Μαθητές του 2ου Γυμνασίου στο «Θ»


 

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 

Απάντηση του προέδρου του Τμήματος, Δ. Πετρόπουλου

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

Στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» και στη στήλη «Βηματοδότης» γράφτηκε ένα σχόλιο για τα ρουσφέτια και το μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την Ανώτατη Παιδεία, γνωστότερο ως «Αθηνά».

Στο μακροσκελές σχόλιο αναφέρονται, όμως, και πράγματα για το υπό μετακίνηση Τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας τα οποία είναι ανακριβή, αλλά θα μπορούσαμε να σκεφτούμε και υποβολιμαία.

Το παραθέτουμε παρακάτω:

«Επειδή πολλά λέγονται για “εξυπηρετήσεις” που έγιναν σε βουλευτές, υπουργούς, ακόμη και πρώην πρωθυπουργούς όσον αφορά το σχέδιο “Αθηνά” του υπουργείου Παιδείας, ρώτησα τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο τι ακριβώς συνέβη. Αντί απαντήσεως ο υπουργός είπε τη φράση-φάρο για την πολιτική του, που δεν είναι άλλη από τη ρήση που έλεγε προ εικοσαετίας ο ισχυρός άνδρας του λόφου του Καπιτωλίου της Ουάσιγκτον, Τιπ Ο’ Νιλ: “All politics is local”, δηλαδή “η πολιτική είναι τοπική υπόθεση”.

Ο υπουργός βάλθηκε να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε ο Αμερικανο-ιρλανδός πολιτικός με έναν άλλον γρίφο: “Ξέρεις, ο μοναδικός πολιτικός στην Ελλάδα που επιχείρησε να σπάσει τον τοπικισμό είναι νεκρός και ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας” είπε με μυστήριο ύφος.

Οι γρίφοι, όμως, και οι κρίσεις φέρνουν καμιά φορά και ειδήσεις, και στην περίπτωση του σχεδίου “Αθηνά” με πληροφόρησαν αρμοδίως ποιοι ήταν αυτοί που υπέβαλαν ρουσφέτια στον υπουργό Παιδείας και ποια ήταν η τύχη αυτών των ρουσφετιών: Ο κ. Σ. Κεδίκογλου είχε ζητήσει να μην απομακρυνθούν τα ΤΕΙ από την Εύβοια, δεν το πέτυχε. Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας έμεινε χωρίς ΤΕΙ στην εκλογική του περιφέρεια, ο κ. Κ. Τζαβάρας έμεινε με ένα ΤΕΙ.

Το σημαντικότερο επιχείρημα που προβάλλει ο πληροφοριοδότης μου για το ότι δεν έγιναν δεκτά τα ρουσφέτια είναι ότι ο υπουργός Παιδείας κατήργησε το ΤΕΙ Λογοθεραπείας στην Καλαμάτα (η αλήθεια είναι ότι ρώτησε προηγουμένως τον κ. Σαμαρά) και τα ΤΕΙ στη Θεσσαλονίκη (χωρίς όμως να ρωτήσει τον κ. Κ. Καραμανλή). Και για να μη νομίζετε ότι ο υπουργός ήταν “παλικάρι” και κατήργησε ένα ΤΕΙ στην εκλογική περιφέρεια του πρωθυπουργού, σας πληροφορώ ότι είχε… μηδέν σπουδαστές! Ήταν, δηλαδή, καταργημένο από μόνο του».

Όπως ήταν φυσικό, το εν λόγω δημοσίευμα προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας, Δ. Πετρόπουλου, ο οποίος σε ανοικτή του επιστολή προς την εφημερίδα σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Κατ’ αρχάς, συγχέετε το ΤΕΙ Καλαμάτας, ολόκληρο ως ίδρυμα, με ένα τμήμα του, αλλά γλώσσα λανθάνουσα την αλήθεια λέγει, διότι με την πρόταση του σχεδίου “Αθηνά” πραγματικά μεθοδεύεται ο θάνατος ολοκλήρου του ΤΕΙ Καλαμάτας (Πελοποννήσου) και, φυσικά, δεν αφορά μόνο ένα τμήμα του.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν, είναι: ήρθατε σε επαφή με το Τμήμα ή με τη Διοίκηση του ΤΕΙ για επιβεβαίωση της παραπάνω πληροφορίας σας; Αναζητήσατε στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας; Οι τετρακόσιοι (400) ενεργοί φοιτητές του Τμήματος που καθημερινά βρίσκονται στις αίθουσες δε σας επιτρέπουν λάθη και παραλείψεις. Οι τετρακόσιοι (400) σπουδαστές του Τμήματος που αντιδρούν στη μεταφορά τους στο αντίστοιχο τμήμα της Πάτρας δε σας επιτρέπουν να παραπληροφορείτε και να καλύπτετε αποφάσεις με ιδιοτελή συμφέροντα.

Στην περίπτωσή μας, κύριοι, δεν πρόκειται για ρουσφέτι, όπως λέτε, ορολογία που εμάς το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι μας ξενίζει, αλλά για κατάφωρη αδικία. Ο “πληροφοριοδότης” σας, σας ανέφερε μήπως ότι το ΤΕΙ Πάτρας και το αντίστοιχο τμήμα στο οποίο μεταφέρεται δεν το θέλουν, διότι αδυνατούν να το υποστηρίξουν εκπαιδευτικά; 

Επίσης, τι περίεργη σύμπτωση! Να έρθει ο “πληροφοριοδότης” σας να σας ενημερώσει αμέσως μετά την επίσημη καταγγελία για τα ιδιωτικά και διαπλεκόμενα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την κατακρεούργηση του τμήματος αυτού, αλλά και άλλων τμημάτων του ΤΕΙ Καλαμάτας.

Είστε δημοσιογράφοι, μεγάλης μάλιστα εφημερίδας, δε συγχωρείστε εσείς να μη διασταυρώνετε την είδηση, εκτός αν κάτι άλλο εξυπηρετεί αυτή η δημοσίευση, τις κρίσιμες ώρες μάλιστα που πολλά μπορούν να συμβούν.

Βρίσκομαι στη διάθεσή σας για αναλυτικά στοιχεία, επίσημα από τις γραμματείες του ιδρύματος, αν και αυτά βρίσκονται επίσης στα χέρια του υπουργείου Παιδείας (δομές, οργάνωση, κλινική θεραπείας ομιλίας-λόγου, επιστημονικό και κοινωνικό έργο)».