Συνελήφθησαν δύο άτομα για εκρηκτικά στη Μεσσηνία


 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

 

Εκσυγχρονισμός σε αεροδιάδρομο και πύργο ελέγχου

 

Της Μαρίας Νίκα

 

Τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου θα είναι έτοιμες οι μελέτες για τα έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Πρόκειται για εκσυγχρονισμό των χώρων εξυπηρέτησης πολιτών, του αεροδιαδρόμου και του πύργου ελέγχου. Η παρέμβαση δε στον αεροδιάδρομο θα τον καθιστά ικανό να δεχθεί κάθε τύπο αεροπλάνου που διαθέτει σήμερα οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία. Όσο για την αναβάθμιση στον πύργο ελέγχου, θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια στο αεροδρόμιο.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου, κατά την επίσκεψή του στο Διοικητήριο της Καλαμάτας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, μετά την ενημέρωση που είχε, όπως είπε, από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, αλλά και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Τατούλης έκανε λόγο για γενικότερη προσπάθεια, από την Περιφέρεια, αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εκδήλωση που διοργανώνει τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, στις 6.00 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου «θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη πολιτική για την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, που θα περιλαμβάνει το Πελοποννησιακό Σύμφωνο Ποιότητας, το οποίο θα είναι ταυτόσημο με το πελοποννησιακό σήμα ποιότητας των αγροτικών μας προϊόντων, αλλά θα πιστοποιεί και τις υπηρεσίες εστίασης».

 

Συγχαρητήρια από τον Ευρωπαίο επίτροπο Χαν

Στη χθεσινή συνέντευξη ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου του αρμόδιου για θέματα περιφερειακής πολιτικής Ευρωπαίου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν. Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε την επίσκεψη πολιτικό γεγονός και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα για τις εξελίξεις των πραγμάτων, όχι μόνο στην Πελοπόννησο, αλλά σε όλη τη χώρα. Είπε ότι μετά και το συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, αλλά και τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, τα τρία αυτά «σημαντικά γεγονότα επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο όλες τις πολιτικές επιλογές της Περιφέρειάς μας».

Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη Χαν, όχι γιατί ήρθε στην Πελοπόννησο, αλλά για τις θέσεις που πήρε προς τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας. Μίλησε για διεθνή αναγνώριση από τους καθ’ ύλην αρμοδίους της προσπάθειας που γίνεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι ο κ. Χαν έδωσε τα συγχαρητήριά του στις παρακάτω πρωτοβουλίες:

1. Συγκρότηση Περιφερειακού Ταμείου Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: «Ο κ. Χαν είπε ότι αυτό που επιχειρούμε εμείς, θα έπρεπε να είναι εθνική πολιτική για τη χώρα. Μας συγχαίρει για αυτή την προσπάθεια, περιμένει πάρα πολλά και θα παρακολουθούν αυτός και η ευρωπαϊκή επιτροπή από πολύ κοντά τις εξελίξεις πάνω σε αυτή την πρωτοποριακή πρωτοβουλία. Να σταματήσουν οι οποιοιδήποτε να λένε πράγματα τα οποία δεν ισχύουν. Ο κ. Χαν μας είπε ότι θα είναι σύμμαχός μας σε όλες τις υποστηρικτικές ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστούν και άλλοι πόροι, για να λειτουργήσει αυτό το ταμείο».

2. Ολυμπία Οδός: «Είχαμε πει ότι αυτός ο δρόμος είναι διευρωπαϊκό δίκτυο και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχουν συζητήσεις, ούτε στο επίπεδο της κυβέρνησης ούτε στο επίπεδο του οποιουδήποτε, χωρίς να εξασφαλίζεται η ολότητα και η λειτουργικότητά του. Ακόμα, έθεσα το θέμα της παράκαμψης του γνωστού προβλήματος του Καϊάφα, γιατί αν και αυτό δεν αντιμετωπιστεί, δεν υπάρχει ούτε η ολότητα του έργου, αλλά ούτε η λειτουργικότητα. Συμφώνησε απόλυτα μαζί μου και είναι ταυτισμένος με τις δικές μας απόψεις, λέγοντας ότι θα επισπεύσει τις παρεμβάσεις του στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο».

3. Υποδομές: «Συζητήσαμε για την αναβάθμιση και βελτίωση του αεροδρομίου Καλαμάτας, για τα έργα τα οποία θα υποβληθούν εντός των ημερών στο ΕΣΠΑ, ύψους 25 εκ. ευρώ, ενώ συμφώνησε και με την άποψή μας για τη δημιουργία ΣΔΙΤ όσον αφορά στο αεροδρόμιο Τριπόλεως».

4. Παρεμβάσεις για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος: «Στηρίζει όλες μας τις απόψεις και αποφάσεις για το θέμα δημιουργίας ΣΔΙΤ, για να δημιουργηθούν οι πρώτες οργανωμένες μαρίνες, ξεκινώντας από τη Μονεμβασιά».

5. Σιδηρόδρομος Πελοποννήσου: «Εξήγησα ότι πριν από μερικά χρόνια δαπανήθηκαν από το 3ο ΚΠΣ περίπου 120 εκ. για αναμόρφωση δικτύου και αγορά τροχαίου υλικού. Του είπα το σχέδιό μας, ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης εντός της εβδομάδος θα μορφοποιήσουμε την προσπάθεια για να επανεκκινηθεί ο σιδηρόδρομος σε όλο το δίκτυο, έχοντας χαρακτηριστικά τουριστικού σιδηροδρόμου, μεταφορικού και εμπορικού έργου για όλη την Πελοπόννησο. Δήλωσε ότι θα είναι μαζί μας, εξασφαλίζοντάς μας ακόμα και αντίστοιχους πόρους εάν χρειαστούν».

6. Πρόγραμμα για διαχείριση των στερεών αποβλήτων: «Εν όψει της επαναπροσφυγής στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και με την απειλή των τεραστίων προστίμων, που θα είναι εφάπαξ και σε ημερήσια βάση, ο κ. Χαν είναι υπέρμαχος αυτού του προγράμματος, χαίρεται γιατί αρχίζει να “περπατάει” σε όλη τη χώρα, δόθηκαν οι εξηγήσεις και τα χρονοδιαγράμματα, συμφωνεί προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και στο πρόγραμμα για την ανακύκλωση και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ».