Διαγωνισμός για την πράξη εφαρμογής στο Ασπρόχωμα


 

 

Η πορεία του φακέλου – αιτήματος για ΠΟΠ «Καλαμάτα» στην πατάτα ήταν το αντικείμενο σύσκεψης χθες στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Παναγιώτη Αλευρά, με τη συμμετοχή του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλου, παραγωγών Καλαμάτας και Μεσσήνης, του μελετητή Φώτη Κουτρουμπή και του διευθυντή Γεωργίας Γιάννη Κυριακόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι η φετινή παραγωγή στη Μεσσηνία αναμένεται να είναι πολύ καλή.

 

Συμπληρωματικά στοιχεία

Ο κ. Αλευράς σημείωσε ότι από τον Αύγουστο του 2012 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας κατέθεσε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φάκελο για κατοχύρωση της πατάτας Καλαμάτας ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Ο φάκελος εξετάσθηκε από το υπουργείο και έγιναν επισημάνσεις. Πάνω σε αυτές ζητήθηκαν ορισμένα συμπληρωματικά στοιχεία. «Η σημερινή συνάντηση, σε συνεργασία με το Συνεταιρισμό Καλαμάτας – Μεσσήνης και παραγωγούς, είχε ως στόχο να ενημερωθούμε από το μελετητή. Ο κ. Κουτρουμπής μάς ενημέρωσε ότι ο φάκελος συμπληρώθηκε και πριν από δύο ημέρες στάλθηκαν τα συμπληρωματικά στοιχεία που είχαν ζητηθεί», τόνισε ο κ. Αλευράς.

Επίσης, σημείωσε ότι σε μια έντονα ανταγωνιστική γεωργία, η κατοχύρωση ενός προϊόντος ως ΠΟΠ δίνει σε αυτό προστιθέμενη αξία, ενώ παρέχει και αξιοπιστία στο καταναλωτή, συμπληρώνοντας: «Γι’ αυτό προσπαθούμε να δώσουμε ταυτότητα στα μεσσηνιακά προϊόντα, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και καλλιεργητικά πρότυπα. Σίγουρα το ΠΟΠ δεν είναι πανάκεια, είναι όμως ένα σημαντικό εργαλείο. Σε συνδυασμό με τη δημιουργία ομάδων παραγωγών, την προώθηση της βιολογικής γεωργίας και τη δημιουργία δημοπρατηρίου, μπορούν να μειώσουν την ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή».

 

Καλή παραγωγή

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, τόνισε ότι το ΠΟΠ είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει το προϊόν να έχει καλύτερη τύχη στις αγορές και να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή σοδειά, κατά τη σύσκεψη σημειώθηκε ότι η παραγωγή είναι πολύ καλή και αν γίνουν οι κατάλληλοι έλεγχοι, θα περιορισθεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά τους παραγωγούς.

 

Της Βίκυς Βετουλάκη