Από 30.000 τόνους σύκα το 1960… στους 2.400 σήμερα στη Μεσσηνία!


 

Αιχμές για έργο – εξυπηρέτηση ιδιώτη νότια του ΒΙΟΠΑ σε βάρος δημοτών

 

Παν. Νίκας: «Όλα έγιναν με νόμιμο τρόπο»

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

Σε δύσκολη και – μάλλον- αμήχανη θέση βρέθηκε η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη συζήτηση για παράταση του έργου κατασκευής αγωγού αποχέτευσης νότια του ΒΙΟΠΑ μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Κι αυτό, γιατί, όπως κατήγγειλαν με πειστικά επιχειρήματα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η όλη παρέμβαση έγινε περισσότερο για εξυπηρέτηση συγκεκριμένου δημότη της περιοχής παρά για τη βελτίωση των υποδομών.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παν. Νίκας υποστήριξε στην αρχή ότι η παρέμβαση έγινε με απόλυτα νόμιμο τρόπο. Αφού, όμως, πέρασε τη βάσανο των ελέγχων, έριξε, ως συνηθίζει σε ανάλογες περιπτώσεις, την μπάλα στην κερκίδα.

Άρχισε να μιλά για τη δεκαετία του ’80 και τις αθρόες προσλήψεις στη ΔΕΥΑΚ, αλλά και σε άλλες δημοτικές επιχειρήσεις, ανθρώπων που ανήκαν στις πάλαι ποτέ «δημοκρατικές δυνάμεις» (ΠΑΣΟΚ- ΚΚΕ, ΚΚΕεσ). Λες και η δική του «γαλάζια» παράταξη, αλλά και ο ίδιος ακόμα, είναι αμέμπτου ηθικής!

Κατά τη συζήτηση του θέματος ο Νίκος Διασάκος, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υποστήριξε ότι το έργο εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ουδεμία οικονομική συμμετοχή του επιχειρηματία.

Ακολούθως ο Σταμάτης Μπεχράκης, του «Δικτύου», σημείωσε ότι η ΔΕΥΑΚ, βάσει της νομοθεσίας, δεν είχε δικαίωμα να κάνει το συγκεκριμένο έργο, γιατί η περιοχή αυτή βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης. Ωστόσο, είπε, για να παρακαμφθεί το εμπόδιο της νομοθεσίας, ο δήμαρχος αποφάσισε να γίνει το έργο από το Δήμο, ο οποίος στη συνέχεια το ανέθεσε στη ΔΕΥΑΚ με προγραμματική σύμβαση. Το δε κόστος των 90.000 ευρώ καλύφθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση, η οποία υποτίθεται ότι χρωστάει λεφτά στο Δήμο από το αλληλόχρεο.

Ο κ. Μπεχράκης υποστήριξε ότι με αυτόν τον τρόπο η Δημοτική Αρχή επιβαρύνει διπλά τους δημότες, μέσω της ΔΕΥΑΚ, για την κατασκευή ενός έργου, για το οποίο όμως ο επιχειρηματίας που επωφελείται δεν επιβαρύνεται καθόλου.

Παίρνοντας και πάλι το λόγο ο δήμαρχος είπε ότι το έργο είναι απολύτως νόμιμο, ενώ για το αλληλόχρεο σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που έχει κριθεί από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών. Πρόσθεσε δε, πως η δική του Δημοτική Αρχή αυτό που έκανε ήταν να νοικοκυρέψει τα οικονομικά των επιχειρήσεων και του Δήμου, μιλώντας για κακοδιαχείριση από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.

Η τοποθέτηση του δημάρχου για τους διορισμούς των «δημοκρατικών δυνάμεων» προκάλεσε την αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο Θόδωρος Μπρεδήμας, της μείζονος μειοψηφίας, χαρακτήρισε «άκρατη και άκριτη, δεξιά και ακροδεξιά» την πολιτική του κ. Νίκα, για τον οποίο σημείωσε ακόμη ότι είναι «ειρηνοποιός μόνο στα λόγια, γιατί στην πράξη διχάζει και οδηγεί στο παρελθόν».

Τέλος, ο Νίκος Φωτέας, της «Πρωτοπορίας», σημείωσε ότι το έργο δεν έχει γίνει σε πυκνοδομημένη περιοχή, όπως είπε ο δήμαρχος, και σχολίασε ότι όσο εκείνος δεν αιτιολογεί την αναγκαιότητά του, τόσο δημιουργείται πέπλο αδιαφάνειας που επιτρέπει στον καθέναν να υποψιάζεται οτιδήποτε.