως, η κατάσταση είναι τραγική. Φτάνουν τον κόσμο να σκέφτεται ακόμη και την αυτοκτονία. Άμα σπουδάζεις και παιδί, έχεις και ένα δάνειο, δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρεις. Πώς θα βγουν οι άνθρωποι; Κάτι πρέπει να γίνει, να αντιδράσουμε όλοι μαζί».

 

Κύριος Αντώνης, συνταξιούχος ΙΚΑ

 

«Κλαίνε οι άνθρωποι»

 

«Πήρα χθες τη σύνταξή μου. Κι εγώ από τους “ριγμένους” είμαι. Βλέπω τους συνταξιούχους, έρχονται στην τράπεζα και κλαίνε. Συνταξιούχοι που έπαιρναν 800 – 850 ευρώ και τους έκοψαν. Κλαίνε οι άνθρωποι. Έχουν να πληρώσουν χαράτσια, ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, νοίκια… Αυτά από πού θα βγουν; Σε μένα η σύνταξη σταδιακά έχει μειωθεί κατά 35% με 40%. Πώς θα τα βγάλει πέρα ο κόσμος;».