Την επιδότηση των μετακινήσεων που θα προκύψουν από την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός τόνισε ότι οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών για το θέμα του σχεδίου «Αθηνά» έγιναν σε πολύ καλό κλίμα. «Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη. Το ίδιο θα συμβεί και με τις προτάσεις που θα κατατεθούν στο τελικό στάδιο διαβούλευσης».
Ερωτώμενος εάν φοβήθηκε το πολιτικό κόστος δεδομένων των αντιδράσεων που έχουν προκύψει από πρυτάνεις πανεπιστημίων και προέδρων ΤΕΙ για το σχέδιο «Αθηνά» ο κ.Αρβανιτόπουλος απάντησε: «Αν φοβόμουν το πολιτικό κόστος δεν θα ήμουν υπουργός Παιδείας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που χρειάζονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες. Γνωρίζω πολύ καλά ότι κάθε μεταρρύθμιση έχει το κόστος της και όσο σημαντικότερη είναι τόσο μεγαλύτερο είναι αυτό».
Στάση αναμονής τηρούν, από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις προτού τουλάχιστον ολοκληρωθεί η πρώτη τους συνάντηση τη Δευτέρα στην Αθήνα.
«Δεν έχουμε κατανοήσει από όσα ανακοινώθηκαν τις λεπτομέρειες του σχεδίου και το τι ακριβώς αλλάζει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Γρηγόρης Τσάλτας.
«Επιφυλάσσομαι να διατυπώσω την άποψή μου μετά τη συνάντηση με τους προέδρους και τους κοσμήτορες των Σχολών του Ιδρύματός μας» λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης.
Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, Κώστας Γάτσιος, από την πλευρά του, εκφράζει ανησυχίες για τη διατήρηση του ονόματος του Ιδρύματός του.
«Το προτεινόμενο ομοσπονδιακό μοντέλο έχει ήδη εφαρμοστεί αποτελεσματικά σε διεθνές επίπεδο, όπως στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη μέσω της συνάθροισης δυνάμεων» λέει ο πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.
Newsroom ΔΟΛ