Στη θέση του προέδρου του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μεσσηνίας παρέμεινε τελικά ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, παρότι αρχικά είχε επιμείνει στην απόφασή του να παραιτηθεί. Μεταπείστηκε, όμως, μετά τις διαβεβαιώσεις που του έδωσαν τα μέλη του Συνδέσμου, αλλά κυρίως ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, πως θα καταβληθούν οι οφειλόμενες εισφορές και το συγκεκριμένο όργανο αναμένεται να έχει λήξει έως την 1η Απριλίου.
Τα οικονομικά, αλλά και η διαφαινόμενη μεγάλη διάρκεια ζωής του ΕΣΔΙΣΑ ήταν, άλλωστε, κι οι λόγοι που επικαλέστηκε ο δήμαρχος Μεσσήνης.
Κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του, αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει από τις 9 Μαρτίου 2012, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντά του, «με συγκεκριμένες προϋποθέσεις για μια ολιγόμηνη- μεταβατική θητεία, έως ότου ολοκληρωνόταν η συγχώνευση των νομαρχιακών ΕΣΔΙΣΑ στο νέο περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που θα δημιουργούνταν με σκοπό να μην παραμείνω επ’ αόριστον πρόεδρος, αλλά να διευκολύνω τη μετάβαση στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ και να προσφέρω το κατά δύναμιν στη λύση του προβλήματος της ενδιάμεσης διαχείρισης των απορριμμάτων».
Σημείο αιχμής ήταν και τα οικονομικά, καθώς εργαζόμενοι στο Σύνδεσμο έχουν μείνει απλήρωτοι από τα μέσα Δεκεμβρίου, δεν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ υπάρχουν κι άλλες οφειλές σε ΔΕΚΟ, συνεπεία της μη καταβολής των οφειλών από τους Δήμους που συμμετέχουν στο Σύνδεσμο.
Όπως σημείωσε, «είναι μείζον ζήτημα που σχετίζεται με την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία μου», ενώ επικαλέστηκε, καταλήγοντας, αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των δημαρχιακών του καθηκόντων, που δεν του επιτρέπει να ανταποκριθεί όπως θα ήθελε στις απαιτήσεις του προέδρου του ΕΣΔΙΣΑ.
Αιτήματα να αλλάξει απόφαση
Να ανακληθεί η παραίτηση αξίωσε ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημ. Καφαντάρης, προειδοποιώντας πως θα καταψηφίσει σε αντίθετη περίπτωση. Ο κ. Καφαντάρης αναγνώρισε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η διοίκηση του Συνδέσμου, τις οφειλές που υπάρχουν και ότι ο ΦΟΔΣΑ πρέπει να λειτουργήσει άμεσα.
Ανάλογη ήταν και η άποψη που εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Παν. Τσίγγανος, ζητώντας από τον κ. Αναστασόπουλο να παραμείνει, επειδή η κατάσταση είναι σοβαρή.
Λόγο για πολιτικό φάουλ έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας Κων. Δημητρακόπουλος, με αφορμή την αναφορά Αναστασόπουλου στο «Παλιοροβούνι» (όπου χωροθετήθηκε έκταση για την εγκατάσταση μονάδας μεταβατικής διαχείρισης των απορριμμάτων) και αφού δεν ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία για το τι μέλλει να συμβεί εκεί, σημειώνοντας πως δε βλέπει τους προφανείς λόγους που επικαλέστηκε ο κ.Αναστασόπουλος, «αλλά ο τρόπος που λειτουργήσατε μας έθιξε ως Δήμο».
Υπέρ της παραμονής Αναστασόπουλου στη θέση του προέδρου τάχθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Σωτ. Μιχαλόπουλος.
Όλες τις απόψεις που διατυπώθηκαν αντέκρουσε ο πρόεδρος του ΕΣΔΙΣΑ, λέγοντας πως εμμένει στην απόφασή του να παραιτηθεί.
Καταλυτική η τοποθέτηση Νίκα
Τοποθετηθείς ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας είπε πως είναι επιτακτικό να λειτουργήσει ο ΦΟΔΣΑ έως τον Απρίλιο, χαρακτηρίζοντας καθοριστική ημερομηνία την Πρωταπριλιά. Στη συνέχεια, είπε πως οι Δήμοι έχουν δύο επιλογές: ή να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους, πληρώνοντας και για την επεξεργασία τους αλλά και για τη μεταφορά τους, ή να συμμετέχουν στην προσπάθεια ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και δεματοποίησης των υπολοίπων της επεξεργασίας. Τάχθηκε υπέρ της δεύτερης επιλογής, ενώ αποκάλυψε ότι «τα σκουπίδια της Τρίπολης τα μεταφέρει ο περιφερειάρχης».
Ζήτησε να μη μεταβληθεί η κατάσταση στον ΕΣΔΙΣΑ έως την 1η Απριλίου, αλλά και να συνεργαστούν οι Δήμοι για να μειωθεί το κόστος. Πρόσθεσε δε, πως ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει όφελος από τον ΕΣΔΙΣΑ, αναγνώρισε κάποιες κακές σχέσεις που υπάρχουν από το παρελθόν με ευθύνη δική του, ενώ όσον αφορά στην οφειλή του Δήμου Καλαμάτας (590.000 ευρώ περίπου, από τα οποία θα πρέπει να καταβληθεί ποσό 15.000 ευρώ), είπε: «Θα έχουμε για σένα συμμετοχή για να ανταποκριθείς στα έξοδα».
Από εκεί και μετά, ο κ. Αναστασόπουλος άλλαξε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, δηλώνοντας: «Με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν όλα όσα είπε ο κ. Νίκας, θα παραμείνω. Είναι τιμή για εμένα που μου ζητάτε να παραμείνω και για την πιο ομαλή μετεξέλιξη θα καθίσω για ένα δίμηνο ακόμη».
Να αναβάλει την απόφασή του ο δήμαρχος Μεσσήνης ζήτησε ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρας.
Ίδια άποψη εξέφρασε και ο τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Κων. Σπυρόπουλος.
Αντίθετη, όμως, άποψη εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας, Ηλίας Ντονάς, ο οποίος ζήτησε να μην αλλάξει απόφαση ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για πολιτικό ατόπημα, που συνίσταται, κατά την άποψή του, στο ότι δεν έγινε ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το τι πρόκειται να συμβεί στο «Παλιοροβούνι».
Η ενημέρωση μπορεί να γίνει με την εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τη λειτουργία της μονάδας προσωρινής διαχείρισης, αντέτεινε ο κ. Αναστασόπουλος, λέγοντας πως θα καταλάβουν οι κάτοικοι ότι η μονάδα δε θα λειτουργεί για πάντα.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, το Δ.Σ. του ΕΣΔΙΣΑ αποφάσισε να ζητήσει την άμεση συγχώνευση των ΕΣΔΙΣΑ και τη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου.
Οικονομικές εκκρεμότητες
Νωρίτερα είχε γίνει ομόφωνα αποδεκτή η πρόταση για την καταβολή μέρους των οφειλών. Σύμφωνα με αυτή, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος θα πρέπει να καταβάλει 10.000 ευρώ, ο Δήμος Μεσσήνης 10.000 ευρώ, ο Δήμος Τριφυλίας 15.000 ευρώ, ο Δήμος Δυτικής Μάνης 10.000 ευρώ, ο Δήμος Οιχαλίας 5.000 ευρώ και ο Δήμος Καλαμάτας 15.000 ευρώ, προκειμένου να συγκεντρωθούν 65.000 ευρώ, που θεωρούνται ικανά να καλύψουν τις υποχρεώσεις του Συνδέσμου έως το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τους Δήμους, η Μεσσήνη έχει ήδη καταβάλει 15.000 ευρώ και η Οιχαλία 5.000 ευρώ.
Παρά τη συμφωνία, διατυπώθηκαν και αντιρρήσεις. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε πως ο Δήμος Τριφυλίας έχει κενά όσον αφορά στην ανακύκλωση, ενώ η ίδια άποψη διατυπώθηκε και από το Δήμο Οιχαλίας.
Όλοι οι εκπρόσωποι, όμως, συμφώνησαν στο ότι θα πρέπει να εξοφληθούν οι οφειλές, με το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος να αναφέρει πως κι αυτός με τις ανεξόφλητες οφειλές που έχει για το δεματοποιητή, συμμετέχει στο βάρος των οικονομικών υποχρεώσεων. Ο κ. Καφαντάρης πρότεινε, σε περίπτωση μη καταβολής των εισφορών, να ακολουθηθεί η διαδικασία παρακράτησης μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.
Ο Σύνδεσμος στην πρώην ΤΕΔΚ
Τέλος, έγινε δεκτό από το δήμαρχο Καλαμάτας το αίτημα που υπέβαλε ο κ. Αναστασόπουλος να διατεθεί ένα γραφείο στο ακίνητο της πρώην ΤΕΔΚ Μεσσηνίας, προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα λειτουργίας του Συνδέσμου.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου