Του Ηλία Γιαννόπουλου
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις και του γράφοντος, η φράση «μήνυση κατά παντός υπευθύνου» δε βγήκε από το στόμα του δημάρχου Τριφυλίας, Κώστα Κόλλια, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το κατεστραμμένο λιμάνι. Είπε, ωστόσο, πως όταν «θα» ολοκληρωθεί ο φάκελος με τα στοιχεία για το λιμάνι «θα» παραδώσει αναφορά στην Εισαγγελία!
Επί της ουσίας, ο κ. Κόλλιας με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήθελε να διώξει από πάνω του και από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας τις ευθύνες που – αναμφισβήτητα – τους αναλογούν για την κατάρρευση τμήματος του προσήνεμου μόλου και την καταστροφή του λιμανιού, επαναλαμβάνοντας διαρκώς πως η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή δεν ήταν παρούσα στην κατασκευή του έργου, αλλά το «κληρονόμησε», καθώς είχε τελειώσει πριν αυτή αναλάβει καθήκοντα. Ωστόσο, σημείωνε πως ήταν παρούσα στα προβλήματα και πίεζε για την επίλυσή τους!
Πίεση η οποία δεν προκύπτει από κάποιο γεγονός, έγγραφο ή αναφορά, αλλά από τις δηλώσεις μόνο του δημάρχου, Εκ του τραγικού αποτελέσματος, πάντως, της κατάρρευσης του μόλου και της καταστροφής του λιμανιού αποδεικνύεται πως δεν ήταν – ακόμη και αν ασκήθηκε – αρκετή και δεν ελήφθη υπόψη από την Περιφέρεια.
Ειδικότερα, ο κ. Κόλλιας σημείωσε πως «η Δημοτική Αρχή δεν έχει καμία τυπική αρμοδιότητα παρέμβασης στο λιμάνι», αλλά «πιέζουμε κυρίως σε αυτούς που έχουν την αρμοδιότητα, στην Περιφέρεια», την οποία κάλεσε να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες. Συμπλήρωσε δε, πως «θα» στείλουν και εγγράφως το αίτημα στην Περιφέρεια για επιτάχυνση των διαδικασιών για το λιμάνι – κατασκευή νέου μόλου στο τμήμα που κατέρρευσε –, ενώ θα ενημερώσουν και γραπτώς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και θα επιδιώξουν επίσκεψη.
Έντονα επικριτικός και καυστικός ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Τριφυλίας, Κώστας Ροϊλός. Παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι «πίεση δεν ασκήθηκε από πουθενά και από κανέναν!», ενώ αναφέρθηκε σε ευθύνες και του Δήμου, καθώς δεν έγινε καμία παρέμβαση για να προστατευτεί ο μόλος, παρά μόνο συσκέψεις, δηλώσεις και διαβεβαιώσεις. «Την πίεση που λες ότι θα κάνεις, έπρεπε να την είχες κάνει εδώ και δυόμισι χρόνια» είπε απευθυνόμενος στο δήμαρχο, με τον κ. Κόλλια να απαντά πως «την έχω κάνει» και τον πρόεδρο να ανταπαντά: «Δείξε μας τα έγγραφα που την έχεις κάνει»!
Ρώτησε, επίσης, «πού είναι τα 74 χιλιάρικα που είπαν ότι θα κοπούν; Το λιμάνι θα μείνει έτσι, γιατί δεν υπάρχει παρέμβαση! Μελέτη υπάρχει, σ’ εκείνο το σημείο πάσχει, να πάρουνε τη μελέτη εκείνη και να πει “έλα δω, σ’ εκείνο το σημείο η μελέτη υλοποιήθηκε σωστά;” Αν δεν υλοποιήθηκε να κάνουν μια αναπροσαρμογή και να φτιαχτεί το λιμάνι εκεί. Όχι να φτιαχτεί μελέτη για όλο το χώρο. Μελέτη στη μελέτη, για να φάνε λεφτά αυτοί που φάγανε λεφτά για τη μελέτη. Και να φάνε λεφτά εκείνοι που φάγανε λεφτά από το λιμάνι…».
Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος σε παρέμβασή του είπε ότι ο Δήμος τα τελευταία δύο χρόνια έχει πολλές φορές αναδείξει το θέμα, συμπληρώνοντας ότι δύο πράγματα πρέπει να κάνουν ως Δήμος: να ανοίξει ξανά νομικά ο φάκελος, προτείνοντας να παραδώσουν τα στοιχεία στην Εισαγγελία, και να εντείνουν τις πιέσεις προς την Περιφέρεια.
Ο ερασιτέχνης αλιέας Γιώργος Θεοδωρόπουλος τόνισε πως «το λιμάνι δεν το χάλασε η θάλασσα, το χάλασε η επίβλεψη. Έρχομαι να επιρρίψω ευθύνες στο Δήμο που δεν έκανε ένα χαρτί, μια καταγγελία…». Αναφέρθηκε, δε, στις παρεμβάσεις των αλιέων, όταν εκτελούνταν ακόμα η εργολαβία και δε γινόταν σωστά η προστασία με βραχισμό, ενώ παρατήρησε ότι η εταιρεία έπαιρνε βραχισμό από τον παλιό μόλο, τον οποίο άφησε απροστάτευτο και κινδυνεύει επίσης να καταρρεύσει.
Ο δε δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Κυπαρισσίας, Γιώργος Σαμπαζιώτης, παρατήρησε πως «υπάρχει στόχος εκ μέρους της Περιφέρειας τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο το πολύ να δημοπρατηθεί το έργο κατασκευής, με ένα ύψος περίπου 2 – 2,5 εκατ. ευρώ, για να φτιαχτεί το κομμάτι το οποίο καταστράφηκε».
Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το ΕΣΠΑ, είπε αρχικά, αλλά μετά το τέλος της συνέντευξης ανέφερε, όπως του είπαν από την Περιφέρεια υπηρεσιακοί παράγοντες, ότι θα είναι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων!
Δεν είπε, ωστόσο, γιατί ο Δήμος Κυπαρισσίας, στον οποίο ήταν δήμαρχος όταν κατασκευαζόταν το έργο, δεν προσέφυγε στη δικαιοσύνη και δε γινόταν σωστά η προστασία του μόλου με βραχισμό…