Ας ανοίξουμε την πόρτα…


 

 

Θετικά νέα για το έργο στο Ακρογιάλι γνωστοποίησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παν. Αλευράς. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας επέτρεψαν χθες τη συνέχεια των εργασιών, αφού αξιολόγησαν τα πορίσματα του ΙΓΜΕ και των χημικών αναλύσεων που έγιναν στους βράχους που αλιεύθηκαν από το Βενέτικο.

Στις 17 Δεκεμβρίου δε ζητήθηκε διακοπή των εργασιών, «απλώς οι επιβλέποντες είπαν να σταματήσει η αλίευση βράχων από το Βενέτικο, έως ότου γίνουν πετρογραφικές και χημικές αναλύσεις. Πήραν δείγματα, έγιναν οι απαιτούμενες αναλύσεις και το έργο προχωρά».

Ο κ. Αλευράς ανέφερε, επίσης, ότι ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Παν. Γιαννακέας, έκανε δεκτό το αίτημα του αναδόχου να συνεχιστεί η αλίευση των βράχων από το Βενέτικο, ενώ απέρριψε το αίτημά του να αποζημιωθεί για τις ημέρες που δεν εκτελούνταν εργασίες.

Τέλος, ανακοίνωσε πως «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το έργο, που θα συνεχιστεί κανονικά».

 

Καταιγισμός ερωτήσεων

Ακολούθως, βομβαρδίστηκε από ερωτήσεις, δεδομένου πως είναι εξόφθαλμα όσα συμβαίνουν στο Ακρογιάλι και έχουν προκαλέσει εύλογα την ανησυχία των κατοίκων, οι οποίοι φοβούνται πως αν σταματήσει το έργο, θα εξακολουθεί να υπάρχει απειλή κατά της περιουσίας τους και- γιατί όχι- της ζωής τους.

Απαντώντας, είπε πως υπάρχει πιστοποίηση ότι οι βράχοι είναι ανθεκτικοί, χωρίς ωστόσο να την επιδείξει. και πρόσθεσε: «Το ΙΓΜΕ άφησε ασχολίαστο το πόρισμά του, προκειμένου να το αξιολογήσουν ειδικοί και ο κ. Γιαννακέας, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, είπε πως είναι εντός προδιαγραφών και μπορεί να συνεχιστεί το έργο της αλίευσης».

Αρνήθηκε να κατονομάσει τους επιβλέποντες του έργου, λέγοντας πως δεν έχει καμία σημασία.

Όμως, είναι τα ίδια άτομα που στο αίτημα διενέργειας ελέγχου προς το ΙΓΜΕ, στις 17 Δεκεμβρίου, ανέφεραν: «Οπτικά τουλάχιστον υπάρχει υποψία ότι με την επίδραση των κυματισμών οι εξ αλιεύσεως ογκόλιθοι ψαμμιτικής σύστασης ενδέχεται να φθαρούν…».

Τα εν λόγω άτομα μπορεί να εκτέλεσαν ευσυνείδητα το καθήκον τους, προβαίνοντας στους σχετικούς ελέγχους και διαπιστώσεις, αλλά μάλλον καθυστέρησαν να διατυπώσουν το αίτημα, δεδομένου ότι το έργο ξεκίνησε αρχές Ιουνίου, διακόπηκε για Ιούλιο και Αύγουστο και ξαναξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2012. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχαν ήδη αλιευθεί κάποιες χιλιάδες τόνοι πετρώματος από το Βενέτικο.

Σε σχετική μας ερώτηση, όμως, απάντησε: «Ρωτήστε αυτούς γιατί το έκαναν».

Ο κ. Αλευράς έσπευσε να διευκρινίσει πως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αλίευση των βράχων από το Βενέτικο δόθηκε για συγκεκριμένες ποσότητες από την περιοχή.

Για την ποιότητα των βράχων, θα έπρεπε να αποφανθεί το ΙΓΜΕ. «Ήταν πλεονασμός; Ήταν. Έγινε, όμως, κι ενισχύει το έργο. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας δε δόθηκε εντολή να σταματήσει το έργο. Οι επιβλέπουσες, οι επιβλέποντες, είπαν να σταματήσει να ενσωματώνει στο Ακρογιάλι τις εξ αλιεύσεως πέτρες…».

Στο σημείο αυτό διακόπηκε από την ερώτηση «ποιες εναλλακτικές επιλογές είχε ο ανάδοχος», κι απάντησε: «Θα μπορούσε να πάρει ογκολίθους από όπου αλλού νόμιζε ή υπάρχει δυνατότητα και είναι πιστοποιημένοι. Η μελέτη προέβλεπε δύο δυνατότητες: ή να πάρει από συγκεκριμένα λατομεία ή να αλιεύσει ογκόλιθους. Διάλεξε τη δεύτερη».

Ακολούθως, έπλεξε το εγκώμιο της κατασκευής, χαρακτηρίζοντας το έργο στολίδι για το Ακρογιάλι, το οποίο και έχει ανάγκη η περιοχή, ενώ εκτίμησε ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Και κατέληξε λέγοντας: «Την προηγούμενη εβδομάδα είχα πει ότι σε δέκα ημέρες το έργο θα συνεχιστεί, όπως και πριν. Είμαι συγκεκριμένος στο χρονοδιάγραμμα που έβαλα, που σημαίνει ότι ξέραμε την ποιότητα των υλικών και ότι είναι μέσα στις προδιαγραφές οι βράχοι από το Βενέτικο. Απλώς, οι επιβλέποντες ήθελαν και με εργαστηριακές αναλύσεις να είναι σίγουροι».        

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου