Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου


 

 

Μια συνεχής «διαπραγμάτευση» μεταξύ ξένων υποψήφιων αγοραστών ακινήτων και Ελλήνων πολιτών, ανά την επικράτεια, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτή την περίοδο.

Η αδυναμία χιλιάδων Ελλήνων να συντηρήσουν δεύτερα σπίτια, αλλά και το μόνιμο «χαράτσι» στα ακίνητα που έρχεται μέσω του Ενιαίου Φόρου, προκαλούν υπερπροσφορά κατοικιών στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχει «κρεμαστεί» στα διεθνή και ελληνικά site πώλησης ακινήτων και οι προσφορές δεν έχουν προηγούμενο. Ανάλογα με την επιφάνεια του σπιτιού, αλλά και την περιοχή, οι τιμές έχουν υποχωρήσει από 20% έως και 50%, κάνοντας την ελληνική αγορά ιδιαίτερα ελκυστική για τους ξένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και εφημερίδες κάνουν συχνά εκτενή ρεπορτάζ για την παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα, τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, τις προσφορές ανά περιοχή.

 

Πτώση στα μεγάλα

Οι περιπτώσεις όπου τα εξοχικά πωλούνται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές είναι πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Οι αλλοδαποί αγοραστές μπορούν να βρουν σπίτια όλων των ειδών και για όλα τα βαλάντια.

Σύμφωνα με μεσίτες της περιφέρειας, η προσφορά εξοχικών κατοικιών αυξάνεται διαρκώς, ενώ το τελευταίο δίμηνο, εξαιτίας της συζήτησης που γίνεται για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και στα αγροτεμάχια, παρατηρείται το φαινόμενο του «ξεπουλήματος» και σε γη. Κυρίως οικόπεδα σε περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία, τα οποία δύσκολα θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν, αλλά παρ’ όλα αυτά θα επιβαρυνθούν με το νέο φόρο.

Οι ιδιοκτήτες πουλάνε ακόμη και χωράφια σε εκτός σχεδίου περιοχές, σε ένα σκηνικό που θυμίζει «μεγάλο παζάρι», αφού οι πωλητές ρίχνουν τις τιμές αλλά οι αγοραστές δε δελεάζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πολλοί ξένοι που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο ακίνητα στην Ελλάδα, ωστόσο περιμένουν νέα πτώση τιμών κατά 10%-20% μέσα στο 2013. Άλλωστε, στην παρούσα φάση έχουν το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις.

Μηδενικό είναι το ενδιαφέρον από Έλληνες αγοραστές και η ζήτηση έχει πέσει ακόμη και κατά 80%.

Το προφίλ των υποψήφιων επενδυτών είναι διαφορετικό, ανάλογα με την περιοχή και το ακίνητο. Για παράδειγμα, οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για εξοχικά στη Χαλκιδική, τη Ρόδο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Πάνω από 7 στους 10 αναζητούν σπίτια έως 150 χιλ. ευρώ, ενώ είναι μύθος ότι θέλουν να αγοράσουν μεγάλες περιουσίες πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Οι Γερμανοί αγοράζουν, κυρίως, στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου μεγάλος αριθμός διαθέτει εξοχικές κατοικίες από 50 έως 120 τ.μ. Οι Βρετανοί αγοράζουν στην Κρήτη και τα Επτάνησα, όπως και οι Ιταλοί. Ωστόσο, οι δύο τελευταίες κατηγορίες έχουν γίνει και… πωλητές. Δηλαδή, πουλάνε κι αυτοί τα ακίνητά τους στην Ελλάδα, καθώς η κρίση έχει επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη, πλην της Γερμανίας.

Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η ζήτηση και οι αγοραπωλησίες θα αυξηθούν, αφού η αγορά θα πιάσει «πάτο» και οι τιμές θα καταστούν εξωφρενικά χαμηλές.

Επίσης, αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά και η δυνατότητα χορήγησης βίζας πενταετούς διάρκειας για όσους αγοράσουν ακίνητο πάνω από 300.000 ευρώ. Το πλαφόν που τίθεται, πάντως, αποκλείει μεγάλη μερίδα αγοραστών, κυρίως από Ρωσία και Γερμανία, αλλά βάζει στο παιχνίδι Αμερικανούς και, κυρίως, Άραβες, που μπορούν να ξοδέψουν χρήματα για ένα σπίτι με… μπαλκόνι στις ελληνικές θάλασσες.

 

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης